Siirry suoraan sisältöön

Kotona asumisen mahdollistaminen (3 op)

Toteutuksen tunnus: BC00BS87-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

01.05.2021 - 11.10.2021

Ajoitus

04.10.2021 - 17.12.2021

Laajuus

3 op

Virtuaaliosuus (op)

3 op

Yksikkö

SeAMK Sosiaali- ja terveysala

Toimipiste

SeAMK Sosiaali- ja terveysala, Seinäjoki

Opetuskielet

  • Suomi

Tutkinto-ohjelma

  • Geronomi (AMK)

Opettaja

  • Anna-Kaarina Koivula

Opiskelijaryhmät

  • MGERO20
    Geronomi (AMK), monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa tunnistaa kotona asumista mahdollistavat palvelut ja niiden roolin osana vanhusten palvelujärjestelmää sekä hyvinvointia ja terveyttä tukevia vanhuspalveluita. Hän osaa arvioida iäkkäiden asiakkaiden ja perheiden palvelujen tarpeita. Hän tuntee perhehoidon toteuttamistavat. Opiskelija tunnistaa moniammatillisia verkostoja ja toteuttaa asiakkaiden tarvitsemia palveluja, tukimuotoja ja menetelmiä iäkkään ihmisen ja hänen läheistensä kotona asumisessa. Hän osaa arvioida kotihoidon onnistumisen edellytyksiä ja merkitystä erilaisissa elämäntilanteissa oleville iäkkäille ihmisille ja heidän läheisilleen. Opiskelija osaa selittää vapaaehtoistoiminnan ja ikäihmisten oman osallistumisen merkityksen osana yhteisötyötä. Opiskelija tunnistaa yhteisöjen merkityksen ikäihmisen hyvinvoinnissa. Opiskelija osaa tunnistaa koti- ja perhehoidon mahdollisuudet ja haasteet. Opiskelija osaa arvioida kotihoitotyön haasteita ja sen vaatimaa osaamista.

Sisältö

- kotona asumista mahdollistavat palvelut (kotihoito, perhehoito, vapaaehtoistoiminta) vanhuspalveluiden organisointimuotoina, lainsäädäntö
- kotona asumista mahdollistavien palveluiden lähityömuotoja, moniammatillisuus
- kotihoidon suunnittelu, toteutus ja arviointi
- kotona työskentelyn erityisosaaminen
- asiakas- ja voimavaralähtöisyys
- osallisuuden ja yhteisöjen merkitys kotihoidossa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä kotona asumista mahdollistavat palvelut ja niiden toteuttamistapoja. Opiskelija ymmärtää kotona asumista mahdollistaviin palveluihin liittyvät käsitteet ja osaa etsiä niistä tietoa eri tietolähteistä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa kuvata kotona asumista mahdollistavien palveluiden roolin vanhusten palvelujärjestelmässä ja ymmärtää niiden mahdollisuuksia ja haasteita. Opiskelija osaa toimia kotihoidon työtehtävissä huomioiden vaadittavan lainsäädännön ja ohjeistukset. Hän näkee moniammatillisuuden mahdollisuudet kotihoidossa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa analysoida ja arvioida kotona asumista mahdollistavien palveluiden roolia osana hyvinvointia ja terveyttä tukevia vanhuspalveluita. Opiskelija näkee kehittämiskohteita kotihoidon käytännöissä ja käyttää oppimaansa hyödyksi kehittääkseen toimintaa. Osaa arvioida toiminnan turvallisuutta ja ottaa eettiset periaatteet huomioon.