Siirry suoraan sisältöön

Viestintä ja media sosiaalialan työssäLaajuus (4 op)

Opintojakson tunnus: SOSAVY10

Opintojakson perustiedot


Laajuus
4 op
Opetuskieli
suomi

Osaamistavoitteet

Opiskelija tunnistaa median ja viestinnän yhteiskunnallisen merkityksen sosiaalialan eri toimintojen näkökulmasta. Opiskelija osaa tarkastella eri intressitahojen esille nostamia mediasisältöjä analyyttisesti ja kriittisesti. Hän osaa selittää median käyttämiä tapoja ja merkityksiä. Hän osaa soveltaa yhteiskunnallisen vaikuttamisen ja viestinnän keinoja. Opiskelija osaa käyttää median mahdollisuuksia valtaistavassa ja vaikuttavassa sosiaalityössä yhdessä kansalaisten, median ja muiden sidosryhmien kanssa. Opiskelijalla on taidot argumentoida ja käsitellä kriittisesti eri lähteistä peräisin olevaa tietoa. Hän tietää työyhteisöviestinnän periaatteet ja toimintamuodot sekä työyhteisön sisäisessä, että ulkoisessa viestinnässä. Hän tuntee sosiaalisen median ammatillisen etiketin. Opiskelija osaa tarkastella viestintää ja median toimintaa kestävän kehityksen kannalta.

Sisältö

- medialukutaito: mediatodellisuuden hahmottaminen ja siinä sosiaalialan ammattilaisena toimiminen
- yhteiskunnallinen vaikuttaminen osana valtaistavaa sosiaalityötä
- yhteisöviestinnän perusteet
- viestinnän ja median eettiset ohjeet ja lainsäädäntö

Esitietovaatimukset

tutkinto-ohjelman perusopinnot pääosin, opintojakso Viestintätaidot

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tunnistaa median ja viestinnän yhteiskunnallisen merkityksen sekä hahmottaa median käyttämien tapojen kokonaisuuden. Opiskelija tunnistaa oman viestintäkäyttäytymisensä ja siihen liittyvät asenteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa erotella viestinnän sisältöjä ja nostaa käsiteltäväksi kansalaisten valtaistamisen kannalta oleellisia aiheita. Opiskelija tunnistaa omia arvojaan ja asenteitaan sekä tiedostaa vastuunsa viestinnän tehtävissä. Opiskelija osaa arvioida mediasisältöjä ja käyttää median ja viestinnän keinoja osana valtaistavaa sosiaalityötä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa arvioida ja analysoida eri medialähteiden tuottamia sisältöjä kriittisesti. Hän osaa toimia valtaistavan sosiaalityön periaatteiden mukaisesti kansalaisten, median ja muiden sidosryhmien verkostossa. Opiskelija osaa nähdä omien arvojensa ja asenteidensa vaikutukset toimintaansa. Hän osaa käyttää vaikuttavia median ja viestinnän keinoja osana valtaistavaa sosiaalityötä.

Oppimateriaalit

- Journalistin ohjeet 2014. Saatava: http://www.journalistiliitto.fi/pelisaannot/journalistin-ohjeet/
- Juholin, Elisa 2009. Viestinnän vallankumous: Löydä uusi työyhteisöviestintä. 2. p. WSOYPro, Talentum.
- Siukosaari, A. 2002. Yhteisöviestinnän opas: yrityksen, järjestön, laitoksen, julkishallinnon yksikön ja muun yhteisön yhteydenpito ja tiedotustoiminta. 2., tarkistettu painos. Tietosanoma Oy.
- Pönkä, H. 2014. Sosiaalisen median käsikirja. Docendo Oy.

Lisätiedot

opintojakso on vaihtoehtoinen seuraavien opintojaksojen kanssa:
- Rakenteellinen sosiaalityö
- Yhteisöihin suuntautuva sosiaalityö
- Valtaistava sosiaalityö

Siirry alkuun