Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikekemia (5 op)

Toteutuksen tunnus: KC03BE30051-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

19.04.2021 - 25.09.2021

Ajoitus

30.08.2021 - 18.12.2021

Laajuus

5 op

Yksikkö

SeAMK Ruoka

Toimipiste

SeAMK Ruoka, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka

Opettaja

  • Merja Kyntäjä
  • Sarita Ventelä

Vastuuhenkilö

Jukka Kauppila

Ajoitusryhmät

  • Seinäjoki (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
  • Pitkämatka (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
  • ELIKE21 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)

Opiskelijaryhmät

  • ELIKE21
    Elintarvikekehittäjä
  • MBIELI21
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus

Koulutusryhmat

  • Seinäjoki
  • Pitkämatka
  • ELIKE21

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
Osaa määritellä elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia rektioita ja merkitystä. Opiskelija tuntee niille tyypilliset kemialliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa ja elintarvikkeiden säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille. Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia.

Sisältö

Kurssilla käsitellään elintarvikkeiden ravintoaineita, kuten proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, ja tarkastellaan niiden käyttäytymistä prosessoinnin aikana. Tutustutaan funktionaalisiin elintarvikkeisiin ja aistinvaraiseen arviointiin.

Oppimateriaalit

Opettajan Moodlessa jakama ja osoittama materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot ja harjoitustyöt laboratoriossa, kirjalliset tehtävät sekä pienryhmätyösekentely

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson lopputentin ajankohta sovitaan opintojakson ensimmäisellä tunnilla. Kaksi uusintatenttimahdollisuutta yleisinä tenttipäivinä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaistyömäärä 135 h, josta
teorialuentoja 18 h
laboratoriotyöskentelyä 3x4h
Itsenäistä opiskelua 105 h

Lisätietoja opiskelijoille

Laboratorioharjoituksiin osallistuminen on pakollista

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Kemia / Ruokaketjun kemia
Mikrobiologia