Elintarvikkeet ja ravitsemus (5op)
Toteutuksen tunnus: CA00BS66-3006
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 16.04.2020 - 10.05.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 04.05.2021 - 30.07.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista. Opiskelija osaa tulkita ja selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Opiskelija osaa tulkita suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.
Sisältö
- elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
- elintarvikeryhmät ravintoaineiden lähteenä
- ruoka ravintoaineiden lähteenä ja terveyteen vaikuttavana tekijänä
- suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
- kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa
- ravitsemussuositukset
-
Oppimateriaalit
Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Restamark Oy. Vantaa. (tai uudempi painos)
Hopia, A. ja Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva Kustannus Oy.
Ravitsemussuositukset 2014, p.5. https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/teemat/terveytta-edistava-ruokavalio/kuluttaja-ja-ammattilaismateriaali/julkaisut/ravitsemussuositukset_2014_fi_web_versio_5.pdf
Valsta, L., Kaartinen, N., Tapanainen, H., Männistö, S., Sääksjärvi, K.(toim.) 2018. Finravinto 2017 -tutkimus - The National FINDIET 2017 Survey. Raportti 12/2018. THL. Saatavilla: http://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/137433/URN_ISBN_978-952-343-238-3.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Häikiö, I., Kahila, L., Ratilainen, A. & Ängeslevä, T. KEFY. WSOY. 2013.
Muu jaksolla osoitettu materiaali.
Opetusmenetelmät
Verkko-opiskelu; harjoitustyöt ja oppimistehtävät, työpajatehtävät, Moodle-tentti
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
135 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Hän osaa nimetä ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Hän osaa nimetä suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa tulkita tietoaan valitessaan raaka-aineita sekä erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Hän osaa selittää ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Hän osaa tunnistaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä sekä osaa laskea ja arvioida erilaisten aterioiden ravintosisältöä. Hän osaa tulkita ruoanvalmistukseen liittyviä kemiallisia ja fysikaalisia ilmiöitä.
Hän osaa soveltaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Opintojakso kuuluu ammattikorkeakoulujen CampusOnline -tarjontaan.
Kurssin lopetusajankohta on heinäkuun 30. päivä, jonka jälkeen tehtäviä ei voi enää palauttaa.