Siirry suoraan sisältöön

Elintarviketurvallisuus ja mikrobiologia (5op)

Toteutuksen tunnus: YELETMBI05-3007

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
16.04.2020 - 18.01.2021
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
04.01.2021 - 06.06.2021
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettajat
Paula Juurakko
Merja Kyntäjä
Vastuuopettaja
Paula Juurakko
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmä Pitkämatka (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmä Seinäjoki (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Ryhmä Pitkämatka
Ryhmä Seinäjoki
Opintojakso
YELETMBI05

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija tietää mikrobiologian ja hygienian osalta olennaisimmat elintarvikelainsäädännön kohdat. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa ammattikeittiössä tapahtuvan elintarvikkeiden turvallisen ja hygieenisen varastoinnin, valmistuksen sekä tarjoilun. Opiskelija tiedostaa ja osaa ottaa huomioon ruokatuotantoon liittyvät riskit. Opiskelija osaa soveltaa ammattikeittiössä puhtaanapidon perusteita sekä omavalvonnan periaatteita. Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit ja niiden elinehtoja sekä käyttää mikrobiologian käsitteistöä.

Sisältö

- elintarvikehygienian perusteet ja viranomaisvelvoitteet
- puhtaanapidon perusteet
- mikrobiryhmät, niiden tärkeimmät ominaisuudet ja elinehdot
- laboratoriotyöskentely ja näytteiden käsittely

Oppimateriaalit

- Korkeala, H. Toim. 2007. Elintarvikehygienia:ympäristöhygienia, elintarvike- ja ympäristötoksikologia. Helsinki. Elintarvikehygienia.
- Suomen Ympäristö- ja Terveysalan Kustannus Oy:n julkaisu: Hygieniaopas- Elintarvikehygienian perusteet. 2020.
- Suomen Ympäristö- ja Terveysalan Kustannus Oy:n julkaisu:Pintahygieniaopas - Opas suurtalouksien, elintarviketeollisuuden, elintarvikekaupan, elintarvikealan opetuksen ja terveydensuojelun käyttöön.
- Koskinen, M., Kakko, L. & Välikylä, T. (toim.) 2018. Keittiöiden siivous- ja hygieniaopas. Suomen Ympäristö- ja Terveysalan Kustannus Oy:n julkaisu.
- Laboratoriotöistä erillinen ohje.

Opetusmenetelmät

Luennot ja laboratorioharjoitukset

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

5 op - 135 tuntia.
Laboratoriotöissä tulee olla läsnä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

1 Opiskelija tuntee ja hallitsee elintarvikehygienian ja mikrobiologian peruskäsitteet ja osaa käyttää niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa toimia turvallisesti ja elintarvikehygienia- ja omavalvontaohjeiden mukaisesti työssään. Opiskelija pystyy hankkimaan itsenäisesti tietoa elintarvikelainsäädännöstä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee ja hallitsee hyvin elintarvikehygienian ja mikrobiologian peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Opiskelija osaa toimia turvallisesti ja elintarvikehygienia- ja omavalvontaohjeiden mukaisesti työssään ja pystyy esittämään tulokset selkeästi. Opiskelija pystyy hankkimaan tietoja elintarvikelainsäädännöstä ja osaa soveltaa niitä työssään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee ja hallitsee kiitettävästi elintarvikehygienian ja mikrobiologian peruskäsitteet ja osaa soveltaa niitä monipuolisesti erilaisten ongelmien ratkaisemisessa.

Siirry alkuun