Ruokaketjun toiminta (5op)
Toteutuksen tunnus: YE00BI08-3011
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
 - 16.04.2019 - 31.01.2020
 - Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
 
- Ajoitus
 - 07.01.2020 - 03.05.2020
 - Toteutus on päättynyt.
 
- Opintopistemäärä
 - 5 op
 
- Lähiosuus
 - 5 op
 
- Toteutustapa
 - Lähiopetus
 
- Opetuskielet
 - suomi
 
- Koulutus
 - Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
 - Agrologi (AMK)
 - Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
 
- Opettajat
 - Anu Latva-Reinikka
 - Samu Palander
 - Ilkka Latomäki
 - Leena Arjanne
 - Merja Kyntäjä
 - Jori Lahti
 
- Opintojakso
 - YE00BI08
 
Tavoitteet
Tavoitteet: Opiskelija osaa raportoida ruoan alkuperän ja reitin alkutuotannosta kuluttajalle sekä kunkin portaan pääprosessit siten, että hän osaa yhdistää tulevissa opinnoissaan alkutuotannon, elintarviketeollisuuden, kaupan ja ravitsemispalveluiden prosessien tuntemusta ja siten osaa ratkaista oman eritysalueensa kehittämisen ongelmia osana kokonaisuutta ja pystyy toimimaan yhteistyössä ketjun muiden portaiden asiantuntijoiden kanssa. Opiskelija tunnistaa viime vuosien muutokset ruokaketjun toiminnassa ja osaa päätellä muutoksen merkityksen myös tulevaisuudessa. Opiskelija pystyy myös nimeämään elintarvikeketjun eri vaiheissa toimivia yrityksiä.
                    
Sisältö
-suomalaisen maataloustuotannon tärkeimmät viljelykasvit ja niiden elintarvikekäyttö sekä laatutekijät
-kotieläintuotannon toimintatapa, merkittävimmät rehut, keskeiset tuotteet sekä näitten tuotteiden tärkeimmät laatutekijät
-merkittävimmät globaalit elintarvikeraaka-aineet ja niiden tuoteominaisuuksia
-leipomo-, meijeri- ja lihateknologiset perusprosessit, raaka-aineen laatu ja sen merkitys tuotantoprosesseille
-keskeiset ruuan valmistusprosessit ruokapalveluissa sekä ruokapalveluihin vaikuttavat laatutekijät?
-koko ruokaketjulle keskeiset ja mitattavat kemialliset, biologiset ja mikrobiologiset laatuun vaikuttavat tekijät
-ruokaketjun keskeiset liiketoimintaa harjoittavat toimijat
                    
Oppimateriaalit
Opiskelijaryhmä etsii itse kirjallisuuden ja muun materiaalin saamansa aiheen mukaan
                    
Opetusmenetelmät
Aktivoivat luennot
Työpajat
Ryhmätyö
Verkossa oleva materiaali
                    
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opinnon laajuus on 134 oh, josta
-26 h luentoja ja muuta johdettua toimintaa
-10 h työpajoja
-4h loppuseminaari
-94 h ryhmän työskentelyä
                    
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Hyväksytty suoritus: Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija osaa selittää aiheeseen liittyvät peruskäsitteet, menetelmät ja toimijat sekä kykenee hyödyntämään osaamistaan tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä
                    
Lisätiedot
Työpajat ja seminaarit ovat pakollisia