Ravitsemuksen erityiskysymykset (4op)
Toteutuksen tunnus: CA00BI50-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 16.04.2020 - 26.10.2020
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 19.10.2020 - 31.12.2020
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
- Opettajat
- Leena Arjanne
- Vastuuopettaja
- Leena Arjanne
- Ajoitusryhmät
- Pienryhmä A (Koko: 20 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä B (Koko: 20 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- Pienryhmä A
- Pienryhmä B
- Opintojakso
- CA00BI50
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa selittää ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa arvioida ravinnonsaannin riittävyyttä sekä suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän osaa vertailla markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Sisältö
- ravinnonoton säätely
- ruoansulatuselimistö ja ruoansulatus sekä niiden säätely
- ravintoaineiden imeytyminen
- virheravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet
Oppimateriaalit
Suositeltu
* Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. Duodecim 2012. Osoitetuin kohdin.
* Nienstedt, W., Hänninen, O. & Arstila, A. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Osoitetuin kohdin. (Tai jokin muu fysiologian ja anatomian teos). Uusin painos.
Vaadittava
* Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. 2010. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki: Edita Prima Oy.
* Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. Ravitsemustaito. 2016. Ravitsemustaito. 1.-3. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.
* Muu opintojaksolla osoitettava materiaali.
Opetusmenetelmät
Kontaktiluennot, käytännön harjoitustyöt, oppimistehtävät, väli- ja lopputentit
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Opintojakson puolivälissä ja lopussa pidettävien tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
31 tuntia kontaktiopetusta
5 tuntia ohjattuja harjoitustöitä
72 tuntia itsenäistä opiskelua oppimistehtävien ja kirjallisuuden parissa
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.
Esitietovaatimukset
Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot,
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai Elintarvikkeet ravitsemuksessa.
Lisätiedot
Opintojaksolla harjoitellaan potilaiden ravitsemushoidossa käytettävien erityisruokavalioiden toteutusta Prikassa. Harjoitukset ovat kaikille pakollisia.