Siirry suoraan sisältöön

Hoito- ja sosiaalityön käsiteanalyysi ja tiedonhankinta (3 op)

Toteutuksen tunnus: BC00BS85-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

30.08.2021 - 06.09.2021

Ajoitus

30.08.2021 - 10.12.2021

Laajuus

3 op

Yksikkö

SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

SeAMK Sosiaali- ja terveysala, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Geronomi (AMK)

Opettaja

  • Leena Elenius
  • Kari Jokiranta

Opiskelijaryhmät

  • MGERO21
    Geronomi (AMK), monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelijalla on valmiudet käsitteelliseen ajatteluun sekä ilmiöitä kuvaavien käsitteiden välisten suhteiden pohtimiseen. Opiskelijalla on valmiudet analysoida hoito- ja sosiaalialan työn keskeisiä käsitteitä ja niiden merkityssisältöjä erilaisista viitekehyksistä käsin ja tiedostaa millaisiin keskeisten käsitteiden merkityssisältöihin hoito- ja sosiaalialan työssä on sitouduttu. Opiskelijalla on valmiudet seminaarityöskentelyyn.
Opiskelija osaa etsiä tietoa erilaisista tiedontuottajaorganisaatioiden julkaisuista ja löytää aihealueisiin liittyvää kirjallisuutta ja lehtiartikkeleita ja verkkolähteitä. Opiskelija osaa esitellä ja käyttää SeAMKin kirjasto- ja tietopalveluja. Opiskelija osaa nimetä sosiaali- ja terveysalan kannalta tärkeitä tiedontuottajia, tietokantoja sekä verkkopalveluja. Opiskelija osaa eritellä tiedontarpeitaan ja valita niihin soveltuvia tiedonlähteitä. Opiskelija osaa tulkita löytämäänsä tietoa, arvioida sitä ja kehittää tiedonhakuaan. Opiskelija osaa soveltaa SeAMKin kirjallisten töiden ohjetta tehtävissään keskeisten tiedonlähdetyyppien (kirjat, lehtiartikkelit, verkkolähteet) lähdeluettelomerkintöjen osalta.

Sisältö

- käsiteanalyysi
- ihmiskäsitykset
- elämäntapa, elämäntyyli, roolit
- hyvinvointi, elämänhallinta, terveys- ja sairauskäsitykset
- terveyden edistäminen ja omahoito,
- sosiaaliset ongelmat ja syrjäytyminen
- sosiaalinen tuki, ympäristö, yhteiskunta ja yhteisöt, luottamus ja sosiaalinen pääoma.
- hoitotyö, sosiaalityö ja sosiaalialan työ,
- kirjasto- ja tietopalvelut SeAMKissa
- sosiaali- ja terveysalan tiedontuottajat
- sosiaali- ja terveysalan sekä erityisesti vanhustyön kannalta keskeiset tiedonlähteet, tietokannat ja verkkopalvelut
- verkkotiedonhaku ja tiedon seuraamisen apuvälineet
- tiedon arviointi, käyttö ja soveltaminen

Oppimateriaalit

Tiedonhankintataidot:
- SeAMK Kirjaston verkkosivut
- Vanhustyö-geronomitutkinnon tiedonhakuopas (Libguides)
- muut kirjaston ja opettajan tuottamat verkkomateriaalit
- oheiskirjallisuus: Haasio, A. 2020. Löydä! Helsinki: Avain.
Käsiteanalyysi: Luennoitsijan antama materiaali

Opetusmenetelmät

Tiedonhankintataidot: työpajat, harjoitustyöt
Käsiteanalyysi: Seminaarityöskentely, ryhmätyö esityksen valmistelussa.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Käsitenalyysi: Koe kolmannella lähiopiskelujaksolla

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tietää tyydyttävällä tasolla hoito- ja sosiaalialan käsitteet. Hän osaa hyödyntää joitakin lähdemateriaaleja. Opiskelija osaa soveltaa kirjallisten töiden ohjeita jossain määrin. Opiskelija osaa etsiä ammattialan tiedonlähteitä annetun teeman puitteissa. Opiskelija osaa esitellä ja käyttää SeAMKin kirjasto- ja tietopalveluja tyydyttävällä tasolla ja osaa nimetä keskeisiä alan tiedontuottajia ja tiedonlähteitä. Opiskelija osaa eritellä tiedontarpeitaan ja valita niihin tiedonlähteitä. Opiskelija osaa arvioida löytämäänsä tietoa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Osaa perustella hyvällä tasolla hoito- ja sosiaalityön käsitteitä. Hän tiedostaa millaisiin keskeisten käsitteiden merkityssisältöihin hoito- ja sosiaalialan työssä on sitouduttu. Hän osaa käyttää lähdemateriaalia. Opiskelija osaa soveltaa kirjallisten töiden ohjeita hyvin. Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ammattialan tiedonlähteitä annetun teeman puitteissa. Opiskelija osaa esitellä ja käyttää SeAMKin kirjasto- ja tietopalveluja hyvällä tasolla ja osaa nimetä alan kannalta useita keskeisiä tiedontuottajia ja tiedonlähteitä. Opiskelija osaa eritellä tiedontarpeitaan ja valita niihin soveltuvia tiedonlähteitä. Opiskelija osaa tulkita löytämäänsä tietoa, arvioida sitä ja kehittää tiedonhakuaan.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa perustella ja analysoida hoito- ja sosiaalityön käsitteitä ja soveltaa niitä syvällisesti ja laaja-alaisesti vanhustyössä. Hän osaa perustella kriittisesti hoito- ja sosiaalityön käsitteitä. Opiskelija tiedostaa millaisiin keskeisten käsitteiden merkityssisältöihin hoito- ja sosiaalialan työssä on sitouduttu. Osaa käyttää lähdemateriaalia monipuolisesti kokeessa ja tehtävissään. Opiskelija osaa soveltaa kirjallisten töiden ohjeita erinomaisesti. Opiskelija osaa etsiä ja käyttää ammattialan tiedonlähteitä annetun teeman puitteissa. Opiskelija osaa esitellä ja käyttää SeAMKin kirjasto- ja tietopalveluja kiitettävällä tasolla ja osaa nimetä alan kannalta useita keskeisiä tiedontuottajia ja tiedonlähteitä. Opiskelija osaa eritellä tiedontarpeitaan syvällisesti ja monipuolisesti sekä valita niihin soveltuvia tiedonlähteitä. Opiskelija osaa tulkita löytämäänsä tietoa sujuvasti, arvioida sitä ja kehittää tiedonhakuaan.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tiedonhankintataidot: arviointi tapahtuu lähi- ja verkko-opetukseen osallistumisen, harjoitustöiden ja/tai verkkotentin perusteella.
Käsiteanalyysi: Seminaariesitys, koe

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.