Siirry suoraan sisältöön

Lihatuotteiden kehittäminenLaajuus (5 op)

Tunnus: 8B00CY95

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa analysoida lihan ja lihavalmisteiden rakenteen ja koostumuksen merkitystä prosessoinnin ja prosessien kehittämisen kannalta sekä osaa arvioida lihavalmisteiden teknologisia ominaisuuksia.

Sisältö

Lihan ja lihatuotteiden analysointimenetelmät, lihan ravitsemukselliset ominaisuudet, lihavalmisteisiin liittyvät lisä- ja valmistusaineet sekä lihantuotanto. Lihavalmisteiden ja tuotannon kehittäminen, erikoislihatuotteet sekä liha-alan toiminta erityisesti Itämeren alueella.

Esitietovaatimukset

Lihateknologia tai Elintarviketeknologia

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisissa liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin vaiheen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä kattavasti liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen monivaiheisen kehitysprosessin. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali.
Oheismateriaalina mm. Lawrie?s meat science (2007)

Alan artikkelit

Ilmoittautumisaika

22.04.2024 - 14.09.2024

Ajoitus

26.08.2024 - 18.12.2024

Laajuus

5 op

Yksikkö

VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
  • Matti-Pekka Pasto
Opiskelijaryhmät
  • MBIELI22
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
  • BIELI22
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa analysoida lihan ja lihavalmisteiden rakenteen ja koostumuksen merkitystä prosessoinnin ja prosessien kehittämisen kannalta sekä osaa arvioida lihavalmisteiden teknologisia ominaisuuksia.

Sisältö

Lihan ja lihatuotteiden analysointimenetelmät, lihan ravitsemukselliset ominaisuudet, lihavalmisteisiin liittyvät lisä- ja valmistusaineet sekä lihantuotanto. Lihavalmisteiden ja tuotannon kehittäminen, erikoislihatuotteet sekä liha-alan toiminta erityisesti Itämeren alueella.

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali.

Opetusmenetelmät

Harjoitukset, ryhmätyöt, luennot ja mahdolliset yritysvierailut

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti kurssin mukaisena ajankohtana ja uusinta oppilaitoksen käytännön mukaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Raportoitu työelämäosaaminen ja erillistehtävä tai tentti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 135 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 50 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 85 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisissa liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin vaiheen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä kattavasti liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen monivaiheisen kehitysprosessin. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti sekä harjoitus/laboratoriotyöt ja niiden raportointi.

Esitietovaatimukset

Lihateknologia tai Elintarviketeknologia

Ilmoittautumisaika

17.04.2023 - 06.09.2023

Ajoitus

01.09.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Yksikkö

VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
  • Matti-Pekka Pasto
Opiskelijaryhmät
  • MBIELI21
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
  • MBIELI20
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus

Tavoitteet

Opiskelija osaa analysoida lihan ja lihavalmisteiden rakenteen ja koostumuksen merkitystä prosessoinnin ja prosessien kehittämisen kannalta sekä osaa arvioida lihavalmisteiden teknologisia ominaisuuksia.

Sisältö

Lihan ja lihatuotteiden analysointimenetelmät, lihan ravitsemukselliset ominaisuudet, lihavalmisteisiin liittyvät lisä- ja valmistusaineet sekä lihantuotanto. Lihavalmisteiden ja tuotannon kehittäminen, erikoislihatuotteet sekä liha-alan toiminta erityisesti Itämeren alueella.

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali.

Opetusmenetelmät

Harjoitukset, ryhmätyöt, luennot ja mahdolliset yritysvierailut

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti kurssin mukaisena ajankohtana ja uusinta oppilaitoksen käytännön mukaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Raportoitu työelämäosaaminen ja erillistehtävä tai tentti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 135 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 30 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 105 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisissa liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin vaiheen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä kattavasti liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen monivaiheisen kehitysprosessin. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti sekä harjoitus/laboratoriotyöt ja niiden raportointi.

Esitietovaatimukset

Lihateknologia tai Elintarviketeknologia

Ilmoittautumisaika

17.04.2023 - 06.09.2023

Ajoitus

28.08.2023 - 17.11.2023

Laajuus

5 op

T&K-osuus

5 op

Yksikkö

VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
  • Matti-Pekka Pasto
Opiskelijaryhmät
  • BIELI20
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
  • BIELI21
    Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka

Tavoitteet

Opiskelija osaa analysoida lihan ja lihavalmisteiden rakenteen ja koostumuksen merkitystä prosessoinnin ja prosessien kehittämisen kannalta sekä osaa arvioida lihavalmisteiden teknologisia ominaisuuksia.

Sisältö

Lihan ja lihatuotteiden analysointimenetelmät, lihan ravitsemukselliset ominaisuudet, lihavalmisteisiin liittyvät lisä- ja valmistusaineet sekä lihantuotanto. Lihavalmisteiden ja tuotannon kehittäminen, erikoislihatuotteet sekä liha-alan toiminta erityisesti Itämeren alueella.

Oppimateriaalit

Opettajan materiaali.

Opetusmenetelmät

Harjoitukset, ryhmätyöt, luennot ja mahdolliset yritysvierailut

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti kurssin mukaisena ajankohtana ja uusinta oppilaitoksen käytännön mukaan.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Raportoitu työelämäosaaminen ja erillistehtävä tai tentti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 135 h
- mistä työjärjestyksessä olevaa opiskelua: 50 h
- mistä itsenäistä opiskelua: 85 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Tyydyttävä (1-2): Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisissa liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin vaiheen.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Hyvä (3-4): Opiskelija tuntee hyvin lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen kehitysprosessin. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Kiitettävä (5): Opiskelija tuntee kiitettävästi lihateknologista analysointia, liharaaka-aineeseen liittyviä ominaisuuksia, lisäaineita ja lainsäädäntöä sekä kykenee soveltamaan niitä kattavasti liha-alan toiminnoissa. Lisäksi opiskelija osaa suunnitella lihatuotteen monivaiheisen kehitysprosessin. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä sekä osoittaa innovatiivisuutta oppimaansa soveltaen.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tentti sekä harjoitus/laboratoriotyöt ja niiden raportointi.

Esitietovaatimukset

Lihateknologia tai Elintarviketeknologia