Siirry suoraan sisältöön

Ruoka ja terveys (3op)

Toteutuksen tunnus: CA00CG64-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
08.09.2019 - 31.10.2019
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
27.08.2019 - 31.12.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Vapaasti valittavat opinnot
Opettajat
Kaija Nissinen
Leena Arjanne
Vastuuopettaja
Kaija Nissinen
Ryhmät
VVO
VVO-ryhmä Peppiä varten
Opintojakso
CA00CG64

Tavoitteet

Opiskelija osaa määritellä elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista.
Opiskelija osaa tulkita suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.

Sisältö

- elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
- elintarvikeryhmät ravintoaineiden lähteenä
- ruoka ravintoaineiden lähteenä ja terveyteen vaikuttavana tekijänä
- suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
- ravitsemussuositukset

Oppimateriaalit

- Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki.
Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Restamark Oy. Vantaa. (tai
uudempi painos)
- Finravinto-tutkimus - uusin
- Terveyttä ruoasta! Suomalaiset ravitsemussuositukset.
- Voutilainen, Fogelholm. Ravitsemustaito 2015.
- Muu jaksolla osoitettu materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot
Itsenäinen opiskelu (tehtävien työstäminen, materiaaliin
tutustuminen, verkkokeskustelut)
Verkkotentti

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Ilmoitetaan kurssin alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- kontaktiopetusta 8 tuntia
- itsenäinen opiskelu (tehtävien työstäminen, materiaaliin
tutustuminen, verkkokeskustelu) 73 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

T1: Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa. Hän osaa nimetä suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä.
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

H3: Opiskelija osaa tulkita tietoaan valitessaan raaka-aineita sekä erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Opiskelija osaa tulkita tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa. Hän osaa tunnistaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä. Opiskelija osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

K5: Opiskelija osaa soveltaa tietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä sekä osaa laskea ja arvioida erilaisten aterioiden ravintosisältöä. Opiskelija osaa soveltaa tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan ruokavalioita. Hän osaa soveltaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä. Opiskelija osaa arvioida ja vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä.

Siirry alkuun