Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemuksen erityiskysymykset (4op)

Toteutuksen tunnus: CA00BI50-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
16.04.2020 - 26.10.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
19.10.2020 - 31.12.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
4 op
Lähiosuus
4 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettajat
Leena Arjanne
Vastuuopettaja
Leena Arjanne
Ajoitusryhmät
Pienryhmä A (Koko: 20 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä B (Koko: 20 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
Pienryhmä A
Pienryhmä B
Opintojakso
CA00BI50

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa selittää ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa. Opiskelija osaa arvioida ravinnonsaannin riittävyyttä sekä suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot. Hän osaa vertailla markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.

Sisältö

- ravinnonoton säätely
- ruoansulatuselimistö ja ruoansulatus sekä niiden säätely
- ravintoaineiden imeytyminen
- virheravitsemus
- tavallisimmat erityisruokavaliot ja erityiselintarvikkeet

Oppimateriaalit

Suositeltu
* Aro A, Mutanen M, Uusitupa M (toim.). Ravitsemustiede. Duodecim 2012. Osoitetuin kohdin.

* Nienstedt, W., Hänninen, O. & Arstila, A. Ihmisen fysiologia ja anatomia. Osoitetuin kohdin. (Tai jokin muu fysiologian ja anatomian teos). Uusin painos.

Vaadittava
* Ravitsemushoito. Suositus sairaaloihin, terveyskeskuksiin, palvelu- ja hoitokoteihin sekä kuntoutuskeskuksiin. 2010. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Helsinki: Edita Prima Oy.

* Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. Ravitsemustaito. 2016. Ravitsemustaito. 1.-3. painos. Helsinki: Sanoma Pro Oy.

* Muu opintojaksolla osoitettava materiaali.

Opetusmenetelmät

Kontaktiluennot, käytännön harjoitustyöt, oppimistehtävät, väli- ja lopputentit

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojakson puolivälissä ja lopussa pidettävien tenttien ajankohdat ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

31 tuntia kontaktiopetusta
5 tuntia ohjattuja harjoitustöitä
72 tuntia itsenäistä opiskelua oppimistehtävien ja kirjallisuuden parissa

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot ja osaa nimetä markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan uusinta tietoa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa selittää ja vertailla ruoan hyväksikäyttöön liittyvää anatomiaa ja fysiologiaa.
Opiskelija osaa perustella ja suunnitella tavallisimmat erityisruokavaliot ja tuntee laajasti markkinoilla olevia erityiselintarvikkeita sekä kykenee seuraamaan alan kehitystä ja soveltamaan ja perustelemaan uusinta tietoa.

Esitietovaatimukset

Ruokapalvelujen tuottaminen, erityisruokavaliot,
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai Elintarvikkeet ravitsemuksessa.

Lisätiedot

Opintojaksolla harjoitellaan potilaiden ravitsemushoidossa käytettävien erityisruokavalioiden toteutusta Prikassa. Harjoitukset ovat kaikille pakollisia.

Siirry alkuun