Siirry suoraan sisältöön

Avoin AMK, Polkuopetussuunnitelma Agrologi (AMK): POLKUAGRO21

Tunnus: POLKUAGRO21

Kesto:
1 vuotta (60 op)

Aloituslukukausi:
Syksy 2021

Kuvaus

Tämä opetussuunnitelma on avoimen AMK:n polkuopiskelijoille (monimuto- ja päiväopiskelijat). Opetussuunnitelma sisältää Agrologi (AMK):n ensimmäisen vuoden opinnot sekä perusopinnot. Avoimen AMK:n polkuopinnoissa tehdään jonkin verran myös henkilökohtaista opintojen suunnittelua.

TUTKINTO-OHJELMAN KUVAUS JA OSAAMISALUEET

Agrologi on tulevaisuuden maatalouden ammattilainen. Opinnot antavat eväitä kehittää kestävää, tuottavaa ja kannattavaa maataloustuotantoa, jossa otetaan huomioon ihmisten, eläinten ja ympäristön hyvinvointi. Opinnot antavat valmiudet vastata tulevaisuuden haasteisiin kuten hiilineutraalisuuden tavoittelemiseen, uusien menetelmien ja toimintatapojen käyttöönottoon muuttuvissa ilmasto- ja ympäristöolosuhteissa.

Agrologiopinnot antavat mahdollisuuden hyvinkin erilaisiin urapolkuihin. SeAMKin agrologiopinnoissa luodaan katsaus koko ruokaketjuun; maatalouden lisäksi jatkojalostukseen, ruokapalveluihin sekä kuluttajan näkökulmaan. Opinnoissa voi keskittyä maatalouden yritystalouteen tai tuotantoprosesseihin.
Osaamista voi laajentaa muiden alojen opinnoilla, esimerkiksi liiketalouden tai tekniikan opinnoilla. Opinnot luovat myös pohjaa maaseudun yritystoiminnan ja biotalouden kehittämiselle.

Agrologiopintojen laajuus on 240 opintopistettä ja kestoaika kolmesta neljään vuoteen riippuen aikaisemmasta osaamisesta sekä omista tavoitteista ja elämäntilanteesta. Opinnot on rytmitetty siten, että lähiopetus keskittyy syys-huhtikuulle. Kesäisin on mahdollista tehdä harjoitteluja ja kesäopintoja. Opiskelumuotoina ovat lähi- ja etäopinnot sekä harjoittelut. Verkostomainen työtapa ja erilaiset vuorovaikutustavat sekä -kanavat kuuluvat agrologin arkeen, joten niiden kehittämisellä on keskeinen rooli opinnoissa.

Opintojen alkuvaiheessa opiskellaan ammatillisia opintokokonaisuuksia: maaperä- ja ilmastotekijöitä, kasvituotantoa, kotieläintuotantoa, agroteknologiaa, maatalouden yritystaloutta ja maatalouspolitiikkaa. Ammatillisia opintoja tukevat viestintä, luonnontieteet ja kieliopinnot. Läpileikkaavina teemoina opinnoissa kulkevat mm. kiertotalous, kestävä kehitys, ruokaturvallisuus ja vastuullisuus sekä digitaalisuuden hyödyntäminen.

Toisen opintovuoden jälkeisenä alkukesänä on Summer Camp- kasvukauden opintojakso, jolloin sovelletaan käytännössä opiskellen talven aikana tulleita teoriatietoja. Kesän aikana opiskelijat ovat perinteisesti tehneet opintoretken Keski-Eurooppaan, joka antaa tuulahduksen muiden maiden maatalouskulttuurista. Ulkomailla opiskeluun ja harjoitteluun on hyvät mahdollisuudet kansainvälisten yhteistyökumppaneidemme kautta. Kolmantena ja neljäntenä opiskeluvuotena osaamista syvennetään maatalouden yritystalouteen tai tuotantoprosesseihin.

Harjoitteluihin kuuluvat maatilaharjoittelu ja erikoistumisharjoittelu Suomessa tai ulkomailla. Opinnäytetyö tehdään opintojen loppuvaiheessa. Opinnäytetyön aiheen valinta on hyvin vapaa, mutta opiskelijan kannattaa pitää mielessä opinnäytetyön hyödyntämisnäkökulma urasuunnittelussa ja työllistymisessä.

AMMATILLINEN OSAAMISPROFIILI

Agrologeille on tarjolla monipuolisia työtehtäviä ja he työllistyvät hyvin. Agrologi työskentelee kotieläin- ja kasvituotannon neuvojana, hallinnon, koulutuksen ja tutkimustoiminnan asiantuntijana sekä maaseudun kehittäjänä. Kauppa ja teollisuus sekä pankki- ja vakuutussektori työllistävät myös agrologeja. Kehittyvillä tiloilla tarvitaan ammattikorkeakoulutasoista osaamista ja iso joukko agrologeja hoitaakin omaa yritystä.
Alkutuotannon osaaminen antaa eväitä myös monipuoliselle maaseudun yritystoiminnalle.


PEDAGOGISET TOIMINTAMALLIT

Agrologiopinnoissa oppija on aktiivinen tiedonhankkija, –prosessoija, -tuottaja, ja soveltaja. Oppiminen tapahtuu yksin tai yhdessä muiden kanssa verkostoa hyödyntäen. Opittavat asiat liitetään oppijan omaan kokemusmaailmaan, työhön ja toimintaympäristöön. Oppiminen on prosessi, jossa jokainen asettaa omat oppimistavoitteet ja myös itsearvioi omaa oppimistaan. Opettajan rooli on olla oppimisprosessin ohjaaja. Oppimisprosessin suunnittelun apuna käytetään henkilökohtaista opintosuunnitelmaa, jossa määritellään opintojaksot mitä opiskelija valitsee.

Ammatilliset opinnot koostuvat teemoista, joiden opiskelussa käytetään erilaisia pedagogisia menetelmiä. Opittavaa kokonaisuutta voidaan lähestyä ongelmalähtöisesti tai ilmiönä, josta oppija rakentaa oman oppimisprosessinsa hyödyntäen tietojaan, taitojaan ja kokemuksiaan. Esimerkiksi kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi- opintojaksossa opiskelija rakentaa tietyn eläimen ympärille osaamisensa eläintä koskevasta lainsäädännöstä sekä olosuhteista ja niiden vaikutuksista eläimen hyvinvointiin. Tiimioppiminen ja yhteiset projektit työelämän kanssa kehittävät paitsi projektinhallintataitoja ja alan osaamista niin myös viestintä, verkostoitumis- sekä ihmissuhdetaitoja. Yritysyhteistyökumppaneiden tai opiskelijoiden omien yritysten esimerkit ja ongelmat antavat opetukselle konkreettisia oppimistehtäviä.

Tekemällä oppimista sisältyy useisiin opintojaksoihin, erityisesti harjoittelut ja kesäopintojen Summer Camp sisältävät toiminnallista oppimista. Työelämässä syntyvää osaamista voi sisällyttää tutkintoon osaamisen tunnustamisen kautta.

Opintojen alussa opiskelija tekee henkilökohtaisen opintosuunnitelman, jossa hän kartoittaa aikaisempaa osaamistaan ja oppimistavoitteitaan HOPS -ohjaajan tai opinto-ohjaajan kanssa. Opintojen kuluessa opintosuunnitelmaa tarkastellaan urasuunnitelman näkökulmasta ja otetaan huomioon mahdollisesti opintojen aikana alan työelämässä hankittua osaamista. Opintojen aikana oma ammatti-identiteetti kehittyy. Opintojen aikana opiskelija analysoi omaa kehitystään esimerkiksi oppimispäiväkirjan avulla. Ammatti-identiteetin kehittymistä tuetaan vuosittaisilla kehityskeskusteluilla HOPS-ohjaajan kanssa, harjoittelun ja opinnäytetyön ohjauksella. Valmistuva agrologi on oppiva, kehittyvä asiantuntija.

Osaamista arvioidaan opintojen alkaessa, sen aikana ja päätyttyä itsearvioinnin, vertaisarvioinnin, työelämän ja opettajan arvioimana. Osaamistaan voi näyttää esimerkiksi analysoimalla maanäytteen, tunnistamalla kasveja, kirjoittamalla oppimispäiväkirjan tai tekemällä yritykselle kehittämissuunnitelman.
Agrologiopinnoissa läpileikkaavina teemoina koko opintojen aikana kulkevat:
• tiedonhankinta ja urasuunnittelu
• yrittäjyys ja kansainvälisyys
• verkosto- ja viestintätaidot
• kestävä kehitys ja kiertotalous
• digitaalisuus ja sen hyödyntäminen

Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op) 2021-2022 Syksy
2021
Kevät
2022
1. / 2021 2. / 2021 3. / 2022 4. / 2022 5. / 2022
POLKUAGRO21-1001
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

20
POLKUAGRO21-1002
Osaajaksi kehittyminen

(Valitaan kaikki)

10
XX00CG82 Opiskelu ammattikorkeakoulussa 2 2 1 1 0.5 0.5 0.3 0.3 0.3
XX00CG83 Urasuunnittelu ja kansainvälisyys 2
YPO3A3 Viestintätaidot 3 3 3 1.5 1.5
YP00BW25 Tieto- ja viestintätekniikka 3 3 3 1.5 1.5
POLKUAGRO21-1003
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
XX00CL55 Yrittäjyyden perusteet 3
XX00BW29 SeAMK innovaatioviikko 2 2 2 0.7 0.7 0.7
POLKUAGRO21-1004
Tutkimus- ja projektiosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
YP00BW31 Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet 2
YP00BW33 Projektitoiminnan perusteet 3 3 3 1 1 1
POLKUAGRO21-1005
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

19
POLKUAGRO21-1006
Viestintävalmiudet

(Valitaan kaikki)

5
YE00BW43 English 5 5 5 1.7 1.7 1.7
POLKUAGRO21-1007
Luonnontieteelliset valmiudet

(Valitaan kaikki)

8
9A00BW45 Matematiikka 5 5 5 2.5 2.5
YE00BW49 Ruokaketjun kemia 3 3 3 1 1 1
POLKUAGRO21-1008
Tutkimus- ja kehittämisvalmiudet

(Valitaan kaikki)

0
POLKUAGRO21-1009
Ruokaketju

(Valitaan kaikki)

6
XX00CX20 Ruokaketjun toiminta 3
XX00CX21 Ruokaketjun vastuullisuus 3
POLKUAGRO21-1010
Ruokaketjun liiketoiminta

(Valitaan kaikki)

0
POLKUAGRO21-1011
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

25
POLKUAGRO21-1012
Johdanto alaan

(Valitaan kaikki)

5
9A00BW67 Maaseutu toimintaympäristönä 5 5 5 2.5 2.5
POLKUAGRO21-1013
Kestävä kasvituotanto

(Valitaan kaikki)

10
9A00BW61 Kasvutekijät ja kasvin kasvu 10 10 10 5 5
POLKUAGRO21-1014
Vastuullinen kotieläintuotanto

(Valitaan kaikki)

5
KA00BW69 Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi 5 5 5 1.7 1.7 1.7
POLKUAGRO21-1015
Maatalousekonomia

(Valitaan kaikki)

5
9A00BW75 Maatalouden yritystalouden perusteet 5 5 5 1.7 1.7 1.7
POLKUAGRO21-1016
HARJOITTELUT

(Valitaan kaikki)

16
POLKUAGRO21-1017
Maatilaharjoittelu

(Valitaan kaikki)

16
MA00BX33 Maatilaharjoittelu osa 1 16 16 16 5.3 5.3 5.3
POLKUAGRO21-1018
VAIHTOEHTOISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

0
Yhteensä 60 67 27 40 13.5 13.5 13.43 13.43 13.43

Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.

Yleiset kompetenssit (AMK)

1 Oppimisen taidot

- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan
- osaa hankkia, käsitellä ja arvioida tietoa kriittisesti
- kykenee ottamaan vastuuta ryhmän oppimisesta ja opitun jakamisesta

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Viestintätaidot
Tieto- ja viestintätekniikka
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
English
Matematiikka
Ruokaketjun kemia
Ruokaketjun toiminta
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatalouden yritystalouden perusteet
Maatilaharjoittelu osa 1
2 Eettinen osaaminen

- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista
- osaa toimia alansa ammattieettisten periaatteiden mukaisesti
- osaa ottaa erilaiset toimijat huomioon työskentelyssään
- osaa soveltaa tasa-arvoisuuden periaatteita
- osaa soveltaa kestävän kehityksen periaatteita
- kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisesti osaamistaan hyödyntäen ja eettisiin arvoihin perustuen

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Viestintätaidot
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Ruokaketjun toiminta
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatilaharjoittelu osa 1
3 Työyhteisöosaaminen

- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia
- osaa toimia työelämän viestintä- ja vuorovaikutustilanteissa
- osaa hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa oman alansa tehtävissä
- kykenee luomaan henkilökohtaisia työelämäyhteyksiä ja toimimaan verkostoissa
- osaa tehdä päätöksiä ennakoimattomissa tilanteissa
- kykenee työn johtamiseen ja itsenäiseen työskentelyyn asiantuntijatehtävissä
- omaa valmiuksia yrittäjyyteen

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Tieto- ja viestintätekniikka
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
English
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatilaharjoittelu osa 1
4 Innovaatio-osaaminen

- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen
- osaa työskennellä projekteissa
- osaa toteuttaa tutkimus- ja kehittämishankkeita soveltaen alan olemassa olevaa tietoa ja menetelmiä
- osaa etsiä asiakaslähtöisiä, kestäviä ja taloudellisesti kannattavia ratkaisuja

SeAMK innovaatioviikko
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet
Projektitoiminnan perusteet
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Maatilaharjoittelu osa 1
5 Kansainvälistymisosaaminen

- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon
- kykenee monikulttuuriseen yhteistyöhön
- osaa ottaa työssään huomioon alansa kansainvälisyyskehityksen vaikutuksia ja mahdollisuuksia

Viestintätaidot
English
Ruokaketjun toiminta
Maaseutu toimintaympäristönä
Maatilaharjoittelu osa 1
6 Yrittäjyysosaaminen

- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet
- osaa analysoida yrityksen toimintaa ja riskejä

Yrittäjyyden perusteet
SeAMK innovaatioviikko
Ruokaketjun toiminta
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatalouden yritystalouden perusteet
Maatilaharjoittelu osa 1
7 Laadunhallintaosaaminen

- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät
- opiskelija ymmärtää laatuajattelun ja laatujärjestelmien vaatimukset

Ruokaketjun kemia
Ruokaketjun toiminta
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatilaharjoittelu osa 1
Luokittelemattomat

Agrologi kompetenssit

Ei enää käytössä. Käyttö päättynyt 31.12.2022

1 Maatalouden tuotanto-osaaminen

Opiskelija osaa kytkeä alkutuotannon osaksi ruokaketjua.
Opiskelija tuntee maatila kokonaisuuden ja siihen kuuluvat toiminnot ja työt. Hän hallitsee kasviravitsemuksen perusteet sekä ravinnekierron ja hiilikierron, osaa suunnitella peltokasvien viljelyn ja viljelyteknologian tarkoituksenmukaiseksi ja kannattavaksi, tuntee kotieläinten hyvinvoinnin ja terveyden ylläpidon perusteet, kotieläintuotannon perustyöt ja tyypilliset tuotantoympäristöratkaisut sekä osaa valita eläimille käyttökelpoisia rehuja ja suunnitella ja arvioida tuotantoeläinten ruokintaa. Hän osaa käyttää traktoria työkoneineen turvallisesti.

English
Ruokaketjun kemia
Ruokaketjun toiminta
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatalouden yritystalouden perusteet
Maatilaharjoittelu osa 1
2 Maaseutu toimintaympäristönä

Opiskelija tuntee maaseudun toimijaverkostot ja osaa toimia näissä verkostoissa sekä tuntee kansainvälisen ja kansallisen maaseutupolitiikan ja tietää niiden vaikutukset alueiden, maaseudun ja maatalouden toimintaedellytyksiin ja kehittymiseen.

Opiskelu ammattikorkeakoulussa
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys
Ruokaketjun toiminta
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatilaharjoittelu osa 1
3 Liiketoiminta ja yrittäjyys

Opiskelija tuntee yritystoiminnan periaatteet ja liiketoiminnan osa-alueet ja osaa johtaa ja kehittää maaseutuyritystä suunnitelmallisesti sekä taloudellisesti kannattavalla tavalla.

Yrittäjyyden perusteet
SeAMK innovaatioviikko
Projektitoiminnan perusteet
English
Matematiikka
Ruokaketjun toiminta
Ruokaketjun vastuullisuus
Maatalouden yritystalouden perusteet
4 Kestävä kehitys ja ympäristöosaaminen

Opiskelija tietää oman toiminnan ympäristövaikutukset ja tuntee maaseutuyrityksen ja ympäristön vuorovaikutuksen ja osaa kehittää yritystä ympäristövastuullisesti.

Ruokaketjun kemia
Ruokaketjun toiminta
Ruokaketjun vastuullisuus
Maaseutu toimintaympäristönä
Kasvutekijät ja kasvin kasvu
Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi
Maatilaharjoittelu osa 1
Luokittelemattomat
Viestintätaidot
Tieto- ja viestintätekniikka
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet

Tunnus Opinnon nimi Laajuus (op)
POLKUAGRO21-1001
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

20
POLKUAGRO21-1002
Osaajaksi kehittyminen

(Valitaan kaikki)

10
XX00CG82 Opiskelu ammattikorkeakoulussa 2
XX00CG83 Urasuunnittelu ja kansainvälisyys 2
YPO3A3 Viestintätaidot 3
YP00BW25 Tieto- ja viestintätekniikka 3
POLKUAGRO21-1003
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
XX00CL55 Yrittäjyyden perusteet 3
XX00BW29 SeAMK innovaatioviikko 2
POLKUAGRO21-1004
Tutkimus- ja projektiosaaminen

(Valitaan kaikki)

5
YP00BW31 Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet 2
YP00BW33 Projektitoiminnan perusteet 3
POLKUAGRO21-1005
PERUSOPINNOT

(Valitaan kaikki)

19
POLKUAGRO21-1006
Viestintävalmiudet

(Valitaan kaikki)

5
YE00BW43 English 5
POLKUAGRO21-1007
Luonnontieteelliset valmiudet

(Valitaan kaikki)

8
9A00BW45 Matematiikka 5
YE00BW49 Ruokaketjun kemia 3
POLKUAGRO21-1008
Tutkimus- ja kehittämisvalmiudet

(Valitaan kaikki)

0
POLKUAGRO21-1009
Ruokaketju

(Valitaan kaikki)

6
XX00CX20 Ruokaketjun toiminta 3
XX00CX21 Ruokaketjun vastuullisuus 3
POLKUAGRO21-1010
Ruokaketjun liiketoiminta

(Valitaan kaikki)

0
POLKUAGRO21-1011
AMMATTIOPINNOT

(Valitaan kaikki)

25
POLKUAGRO21-1012
Johdanto alaan

(Valitaan kaikki)

5
9A00BW67 Maaseutu toimintaympäristönä 5
POLKUAGRO21-1013
Kestävä kasvituotanto

(Valitaan kaikki)

10
9A00BW61 Kasvutekijät ja kasvin kasvu 10
POLKUAGRO21-1014
Vastuullinen kotieläintuotanto

(Valitaan kaikki)

5
KA00BW69 Kotieläinten tuotantoympäristö ja hyvinvointi 5
POLKUAGRO21-1015
Maatalousekonomia

(Valitaan kaikki)

5
9A00BW75 Maatalouden yritystalouden perusteet 5
POLKUAGRO21-1016
HARJOITTELUT

(Valitaan kaikki)

16
POLKUAGRO21-1017
Maatilaharjoittelu

(Valitaan kaikki)

16
MA00BX33 Maatilaharjoittelu osa 1 16
POLKUAGRO21-1018
VAIHTOEHTOISET OPINNOT

(Valitaan kaikki)

0