Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemus (2op)

Opintojakson tunnus: KFG11BENVO4

Opintojakson perustiedot


Laajuus
2 op

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa vanhuksen hyvän ravitsemuksen perusteet ja ymmärtää ravitsemuksen merkityksen vanhuksen terveyden edistämisessä ja sairauksien ehkäisyssä ja hoidossa. Hän osaa arvioida vanhuksen ravitsemustilaa, osaa tunnistaa vajaaravitsemusriskit ja ruokailuongelmat erilaisissa elämisympäristöissä ja sairauksissa. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa tavallisimpia vanhusten sairauksien hoidossa käytettäviä ruokavalioita.

Sisältö

Ravitsemuksen perusteet ja tavallisimmat erityisruokavaliot. Ravitsemus osana terveyden tukemista ja kuntouttavaa hoitoa. Vanhuksen ravitsemuksen erityispiirteet, energian ja ravintoaineiden tarve. Ravitsemustilan arviointi (MNA) ja ravitsemushoidon tehostaminen

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Taso 5
Opiskelija osaa soveltaa tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta vanhusten hyvän ravitsemustilan turvaamiseksi. Hän osaa soveltaa ikääntyneiden ravitsemussuosituksia käytäntöön ja osaa vertailla ruokia ravintoaineiden lähteenä vanhuksen erityistarpeet huomioon ottaen. Opiskelija osaa suunnitella ja ohjata tavallisimmat erityisruokavaliot. Opiskelija osaa tunnistaa vajaaravitsemuksen riskit. Hän osaa itsenäisesti arvioida vanhuksen ravitsemustilaa ja tulkita arvioinnin tulosta sekä osaa soveltaa tietojaan ravitsemushoidon käytännön tehostamisessa.
Taso 3
Opiskelija osaa tulkita tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta vanhusten hyvän ravitsemustilan turvaamiseksi. Hän tunnistaa ikääntyneiden ravitsemussuosituksien tavoitteet ja tietää ruoan merkityksen ravintoaineiden lähteenä vanhuksen erityistarpeet huomioon ottaen. Opiskelija osaa ohjata tavallisimmat erityisruokavaliot. Opiskelija tietää vajaaravitsemuksen riskit. Hän osaa arvioida vanhuksen ravitsemustilaa ja osaa ryhtyä toimenpiteisiin ravitsemuksen tehostamiseksi.
Taso 1
Opiskelija tietää ravinnon ja terveyden välisen vuorovaikutuksen vanhusten ravitsemuksessa. Hän tietää ikääntyneiden ravitsemussuositukset ja osaa nimetä niiden tärkeimpiä tavoitteita. Opiskelija tietää ruoan merkityksen ravintoaineiden lähteenä vanhuksen erityistarpeet huomioon ottaen ja osaa nimetä vajaaravitsemuksen riskitekijöitä. Hän osaa ryhtyä toimenpiteisiin vajaaravitun vanhuksen ravitsemushoidon tehostamiseksi. Opiskelija tietää tavallisimmat erityisruokavaliot.

Oppimateriaalit

Ihmisen ravitsemus. Haglund, B., Huupponen, T. ja Ventola, A-L. 2010, WSOYpro. Osoitetut kohdat. Saatavuus: http://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=91617

Suomalaiset ravitsemussuositukset. VRN. 2005. Saatavuus: http://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=67330

Ravitsemushoito. 2010. Valtion ravitsemusneuvottelukunta 2010. Osoitetut kohdat. Saatavuus: http://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=94515

Ravitsemussuositukset ikääntyneille. Valtion ravitsemusneuvottelukunta.2010. Saatavuus: http://plari.amkit.fi/vwebv/holdingsInfo?sk=fi_FI&bibId=92396

Muu opettajan osoittama kirjallisuus.

Toteutustavat

Luennot, oppimistehtävät, opintokäynti

Siirry alkuun