Siirry suoraan sisältöön

Instrumentointi (3 op)

Toteutuksen tunnus: KL25AB25000-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

03.12.2021 - 23.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 27.02.2022

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Tekniikka

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Opettaja

  • Ismo Tupamäki

Opiskelijaryhmät

  • AUTE20SA
    Insinööri (AMK), Automaatiotekniikka

Tavoitteet

Opiskelija tuntee teollisuuden prosessien instrumentoinnin piirrosmerkit, omaa valmiudet suunnitella teollisuuden ohjaus- ja säätöjärjestelmiä. Opiskelija tuntee yleisimmät teollisuuden mittausmenetelmät ja osaa suunnitella, mitoittaa ja asentaa instrumenttejä teollisuusprosesseihin. Hän osaa valita mittaus- ja ohjauslaitteet sekä suunnitella niiden asennukset, hankinnat ja toteutukset. Suunnittelussa ja laitteistojen mitoituksessa opiskelija oppii huomioimaan laitteistojen elinkaariajattelun ja energiatehokkuuden.

Sisältö

Teollisuuden instrumentoinnin peruskäsitteet, instrumentoinnin ja mittaustekniikan perusteet, säätöventtiilin mitoitus, yleisimmät teollisuuden mittaukset, instrumenttien asennus ja kenttäsuunnittelu teollisuusprosesseihin, mittaussignaalien käsittely. Instrumentoinnin kaaviot ja dokumentit. Kunnossapidon dokumentit sekä niiden tuottaminen.

Oppimateriaalit

Sivonen, M : Teollisuuden instrumentointi, AEL 1995
+ Opettajan jakama opintomateriaali

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustyöt ja laboraatiot.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 60 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua 28 h
- mistä itsenäistä opiskelua 32 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee perussuureiden mittausmenetelmät ja anturityyppien valintakriteerit. Hän osaa ohjeen mukaan sijoittaa ja kytkeä anturit ja toimilaitteet. Lisäksi hän osaa lukea PI-kaavioita ja paikallistaa laitteet prosesseista koodin mukaan.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee edellisen lisäksi nykyaikaisten toimilaitteiden toimintaperiaatteet ja osaa paikantaa vian saatavilla olevaa tietoa ja mittareita käyttäen. Lisäksi hän osaa turvalliset toimintamenetelmät tehdessään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa omatoimisesti mitoittaa ja valita oikeanlaiset mitta- ja toimilaitteet automaation perusprosesseihin, sekä osaa hakea tietoa erikoismittalaitteista ja soveltaa hankkimaansa tietoa. Lisäksi hän osaa tehdä muutoksia PI-kaavioihin ja PI-piirikaavioihin.
Opiskelija tuntee kiitettävästi edellä olevien asioiden lisäksi instrumentoinnissa käytettävien säätöpiirien toiminnan ja osaa mitoittaa erilaiset venttiilit ja pumput käyttäen markkinoilla olevia mitoitusohjelmia.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentit, harjoitukset, ryhmätyöt laboratoriossa.

Esitietovaatimukset

Automaatiotekniikan peruskurssit

Lisätiedot

Automaatio, kansainvälisyyden näkökulma (FI):
Automaation asiat ovat kansainvälisesti yhtenevät.