Yritystalouden hallinta (5op)
Opintojakson tunnus: CA00DA62
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 5 op
- Opetuskieli
- suomi
Osaamistavoitteet
- Opiskelija osaa huomioida ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa 
- Opiskelija osaa tulkita ja selittää ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja 
- Opiskelija osaa määritellä katetuottolaskennan periaatteet 
- Opiskelija osaa nimetä kirjanpidon tehtävät ja periaatteet 
- Opiskelija osaa suunnitella kassavirtalaskelman 
- Opiskelija osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja 
- Opiskelija osaa soveltaa tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä 
- Opiskelija selittää hinnoittelun perusteet toimialalla 
- Opiskelija osaa prosenttilaskennan. Hän osaa laskea prosentuaalisia eroja ja muutoksia. 
- Opiskelija osaa talousmatematiikan perusteet.
                    
Sisältö
- Talousmatematiikan perusteet 
- HoReCa-alan ulkoisen laskentatoimen vaatimukset 
- Ulkoisen laskentatoimen raportit 
- Sisäisen laskentatoimen raportit 
- Ulkoisen laskentatoimen perusteet 
- Sisäisen laskentatoimen perusteet 
- Hinnoittelu
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
- Opiskelija tunnistaa ulkoisen laskentatoimen vaatimukset ravintolan operatiivisessa toiminnassa 
- Opiskelija osaa nimetä ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja 
- Opiskelija osaa laskea myyntikatteen 
- Opiskelija osaa nimetä kirjanpidon tehtäviä ja periaatteita 
- Opiskelija osaa toistaa kassavirtalaskelman osat 
- Opiskelija osaa laskea ravintolan joitakin keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja 
- Opiskelija osaa esittää hinnoittelun perusteita toimialalla
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
- Opiskelija osaa nimetä ulkoisen laskentatoimen vaatimuksia ravintolan operatiivisessa toiminnassa 
- Opiskelija osaa tulkita ulkoisen laskentatoimen tuottamia raporttien osia 
- Opiskelija osaa selittää katetuottolaskennan periaatteita 
- Opiskelija osaa nimetä ja luokitella kirjanpidon tehtäviä ja periaatteita 
- Opiskelija osaa osittain suunnitella kassavirtalaskelman 
- Opiskelija osaa selittää laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja 
- Opiskelija osaa nimetä joitain kohteita, miten voi käyttää tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä 
- Opiskelija osaa tulkita ja selittää hinnoittelun perusteita toimialalla
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
- Opiskelija osaa toteuttaa ravintolan operatiivisen toiminnan ulkoisen laskentatoimen vaatimukset huomioiden 
- Opiskelija osaa muokata ja selittää ulkoisen laskentatoimen tuottamia raportteja 
- Opiskelija osaa selittää katetuottolaskennan periaatteet 
- Opiskelija osaa esitellä kirjanpidon tehtävät ja periaatteet 
- Opiskelija osaa raportoida kassavirtalaskelman 
- Opiskelija osaa laskea ravintolan keskeisiä sisäisiä tunnuslukuja 
- Opiskelija osaa soveltaa tuotettua taloudellista tietoa yrityksen kehittämisessä 
- Opiskelija osaa selittää, laskea ja valita hinnoittelun perusteet toimialalla
                    
Oppimateriaalit
Heikkilä, P-, & Saranpää, T. (2013). Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimi (5. p.). Restamark.
Heikkilä, P. (2013). Hotelli- ja ravintola-alan sisäinen laskentatoimen harjoituskirja (3. p.) Restamark.
Viitala, J. (2006). Yrittäjän taloushallinnon perusteet. Tietosanoma.
                    
