Elintarvikkeet ja ravitsemus (4 op)
Toteutuksen tunnus: CA00CX14-3002
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
19.04.2021 - 18.04.2022
Ajoitus
18.04.2022 - 31.07.2022
Laajuus
4 op
Virtuaaliosuus (op)
4 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettaja
- Leena Arjanne
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Opiskelijaryhmät
-
RAVI22RAVI22, Ravitsemusosaaja, Avoin amk, Ruoka
-
MRESTO22Restonomi (AMK), monimuotototeutus
Tavoitteet
Opiskelija osaa tulkita ravitsemussuositusten tavoitteita ruokapalveluiden, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hän osaa kuvailla suomalaisten ruoankäyttöä. Opiskelija osaa nimetä ja vertailla elintarvikkeiden terveys- ja ympäristövaikutuksia. Hän osaa arvioida ruokaa ja ruokavalioita ravintoaineiden lähteenä. Hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista. Hän osaa selittää ruoansulatuksen vaiheet. Opiskelija osaa tulkita ja selittää ruoanvalmistuksen kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Sisältö
Ravitsemussuositukset (yleiset ja erillisryhmien)
Suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
Ruoansulatuksen anatomia ja toiminta
Elintarvikkeet ja ruokavalio ravintoaineiden lähteenä
Suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
Kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Hän osaa kaavamaisesti hyödyntää ravitsemustietoaan valitessaan ruokia erilaisiin ruokalajeihin. Hän tunnistaa erilaisten ruokavalioiden ravitsemukselliset ja terveyteen vaikuttavat ominaisuudet. Hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Hän osaa nimetä suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita. Hän osaa nimetä ruoansulatuskanavan osat.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa vertailla ruokia ravintoaineiden lähteenä. Opiskelija osaa soveltaa ravitsemustietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa selittää erilaisten ruokavalioiden ravitsemukselliset ja terveyteen vaikuttavat ominaisuudet. Hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön ja tulkita tuloksia. Hän osaa tunnistaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä. Hän osaa kuvailla ruoansulatuskanavan osien tehtäviä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa vertailla ja arvioida ruokia ravintoaineiden lähteenä. Opiskelija osaa soveltaa ja perustella ravitsemustietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa kehittää erilaisia ruokavalioita huomioiden ravitsemukselliset ja terveyteen vaikuttavat ominaisuudet. Hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön, tulkita tuloksia ja tehdä johtopäätöksiä. Hän osaa soveltaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä. Hän osaa selittää ruoansulatuskanavan toiminnan.