Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi (5 op)
Toteutuksen tunnus: 9A00CY09-3001
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
19.04.2021 - 09.01.2022
Ajoitus
03.01.2022 - 30.04.2022
Laajuus
5 op
Virtuaaliosuus (op)
1 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Agrologi (AMK)
Opettaja
- Jussi-Matti Kallio
- Teija Rönkä
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Opiskelijaryhmät
-
AGRO21AAgrologi (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä, mitä on eläinten hyvinvointi ja suorittaa hyvinvoinnin arviointia käytännössä. Hän osaa esittää tavallisimmat käytetyt tuotantorakennusratkaisut sekä olosuhteiden hallintaan käytetyn tekniikan. Opiskelija osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten hoitoon liittyvät keskeiset työtehtävät ja kirjalliset muistiinpanot. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä Opiskelija osaa selittää tuotantoympäristön, hoitotöiden suorituksen, kirjallisen dokumentoinnin ja lainsäädännön yhteyksiä tuotantoon ja kotieläintuotannon kestävyyteen.
Sisältö
Tuotantorakennukset, eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutus, olosuhdehallinta ja siinä käytetyn teknologian perusteet, tuotantoeläinten hyvinvoinnin arviointi, keskeiset tuotantoeläinten hoitotyöt, em. sisältöihin liittyvät keskeiset anatomiset rakenteet ja fysiologiset toiminnot, eläinten pitoon liittyvä keskeinen lainsäädäntö, lakisääteiset kirjanpitovelvoitteet ja muu keskeiset tavat kerätä tietoa tuotannosta, kotieläintuotantoon liittyvät tietorekisterit ja seurantajärjestelmät.
Oppimateriaalit
Eläinsuojelulainsäädäntöä koottuna -oppaat, saatavana Ruokavisraton sähköisenä julkaisuna.
Muu opettajan osoittama materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot
Oppimistehtävät
Havainto-opetus
Kotieläinharjoitukset
Itsenäinen opiskelu
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
Harjoitukset ja demonstraatiot suoritetaan Vacca Oy:n tiloissa.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Aiempaa kokemusta omaavat voivat suorittaa käytännön harjoitukset OT-menettelyllä laatimalla esityksen muulle ryhmälle.
Kirjallisuustentti mahdollisuudesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä opettajaan.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 135 h
Lähi/kontaksiopetus 65 h ja itsenäinen opiskelu 60 h.
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa selittää eri tuotannonvaiheiden tärkeimmät työtehtävät ja niihin liittyvät kirjalliset muistiinpanot. Hän osaa esittää eläimen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Hän tunnistaa tavallisimmat tuotantorakennustyypit ja tuotantoteknologiset ratkaisut. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten hoitotöiden ja dokumentoinnin suoritustavan merkitystä. Hän osaa esitellä erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja selittää niiden eroja sekä niiden yhteyksiä hoitotöiden suoritukseen, eläinten hyvinvointiin ja tuotantoon. Hän osaa suorittaa hyvinvoinnin arviointia käytännössä. Hän osaa tulkita keskeisten eläinten pitoon vaikuttavien säädösten sisältöä käytännön eläinten pitokäytänteisiin ja olosuhteisiin.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa vertailla ja arvioida erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja eläinten hoitotöiden suoritustapoja monipuolisesti. Hän osaa selittää tuotanto-olosuhteiden, hoitotöiden suorittamisen ja toiminnan dokumentoinnin laaja-alaista merkitystä.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Hyväksytysti suoritetut tehtävät, harjoitukset ja demonstraatiot
Aktiivinen osallistuminen
Tentti
Esitietovaatimukset
Aiempia opintoja ei vaadita.