Elintarvikekemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: KC03BE30051-3007
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
19.04.2021 - 25.09.2021
Ajoitus
30.08.2021 - 18.12.2021
Laajuus
5 op
Yksikkö
SeAMK Ruoka
Toimipiste
SeAMK Ruoka, Seinäjoki
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Merja Kyntäjä
- Sarita Ventelä
Vastuuhenkilö
Jukka Kauppila
Ajoitusryhmät
- Seinäjoki (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
- Pitkämatka (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
- ELIKE21 (Koko: 18. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
ELIKE21Elintarvikekehittäjä
-
MBIELI21Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
Koulutusryhmat
- Seinäjoki
- Pitkämatka
- ELIKE21
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
Osaa määritellä elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia rektioita ja merkitystä. Opiskelija tuntee niille tyypilliset kemialliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa ja elintarvikkeiden säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille. Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia.
Sisältö
Kurssilla käsitellään elintarvikkeiden ravintoaineita, kuten proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, ja tarkastellaan niiden käyttäytymistä prosessoinnin aikana. Tutustutaan funktionaalisiin elintarvikkeisiin ja aistinvaraiseen arviointiin.
Oppimateriaalit
Opettajan Moodlessa jakama ja osoittama materiaali.
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitustyöt laboratoriossa, kirjalliset tehtävät sekä pienryhmätyösekentely
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson lopputentin ajankohta sovitaan opintojakson ensimmäisellä tunnilla. Kaksi uusintatenttimahdollisuutta yleisinä tenttipäivinä.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyömäärä 135 h, josta
teorialuentoja 18 h
laboratoriotyöskentelyä 3x4h
Itsenäistä opiskelua 105 h
Lisätietoja opiskelijoille
Laboratorioharjoituksiin osallistuminen on pakollista
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.
Esitietovaatimukset
Kemia / Ruokaketjun kemia
Mikrobiologia