Siirry suoraan sisältöön

Henkilöstöjohtaminen ja esimiestyö ruokaketjussa (5op)

Opintojakson tunnus: YELHJESM05

Opintojakson perustiedot


Laajuus
5 op

Osaamistavoitteet

- Opiskelija osaa tarkastella organisaatioita, johtamista ja työtä ruoka-alalla erilaisten käsitejärjestelmien kautta. Hän ymmärtää esimiestyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän oppii tuntemaan johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet sekä saa valmiuksia toimia esimiehenä ja työntekijänä.
- Opiskelija tuntee työoikeudellisen järjestelmän ja osaa soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä.
- Opiskelija ymmärtää työehtosopimuslain ja yhteistoimintalain keskeisen sisällön. Hän osaa muodostaa kuvan työntekijän sosiaaliturvaan liittyvistä laeista.

Sisältö

- johtamisen ja organisaatioiden peruskäsitteet, esimiestyön kokonaisuus sekä henkilöstöjohtamisen kenttä, johon kuuluu mm. esimiehen tehtävät, hyvät työntekijätaidot, johtamistyylit, toimiminen työnantajana ja organisaation keulakuvana, rekrytointi, perehdytys, kehityskeskustelut, palaute, motivointi, muutoksen johtaminen, organisaatioviestintä
- työsopimuslain, työehtosopimuslain ja yhteistoimintalain keskeiset säännökset
- työntekijän sosiaaliturva pääpiirteittäin.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

5
Opiskelija osaa tarkastella ja pohtia organisaatioita, johtamista ja työtä ruoka-alalla erilaisten käsitejärjestelmien kautta. Hän osaa selittää esimiestyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän oppii tuntemaan johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet.
Opiskelija löytää ja osaa soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä ja osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä. Hän osaa tulkita työehtosopimusta ja toimia työehtosopimuksen mukaisesti. Opiskelija tuntee pääpiirteittäin työntekijän sosiaaliturvaa koskevat lait.

3
Opiskelija osaa tarkastella organisaatioita, johtamista ja työtä ruoka-alalla erilaisten käsitejärjestelmien kautta. Hän osaa tulkita esimiestyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkityksen tulokselliselle toiminnalle. Hän tuntee johtamisen peruskäsitteet ja henkilöstöjohtamisen osa-alueet.
Opiskelija osaa etsiä ja soveltaa käytäntöön työsuhteeseen liittyviä osapuolten oikeuksia ja velvollisuuksia koskevia lainsäännöksiä. Hän osaa toimia työehtosopimuksen mukaisesti. Opiskelijalla on kokonaiskuva työntekijän sosiaaliturvasta.


1
Opiskelija osaa nimetä organisaation, johtamisen ja palvelualan työtä koskevia käsitteitä. Hän tunnistaa esimiestyön ja johtajuuden kokonaisuuden sekä johtamisen merkitystä tulokselliselle toiminnalle. Hän tunnistaa johtamisen peruskäsitteitä ja henkilöstöjohtamisen osa-alueita.
Opiskelija osaa etsiä Finlexistä lainsäädäntöä liittyen työsuhteen osapuolten oikeuksiin ja velvollisuuksiin. Hän tuntee työehtosopimusta. Opiskelijalla on käsitys siitä, minkälaista lainsäädäntöä työntekijän sosiaaliturvaan kuuluu.

Oppimateriaalit

- Hyppänen, Riitta. 2013 tai 2007. Esimiesosaaminen: liiketoiminnan menestystekijänä. Helsinki: Edita.

- Äimälä ? Åström ? Rautiainen ? Nyyssölä: Käytännön työoikeutta esimiehille

- Työsopimuslaki (55/2001)
- Työehtosopimuslaki (7.6.1946/436)
- Laki yhteistoiminnasta yrityksessä (30.3.2007/334)
- Tapaturmavakuutuslaki (20.8.1948/608)
- Työttömyysturvalaki (30.12.2002/1290)
- Palvelujen ammattiliitto PAM ry. 2007. Majoitus ja ravitsemisalan työntekijöiden työehtosopimus. Kirjapaino Keili.
- Elintarvikealan työntekijöiden työehtosopimukset Saatavana: http://www.selry.fi/edunvalvonta/sopimusalat_ja_tyoehtosopimukset/
- Muu opettajien osoittama oppimateriaali

Toteutustavat

Luennot, kirjatentti, harjoitukset, ryhmätyöt, roolipelit, verkko-opinnot.

Lisätiedot

Verkko-opintoja 1-2 op.

Siirry alkuun