Avoin AMK, Polkuopetussuunnitelma Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka: POLKUBIELI20
Tunnus: POLKUBIELI20
Kuvaus
TUTKINTO-OHJELMAN KUVAUS JA OSAAMISALUEET
Tämä opetussuunnitelma on avoimen AMK:n polkuopiskelijoille (päivä- ja monimuoto-opiskelijat). Opetussuunnitelma sisältää Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikan ensimmäisen vuoden opinnot sekä perusopinnot. Avoimen AMK:n polkuopinnoissa tehdään jonkin verran myös henkilökohtaista opintojen suunnittelua.
Bio- ja elintarviketekniikan koulutus perustuu luonnontieteiden soveltamiseen ja luonnontieteellisen osaamisen yhdistämiseen nykyaikaiseen tekniikkaan. Koulutuksessa on kaksi syventävää vaihtoehtoa, jotka ovat (1) elintarviketeknologia ja (2) liha- ja valmisruokateknologia. Syventävät opinnot valitaan toisen opiskeluvuoden aikana.
Elintarviketekniikassa hankitaan laaja-alainen elintarviketeollisuustoimintoja tukeva osaaminen. Liha- ja valmisruokateknologiassa keskitytään edellistä syvällisemmin liha- ja valmisruokatoimialan haasteisiin.
Bio- ja elintarviketekniikkaa soveltava teollisuus on voimakkaasti kansainvälistyvää ja kansainvälisesti kilpailukykyistä. Elintarviketeollisuus on Suomen teollisuuden toimialoista kansainvälisesti kilpailukykyisintä. Alan suomalainen osaaminen edustaa maailman huippua ja teollinen toiminta tulee säilymään Suomessa tuotantotoiminnan globalisoitumisesta huolimatta. Pienyrittäjyys elintarviketuotannossa on kasvussa.
AMMATILLINEN OSAAMISPROFIILI
Bio- ja elintarviketekniikan insinöörit toimivat avaintehtävissä bio- ja elintarviketekniikkaa soveltavassa teollisuudessa. Valmistuneet voivat sijoittua tuotannon esimies-, laadunhallinta, tuotekehitys- tai suunnittelutehtäviin elintarviketeollisuuteen tai teollisuuden palvelutoimintoihin. Keskeiset elintarviketeollisuuden alat ovat liha- ja valmisruokateollisuus, leipomot, meijerit ja juomateollisuus. Mahdollisia työtehtäviä ovat kuntien ja valtion palveluksessa valvonta- ja opetustehtävät. Pienimuotoinen yritystoiminta jatkojalostuksen parissa työllistää myös bio- ja elintarviketekniikan insinöörejä.
Tyypillisiä bio- ja elintarviketekniikan insinöörin tehtävänimikkeitä ovat esimies, tuotekehittäjä, tuotannon suunnittelija, tuotannon ohjaaja, terveystarkastaja, laadun ohjaaja, laatupäällikkö, tuotepäällikkö, tuotekehityspäällikkö tai tuotantopäällikkö. Bio- ja elintarviketekniikan insinöörien työtilanne elintarviketeollisuuden aloilla on vakaa, ja tulevaisuus näyttää positiiviselta.
PEDAGOGISET TOIMINTAMALLIT
Bio- ja elintarviketekniikan opiskelijan ammatillinen kehittyminen perustuu hyvään tekniseen ja luonnontieteelliseen perusosaamiseen, kriittiseen ajatteluun, ongelman ratkaisukykyyn sekä kykyyn toimia yhteisöllisesti ja vastuuntuntoisesti. Koulutuksessa korostuu konstruktiivinen oppimiskäsitys, koska keskeistä on oppia yhdistämään teoria ja käytäntö, ja kyetä vahvistamaan omaa osaamistaan aiemmin opitun ja oman kokemusmaailman varaan. Koulutus tarjoaa vahvan pohjan opintojen jälkeiselle ammatilliselle kehittymiselle.
Opetus sisältää perinteisen luentomuotoisen opetuksen lisäksi paljon käytännön laboratorioharjoituksia, oppimistehtäviä, laskuharjoituksia, joissa pyritään käsitteiden välisten suhteiden ymmärtämiseen. Keksivään ja mielekkääseen oppimiseen pyritään työelämästä saatavilla pienimuotoisilla selvityksillä ja ongelmanratkaisuun perustuvilla projektitöillä. Kevätlukukauden mittainen ammattiharjoittelu, yritysvierailut ja yrityksistä tulevat asiantuntijaluennot täydentävät opetusmenetelmäkokonaisuutta.
Valitse opintojen ajoitus-, rakenne- tai jäsentelynäkymä
Näytä opintojen ajoitukset lukuvuosittain, lukukausittain tai periodeittain
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) | 2020-2021 |
Syksy
2020 |
Kevät
2021 |
1. / 2020 | 2. / 2020 | 3. / 2021 | 4. / 2021 | 5. / 2021 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
POLKUBIELI20-1001 |
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
20 | ||||||||
POLKUBIELI20-1002 |
Osaajaksi kehittyminen
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||
XX00CG82 | Opiskelu ammattikorkeakoulussa | 2 | 2 | 1 | 1 | 0.5 | 0.5 | 0.3 | 0.3 | 0.3 |
XX00CG83 | Urasuunnittelu ja kansainvälisyys | 2 | ||||||||
YPO3A3 | Viestintätaidot | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||
YPO4A3 | Tieto- ja viestintätekniikka | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||
POLKUBIELI20-1003 |
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 | ||||||||
XX00CL55 | Yrittäjyyden perusteet | 3 | ||||||||
XX00BE91 | SeAMK innovaatioviikko | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
POLKUBIELI20-1004 |
Tutkimus- ja projektiosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 | ||||||||
YPO1C2 | Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet | 2 | ||||||||
YPO2C3 | Projektitoiminnan perusteet | 3 | 3 | 3 | 1 | 1 | 1 | |||
POLKUBIELI20-1005 |
PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
3 | ||||||||
POLKUBIELI20-1006 |
Viestintävalmiudet
(Valitaan kaikki) |
3 | ||||||||
YELENGLI06 | English 1 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | 0.8 | 0.8 | 0.5 | 0.5 | 0.5 |
POLKUBIELI20-1009 |
AMMATTIOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
52 | ||||||||
POLKUBIELI20-1010 |
Luonnontieteelliset ammattiopinnot
(Valitaan kaikki) |
32 | ||||||||
KC03MAVIE02 | Matemaattinen viestintä | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
KC03MAT107 | Algebra ja geometria | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
KC03MAT108 | Differentiaali- ja integraalilaskenta | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
KC03FYSI11 | Mekaniikka ja lämpöoppi | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
YE00BI34 | Ruokaketjun kemia | 3 | 3 | 3 | 1.5 | 1.5 | ||||
8B00BS79 | Kemia | 2 | 2 | 2 | 0.7 | 0.7 | 0.7 | |||
8B00BS80 | Kemian laboratoriotyöt | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
8B00CG71 | Mikrobiologia | 5 | 5 | 5 | 2.5 | 2.5 | ||||
POLKUBIELI20-1011 |
Ruokaketju
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||
YE00BI08 | Ruokaketjun toiminta | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
YE00BI09 | Ruokaketjun vastuullisuus | 5 | ||||||||
POLKUBIELI20-1012 |
Elintarvikeprosessitekniikka
(Valitaan kaikki) |
10 | ||||||||
8B00BS96 | Ruokatuoteteknologian perusteet | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
KC03PTLS05 | Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö | 5 | 5 | 5 | 1.7 | 1.7 | 1.7 | |||
POLKUBIELI20-1021 |
VAIHTOEHTOISET OPINNOT
(Valitaan kaikki) |
0 | ||||||||
YE00BS76 | Englantia amk-opintoihin | 2 | 2 | 2 | 1 | 1 | ||||
Yhteensä | 60 | 65 | 23.5 | 41.5 | 11.8 | 11.8 | 15.7 | 15.7 | 10.7 |
Lukukausi- ja lukuvuosikohtaiset opintopistekertymät vaihtelevat valinnaisten ja vapaasti valittavien opintojen ajoituksesta johtuen.
Yleiset kompetenssit (AMK)
1 Oppimisen taidot
- osaa arvioida ja kehittää osaamistaan ja oppimistapojaan |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
English 1 |
Matemaattinen viestintä |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
Ruokaketjun kemia |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Mikrobiologia |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokatuoteteknologian perusteet |
Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö |
Englantia amk-opintoihin |
2 Eettinen osaaminen
- kykenee ottamaan vastuun omasta toiminnastaan ja sen seurauksista |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Viestintätaidot |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Mikrobiologia |
Ruokaketjun toiminta |
3 Työyhteisöosaaminen
- osaa toimia työyhteisön jäsenenä ja edistää yhteisön hyvinvointia |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
Yrittäjyyden perusteet |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
4 Innovaatio-osaaminen
- kykenee luovaan ongelmanratkaisuun ja työtapojen kehittämiseen |
SeAMK innovaatioviikko |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokatuoteteknologian perusteet |
5 Kansainvälistymisosaaminen
- omaa alansa työtehtävissä ja niissä kehittymisessä tarvittavan kielitaidon |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
English 1 |
Ruokaketjun toiminta |
Englantia amk-opintoihin |
6 Yrittäjyysosaaminen
- ymmärtää yrityksen toiminnan ja liiketoimintaympäristön vuorovaikutuksen sekä omaksuu yrittäjyyden ja yrittäjämäisen tavan toimia ymmärtää kannattavan yritystoiminnan perusteet |
Yrittäjyyden perusteet |
7 Laadunhallintaosaaminen
- opiskelija tuntee alalle tyypilliset laatujärjestelmät |
Ruokaketjun kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Mikrobiologia |
Ruokaketjun toiminta |
Luokittelemattomat |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Bio- ja elintarviketekniikka kompetenssit
1 Elävän ja eloperäisen materiaalin hallinta
- tuntee biologisten materiaalien erityisominaisuudet |
Ruokaketjun kemia |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokatuoteteknologian perusteet |
2 Bioprosessien hallinta
- tuntee alalla käytettävät prosessitekniset operaatiot |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Mikrobiologia |
Ruokatuoteteknologian perusteet |
3 Turvallisuus- ja laatuosaaminen
- tunnistaa ja hallitsee tuotantoprosesseihin liittyvät laatu- ja hygieniariskitekijät |
Matemaattinen viestintä |
Ruokaketjun kemia |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Mikrobiologia |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokatuoteteknologian perusteet |
Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö |
4 Teknistaloudellinen osaaminen
- pyrkii markkinalähtöiseen kestävän kehityksen mukaiseen toimintaan |
Yrittäjyyden perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
5 Matemaattis-luonnontieteellinen osaaminen
- omaa alan vaatimat matematiikan ja fysiikan valmiudet |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
Ruokaketjun kemia |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
6 Esimiestaidot
- osaa toimia työnjohtotehtävissä |
Yrittäjyyden perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
Luokittelemattomat |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
SeAMK innovaatioviikko |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
English 1 |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Englantia amk-opintoihin |
amk:tutkintoon johtava koulutus
1 Perusopinnot |
Opiskelu ammattikorkeakoulussa |
Urasuunnittelu ja kansainvälisyys |
Viestintätaidot |
Tieto- ja viestintätekniikka |
Yrittäjyyden perusteet |
SeAMK innovaatioviikko |
Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet |
Projektitoiminnan perusteet |
English 1 |
2 Ammattiopinnot |
Matemaattinen viestintä |
Algebra ja geometria |
Differentiaali- ja integraalilaskenta |
Mekaniikka ja lämpöoppi |
Ruokaketjun kemia |
Kemia |
Kemian laboratoriotyöt |
Mikrobiologia |
Ruokaketjun toiminta |
Ruokatuoteteknologian perusteet |
Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö |
3 Vapaasti valittavat opinnot |
Englantia amk-opintoihin |
4 Harjoittelu |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
5 Opinnäytetyö |
Ei liitettyjä opintojaksoja |
Luokittelemattomat |
Ruokaketjun vastuullisuus |
Tunnus | Opinnon nimi | Laajuus (op) |
---|---|---|
POLKUBIELI20-1001 |
KAIKILLE YHTEISET PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
20 |
POLKUBIELI20-1002 |
Osaajaksi kehittyminen
(Valitaan kaikki) |
10 |
XX00CG82 | Opiskelu ammattikorkeakoulussa | 2 |
XX00CG83 | Urasuunnittelu ja kansainvälisyys | 2 |
YPO3A3 | Viestintätaidot | 3 |
YPO4A3 | Tieto- ja viestintätekniikka | 3 |
POLKUBIELI20-1003 |
Liiketoiminta- ja yrittäjyysosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 |
XX00CL55 | Yrittäjyyden perusteet | 3 |
XX00BE91 | SeAMK innovaatioviikko | 2 |
POLKUBIELI20-1004 |
Tutkimus- ja projektiosaaminen
(Valitaan kaikki) |
5 |
YPO1C2 | Tutkimus- ja kehittämistyön perusteet | 2 |
YPO2C3 | Projektitoiminnan perusteet | 3 |
POLKUBIELI20-1005 |
PERUSOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
3 |
POLKUBIELI20-1006 |
Viestintävalmiudet
(Valitaan kaikki) |
3 |
YELENGLI06 | English 1 | 3 |
POLKUBIELI20-1009 |
AMMATTIOPINNOT
(Valitaan kaikki) |
52 |
POLKUBIELI20-1010 |
Luonnontieteelliset ammattiopinnot
(Valitaan kaikki) |
32 |
KC03MAVIE02 | Matemaattinen viestintä | 2 |
KC03MAT107 | Algebra ja geometria | 5 |
KC03MAT108 | Differentiaali- ja integraalilaskenta | 5 |
KC03FYSI11 | Mekaniikka ja lämpöoppi | 5 |
YE00BI34 | Ruokaketjun kemia | 3 |
8B00BS79 | Kemia | 2 |
8B00BS80 | Kemian laboratoriotyöt | 5 |
8B00CG71 | Mikrobiologia | 5 |
POLKUBIELI20-1011 |
Ruokaketju
(Valitaan kaikki) |
10 |
YE00BI08 | Ruokaketjun toiminta | 5 |
YE00BI09 | Ruokaketjun vastuullisuus | 5 |
POLKUBIELI20-1012 |
Elintarvikeprosessitekniikka
(Valitaan kaikki) |
10 |
8B00BS96 | Ruokatuoteteknologian perusteet | 5 |
KC03PTLS05 | Pakkaustekniikka ja lainsäädäntö | 5 |
POLKUBIELI20-1021 |
VAIHTOEHTOISET OPINNOT
(Valitaan kaikki) |
0 |
YE00BS76 | Englantia amk-opintoihin | 2 |