Avoin AMK, Polkuopetussuunnitelma Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka: POLKUBIELI21
Tunnus: POLKUBIELI21
Kuvaus
TUTKINTO-OHJELMAN KUVAUS JA OSAAMISALUEET
Tämä opetussuunnitelma on avoimen AMK:n polkuopiskelijoille (päivä- ja monimuoto-opiskelijat). Opetussuunnitelma sisältää Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikan ensimmäisen vuoden opinnot sekä perusopinnot. Avoimen AMK:n polkuopinnoissa tehdään jonkin verran myös henkilökohtaista opintojen suunnittelua.
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus perustuu luonnontieteiden soveltamiseen ja luonnontieteellisen osaamisen yhdistämiseen nykyaikaiseen tekniikkaan. Koulutuksessa on kaksi syventävää vaihtoehtoa, jotka ovat (1) elintarviketeknologia ja (2) liha- ja valmisruokateknologia. Syventävät opinnot valitaan toisen opiskeluvuoden aikana.
Elintarviketekniikassa hankitaan laaja-alainen elintarviketeollisuustoimintoja tukeva osaaminen. Liha- ja valmisruokateknologiassa keskitytään edellistä syvällisemmin liha- ja valmisruokatoimialan haasteisiin.
Bio- ja elintarviketekniikkaa soveltava teollisuus on voimakkaasti kansainvälistyvää ja kansainvälisesti kilpailukykyistä. Elintarviketeollisuus on Suomen teollisuuden toimialoista kansainvälisesti kilpailukykyisintä. Alan suomalainen osaaminen edustaa maailman huippua ja teollinen toiminta tulee säilymään Suomessa tuotantotoiminnan globalisoitumisesta huolimatta. Pienyrittäjyys elintarviketuotannossa on kasvussa.
AMMATILLINEN OSAAMISPROFIILI
Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat avaintehtävissä bio- ja elintarviketekniikkaa soveltavassa teollisuudessa. Valmistuneet voivat sijoittua tuotannon esimies-, laadunhallinta, tuotekehitys- tai suunnittelutehtäviin elintarviketeollisuuteen tai teollisuuden palvelutoimintoihin. Keskeiset elintarviketeollisuuden alat ovat liha- ja valmisruokateollisuus, leipomot, meijerit ja juomateollisuus. Mahdollisia työtehtäviä ovat kuntien ja valtion palveluksessa valvonta- ja opetustehtävät. Pienimuotoinen yritystoiminta jatkojalostuksen parissa työllistää myös bio- ja elintarviketekniikan insinöörejä.
Tyypillisiä bio- ja elintarviketekniikan insinöörin tehtävänimikkeitä ovat esimies, tuotekehittäjä, tuotannon suunnittelija, tuotannon ohjaaja, terveystarkastaja, laadun ohjaaja, laatupäällikkö, tuotepäällikkö, tuotekehityspäällikkö tai tuotantopäällikkö. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörien työtilanne elintarviketeollisuuden aloilla on vakaa, ja tulevaisuus näyttää positiiviselta.
PEDAGOGISET TOIMINTAMALLIT
Bio- ja elintarviketekniikan opiskelijan ammatillinen kehittyminen perustuu hyvään tekniseen ja luonnontieteelliseen perusosaamiseen, kriittiseen ajatteluun, ongelman ratkaisukykyyn sekä kykyyn toimia yhteisöllisesti ja vastuuntuntoisesti. Koulutuksessa korostuu konstruktiivinen oppimiskäsitys, koska keskeistä on oppia yhdistämään teoria ja käytäntö, ja kyetä vahvistamaan omaa osaamistaan aiemmin opitun ja oman kokemusmaailman varaan. Koulutus tarjoaa vahvan pohjan opintojen jälkeiselle ammatilliselle kehittymiselle.
Opetus sisältää perinteisen luentomuotoisen opetuksen lisäksi paljon käytännön laboratorioharjoituksia, oppimistehtäviä, laskuharjoituksia, joissa pyritään käsitteiden välisten suhteiden ymmärtämiseen. Keksivään ja mielekkääseen oppimiseen pyritään työelämästä saatavilla pienimuotoisilla selvityksillä ja ongelmanratkaisuun perustuvilla projektitöillä. Kevätlukukauden mittainen ammattiharjoittelu, yritysvierailut ja yrityksistä tulevat asiantuntijaluennot täydentävät opetusmenetelmäkokonaisuutta.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2021-2022 |
Syksy
2021 |
Kevät
2022 |
1. / 2021 | 2. / 2021 | 3. / 2022 | 4. / 2022 | 5. / 2022 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
POLKUBIELI21-1001 |
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
20 | ||||||||
POLKUBIELI21-1002 |
Osaajaksi kehittyminen
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||
XX00CG82 | Opiskelu ammattikorkeakoulussa | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.3 | 0.3 | 0.3 |
XX00CG83 | Urasuunnittelu ja kansainvälisyys | 2 | ||||||||
YPO3A3 | Viestintätaidot | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||
YPO4A3 | Tieto- ja viestintätekniikka | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||
POLKUBIELI21-1003 |
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 | ||||||||
XX00CL55 | Yrittäjyyden perusteet | 3 | ||||||||
XX00BE91 | SeAMK innovaatioviikko | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
POLKUBIELI21-1004 |
Tutkimus- ja projektiosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 | ||||||||
YPO1C2 | Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet | 2 | ||||||||
YPO2C3 | Projektitoiminnan perusteet | 3 | ||||||||
POLKUBIELI21-1005 |
PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
18 | ||||||||
POLKUBIELI21-1012 |
Matemaattis-luonnontieteet
(Valitaan kaikki) |
15 | ||||||||
8B00CZ16 | Algebra ja geometria | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
8B00CZ17 | Differentiaali- ja integraalilaskenta | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
KC03FYSI11 | Mekaniikka ja lämpöoppi | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
POLKUBIELI21-1006 |
Viestintävalmiudet
(Valitaan kaikki) |
3 | ||||||||
YELENGLI06 | English 1 | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||
POLKUBIELI21-1007 |
AMMATTIOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
54 | ||||||||
POLKUBIELI21-1013 |
Luonnontieteelliset ammattiopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 27) |
27 | ||||||||
8B00CX53 | Kemia | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
8B00BS80 | Kemian laboratoriotyöt | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
8B00CX54 | Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia | 7 | 7 | 7 | 3.5 | 3.5 | ||||
POLKUBIELI21-1014 |
Elintarviketeknologia
(Valitaan kaikki) |
4 | ||||||||
8B00CX56 | Elintarviketeknologian perusteet | 4 | 4 | 4 | 1.3 | 1.3 | 1.3 | |||
POLKUBIELI21-1016 |
Elintarvikeprosessit ja pakkaukset
(Valitaan kaikki) |
3 | ||||||||
8B00CX60 | Pakkaustekniikka | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||
POLKUBIELI21-1015 |
Ruokaketju
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||
XX00CX20 | Ruokaketjun toiminta | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||
XX00CX21 | Ruokaketjun vastuullisuus | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||
8B00CX64 | Elintarvikealan lainsäädäntö | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
8B00CX65 | Ravitsemuksen perusteet | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
POLKUBIELI21-1017 |
Tuotantoyrityksen johtaminen
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||
YE00BW57 | Marketing Planning and Implementation in the Food Chain | 5 | ||||||||
YE00CY05 | Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa | 5 | ||||||||
POLKUBIELI21-1011 |
VAIHTOEHTOISET OPINNOT
(Valitaan kaikki) |
2 | ||||||||
YE00BS76 | Englantia amk-opintoihin | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||
Yhteensä | 60 | 64 | 29 | 35 | 14.5 | 14.5 | 11.8 | 11.8 | 11.8 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Yleiset kompetenssit (AMK)
1 Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
English 1 |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia |
Elintarviketeknologian perusteet |
Pakkaustekniikka |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Elintarvikealan lainsäädäntö |
Marketing Planning and Implementation in the Food Chain |
Englantia amk-opintoihin |
2 Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Viestintätaidot |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Kemia |
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Ravitsemuksen perusteet |
3 Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
Yrittäjyyden perusteet |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Marketing Planning and Implementation in the Food Chain |
Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa |
4 Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen |
SeAMK innovaatioviikko |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Kemia |
Elintarviketeknologian perusteet |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
5 Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
English 1 |
Ruokaketjun toiminta |
Englantia amk-opintoihin |
6 Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet |
Yrittäjyyden perusteet |
Marketing Planning and Implementation in the Food Chain |
Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa |
7 Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät |
Kemian laboratoriotyöt |
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Ravitsemuksen perusteet |
Luokittelemattomat |
Bio- ja elintarviketekniikka kompetenssit
1 Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet |
Kemian laboratoriotyöt |
Elintarviketeknologian perusteet |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
2 Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot |
Kemian laboratoriotyöt |
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia |
Elintarviketeknologian perusteet |
3 Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia |
Elintarviketeknologian perusteet |
Pakkaustekniikka |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Elintarvikealan lainsäädäntö |
Ravitsemuksen perusteet |
4 Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan |
Yrittäjyyden perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
Ravitsemuksen perusteet |
5 Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
6 Esimiestaidot
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |
Yrittäjyyden perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Marketing Planning and Implementation in the Food Chain |
Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa |
Luokittelemattomat |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
SeAMK innovaatioviikko |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
English 1 |
Englantia amk-opintoihin |
amk:tutkintoon johtava koulutus
1 Perusopinnot |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
Yrittäjyyden perusteet |
SeAMK innovaatioviikko |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
English 1 |
2 Ammattiopinnot |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
3 Vapaasti valittavat opinnot |
Englantia amk-opintoihin |
4 Harjoittelu |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
5 Opinnäytetyö |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia |
Elintarviketeknologian perusteet |
Pakkaustekniikka |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Elintarvikealan lainsäädäntö |
Ravitsemuksen perusteet |
Marketing Planning and Implementation in the Food Chain |
Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
POLKUBIELI21-1001 |
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
20 |
POLKUBIELI21-1002 |
Osaajaksi kehittyminen
(Valitaan kaikki) |
10 |
XX00CG82 | Opiskelu ammattikorkeakoulussa | 2 |
XX00CG83 | Urasuunnittelu ja kansainvälisyys | 2 |
YPO3A3 | Viestintätaidot | 3 |
YPO4A3 | Tieto- ja viestintätekniikka | 3 |
POLKUBIELI21-1003 |
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 |
XX00CL55 | Yrittäjyyden perusteet | 3 |
XX00BE91 | SeAMK innovaatioviikko | 2 |
POLKUBIELI21-1004 |
Tutkimus- ja projektiosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 |
YPO1C2 | Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet | 2 |
YPO2C3 | Projektitoiminnan perusteet | 3 |
POLKUBIELI21-1005 |
PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
18 |
POLKUBIELI21-1012 |
Matemaattis-luonnontieteet
(Valitaan kaikki) |
15 |
8B00CZ16 | Algebra ja geometria | 5 |
8B00CZ17 | Differentiaali- ja integraalilaskenta | 5 |
KC03FYSI11 | Mekaniikka ja lämpöoppi | 5 |
POLKUBIELI21-1006 |
Viestintävalmiudet
(Valitaan kaikki) |
3 |
YELENGLI06 | English 1 | 3 |
POLKUBIELI21-1007 |
AMMATTIOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
54 |
POLKUBIELI21-1013 |
Luonnontieteelliset ammattiopinnot
(Valitaan opintopisteitä: 27) |
27 |
8B00CX53 | Kemia | 5 |
8B00BS80 | Kemian laboratoriotyöt | 5 |
8B00CX54 | Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia | 7 |
POLKUBIELI21-1014 |
Elintarviketeknologia
(Valitaan kaikki) |
4 |
8B00CX56 | Elintarviketeknologian perusteet | 4 |
POLKUBIELI21-1016 |
Elintarvikeprosessit ja pakkaukset
(Valitaan kaikki) |
3 |
8B00CX60 | Pakkaustekniikka | 3 |
POLKUBIELI21-1015 |
Ruokaketju
(Valitaan kaikki) |
10 |
XX00CX20 | Ruokaketjun toiminta | 3 |
XX00CX21 | Ruokaketjun vastuullisuus | 3 |
8B00CX64 | Elintarvikealan lainsäädäntö | 2 |
8B00CX65 | Ravitsemuksen perusteet | 2 |
POLKUBIELI21-1017 |
Tuotantoyrityksen johtaminen
(Valitaan kaikki) |
10 |
YE00BW57 | Marketing Planning and Implementation in the Food Chain | 5 |
YE00CY05 | Henkilöstöjohtaminen ruokaketjussa | 5 |
POLKUBIELI21-1011 |
VAIHTOEHTOISET OPINNOT
(Valitaan kaikki) |
2 |
YE00BS76 | Englantia amk-opintoihin | 2 |