Elintarvikekemia (5op)
Toteutuksen tunnus: KC03BE30051-3005
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 16.04.2020 - 11.01.2021
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 04.01.2021 - 31.05.2021
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Opettajat
- Merja Kyntäjä
- Sarita Ventelä
- Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 15 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Opintojakso
- KC03BE30051
Arviointiasteikko
1-5
                    
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
Osaa määritellä elintarvikkeissa yleisesti esiintyvien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia rektioita ja merkitystä. Opiskelija tuntee niille tyypilliset kemialliset reaktiot ruoanvalmistusprosesseissa ja elintarvikkeiden säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille. Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia.
                    
Sisältö
Kurssilla käsitellään elintarvikkeiden ravintoaineita, kuten proteiinit, hiilihydraatit, rasvat, ja tarkastellaan niiden käyttäytymistä prosessoinnin aikana. Tutustutaan funktionaalisiin elintarvikkeisiin ja aistinvaraiseen arviointiin.
                    
Oppimateriaalit
Elintarvikekemia: Dahlgren, Ö. 1997 (tai uudempi painos).
Muu opettajan Moodlessa jakama ja osoittama materiaali.
                    
Opetusmenetelmät
Luennot ja harjoitustyöt laboratoriossa, kirjalliset tehtävät sekä pienryhmätyösekentely
                    
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kurssitentti viimeisellä kontaktikerralla, uusinta yleisenä tenttipäivänä.
                    
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaistyömäärä 135 h, josta
luentoja ja laboratoriotyöskentelyä yhteenä 30h 
Itsenäistä opiskelua 105 h
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Tyydyttävä (1-2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Hyvä (3-4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.
                    
Esitietovaatimukset
Kemia / Ruokaketjun kemia
Mikrobiologia
                    
Lisätiedot
Laboratorioharjoituksiin osallistuminen on pakollista
                    
