Siirry suoraan sisältöön

Mikrobiologia (5op)

Toteutuksen tunnus: 8B00CG71-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
16.04.2019 - 19.01.2020
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
07.01.2020 - 30.09.2020
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
TKI-osuus
3 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Merja Kyntäjä
Gun Wirtanen
Kristiina Peltoniemi
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
8B00CG71

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit ja niiden elinehtoja sekä käyttää mikrobiologian käsitteistöä.Opiskelija tuntee omavalvonnan periaatteet.

Sisältö

- Pieneliötyypit, morfologia ja lisääntyminen, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus, elinehdot ja kasvun estäminen,
- Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset,
- Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit,
- Elintarvikkeiden valmistuksessa käytetyt mikrobit,
- Sterilointi, aseptinen työskentely ja hygienia,
- Omavalvonta.
- Laimennossarja ja maljaviljely sekä laboratoriotyöskentely.

Oppimateriaalit

Luentomateriaali
Kirja:
Sojakka, K. & Välimäki, M.-L., 2011. Ammatillinen Mikrobiologia, Juvenes Print: Tampere, 306 s. ISBN 978-952-13-4723-8.
Artikkelit:
Björkroth, J. 2009. Elintarvikkeille ominaiset pilaajamikrobit. Duodecim, 125: 659-666.
Wirtanen, G. 2017. Biofilm formation on process surfaces. Renhetsteknik 46:1, 20-21.
Wirtanen, G. 2017. Prevention and control of biofilm formation. Renhetsteknik 46:2, 7-11.
Wirtanen, G. 2017. Common pathogens in biofilms. Renhetsteknik 46:3, 6-11.
Lisäksi taustamateriaalina kirjalliseen raporttiin mm. Hallanvuo, S. & Johansson, T. 2010. Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat. Eviran julkaisuja 1/2010. Multiprint Oy: Vantaa, 204 s.

Opetusmenetelmät

Luennot, laboratorioharjoitukset ja kirjallinen raportti (patogeeni/pilaaja).

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kirjallinen tentti lauantaina 16. toukokuuta 2020

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Oma kirjallinen raportti ja laboratoriotyöt paritöinä hyväksytysti.
Yllämainittujen tehtävien jälkeen opiskelija saa osallistua kirjalliseen tenttiin.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 135 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 30 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 105 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mikrobiologian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi mikrobiologiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä monipuolisesti erityyppisten kysymysten ja ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Siirry alkuun