Tuotannon perusteet ja kotieläinten hyvinvointiLaajuus (5 op)
Opintojakson tunnus: KA01BKOTU10
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Vastuuhenkilö
- Samu Palander
- Teija Rönkä
- Jussi-Matti Kallio
Osaamistavoitteet
Opiskelija tuntee tuotantokiertojen eri vaiheisiin liittyvät työtehtävät. Hän pystyy arvioimaan eläimen hyvinvointia. Hän osaa kuvailla tavallisimmat käytetyt tuotantorakennusratkaisut sekä olosuhteiden hallintaan, lannanpoistoon ja lypsyyn käytetyn tekniikan ja osaa arvottaa niitä valintatilanteessa. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon ja etsiä tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä.
Sisältö
Tuotantokiertoihin liittyvät työtehtävät, eläinten käyttäytyminen ja käsittely, eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutus, tuotantoeläinten hyvinvoinnin arviointi, tuotantorakennukset ja niiden olosuhteiden hallinta, lannanpoisto- ja lypsylaitteistot, eläinten pitoon liittyvä lainsäädäntö, em. sisältöihin liittyvät keskeiset anatomiset rakenteet ja fysiologiset toiminnot.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa selittää eri tuotannonvaiheiden tärkeimmät työtehtävät. Hän osaa esittää eläimen hyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Hän tunnistaa tavallisimmat tuotantorakennustyypit ja tuotantoteknologiset ratkaisut. Opiskelija osaa löytää tietoa keskeisestä eläintenpitoa ja hoitoa koskevasta lainsäädännöstä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa selittää tavallisimpien tuotantoeläinten hoidon pääperiaatteet eri tuotantovaiheissa. Hän osaa nimetä eläimen ja tuotantoympäristön vuorovaikutukseen liittyvät tekijät sekä selittää niiden merkitystä eläimen hyvinvointiin. Hän osaa esitellä erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja selittää niiden eroja. Opiskelija osaa tehdä yhteenvedon eläinten pitoon vaikuttavien säädösten keskeisestä sisällöstä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa vertailla erilaisia tuotantoteknisiä ratkaisuja ja arvioida niiden soveltuvuutta erilaisiin tilanteisiin. Hän osaa verrata keskeisten eläinten pitoon vaikuttavien säädösten sisältöä käytännön eläinten pitokäytänteisiin ja olosuhteisiin. Hän osaa arvioida ja perustella hoitokäytänteiden ja tuotantoympäristön vaikutusta eläinten tuotantotuloksiin, terveydentilaan ja hyvinvointiin.