Siirry suoraan sisältöön

Tilinpäätösanalyysi ja arvonmääritysLaajuus (4 op)

Tunnus: LT00DK18

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa määritellä yrityksen taloudellisen menestymisen arviointiin liittyvät peruskäsitteet. Hän osaa esittää tilinpäätösanalyysiprosessin eri vaiheiden suunnittelun ja toteuttamisen. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisesti yrityksen tilinpäätösanalyysin. Hän osaa käyttää tunnuslukuja ja niiden tulkintaohjeita yrityksen menestyksen ja arvon arvioinnissa. Hän osaa laatia tilinpäätösanalyysiraportin ja tulkita analyysin tuloksia yrityksen ja sen eri sidosryhmien näkökulmasta. Opiskelija osaa arvioida kokonaisvaltaisen tilipäätösanalyysin merkityksen yritykselle ja sen sidosryhmille.

Sisältö

- tilinpäätösanalyysin käsitteet ja peruskysymykset
- tilinpäätösanalyysin merkitys yritysten ja niiden sidostyhmien päätöksenteossa
- tilinpäätösanalyysin toteutusperiaatteet: aineiston muokkaus, mittauskohteiden ja tunnuslukujen valinta, tunnuslukujen tulkinta, rahavirtalaskelmat, markkinaperusteiset tunnusluvut, arvonmääritys
- tilinpäätösanalyysin suunnittelun ja toteutuksen apuvälineet
- tilinpäätösanalyysin toteutus erilaisissa päätöksentekotilanteissa
- tunnuslukuanalyysin erityiskysymyksiä
- tilinpäätösanalyysiraportin laatiminen
- tilinpäätösanalyysin ja/tai arvonmäärityksen asiantuntijan teemahaastattelu

Esitietovaatimukset

Taloushallintokokonaisuudet 1 - 5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut annetut tehtävät/osiot. Opiskelija osaa määritellä yrityksen taloudellisen menestymisen arviointiin liittyvät peruskäsitteet. Hän osaa esittää tilinpäätösanalyysiprosessin eri vaiheiden suunnittelun ja toteuttamisen. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa yksinkertaisen yrityksen tilinpäätösanalyysin. Hän osaa käyttää perustunnuslukuja ja niiden tulkintaohjeita yrityksen menestyksen arvioinnissa. Hän osaa laatia yksinkertaisen tilinpäätösanalyysiraportin ja tulkita analyysin tuloksia yrityksen ja sen eri sidosryhmien näkökulmasta. Opiskelija osaa arvioida tilipäätösanalyysin merkityksen yritykselle ja sen sidosryhmille.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut annetut tehtävät/osiot hyvin ja on osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija osaa määritellä yrityksen taloudellisen menestymisen arviointiin liittyvät peruskäsitteet. Hän osaa esittää tilinpäätösanalyysiprosessin eri vaiheiden suunnittelun ja toteuttamisen. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa yrityksen tilinpäätösanalyysin. Hän osaa käyttää monipuolisesti tunnuslukuja ja niiden tulkintaohjeita yrityksen menestyksen arvioinnissa. Hän osaa laatia tilinpäätösanalyysiraportin ja tulkita analyysin tuloksia yrityksen ja sen eri sidosryhmien näkökulmasta. Opiskelija osaa arvioida kokonaisvaltaisen tilipäätösanalyysin merkityksen yritykselle ja sen sidosryhmille.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut annetut tehtävät/osiot kiitettävästi ja on osallistunut aktiivisesti ja rakentavasti opintojaksoon. Opiskelija osaa määritellä tarkasti yrityksen taloudellisen menestymisen arviointiin liittyvät peruskäsitteet. Hän osaa esittää loogisesti tilinpäätösanalyysiprosessin eri vaiheiden suunnittelun ja toteuttamisen. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa kokonaisvaltaisesti yrityksen tilinpäätösanalyysin. Hän osaa käyttää monipuolisesti ja kriittisesti tunnuslukuja ja niiden tulkintaohjeita yrityksen menestyksen arvioinnissa. Hän osaa laatia kokonaisvaltaisen tilinpäätösanalyysiraportin ja tulkita analyysin tuloksia yrityksen ja sen eri sidosryhmien näkökulmasta. Opiskelija osaa arvioida kokonaisvaltaisen tilipäätösanalyysin merkityksen yritykselle ja sen sidosryhmille.

Oppimateriaalit

- Kallunki, J-P. ja Kytönen, E. 2007. Uusi tilinpäätösanalyysi.

- Bergevin, P.M., 2001. Financial Statement Analysis: An Integrated Approach.

- Yritystutkimusneuvottelukunta: Yritystutkimuksen tilinpäätösanalyysi.

- Kytönen, E. 2017. Tilinpäätösanalyysiosaaminen. Opetusmoniste.

- Tilinpäätösanalyysejä ja -ohjelmistoja tarjoavien yritysten verkkosivut (linkit opetusmonisteessa)

- opettajan materiaali Moodlessa: https://moodle.epedu.fi/

Lisätiedot

Opintojakson lisäksi suositellaan sekä likviditeettihallinnon että investointi- ja rahoitussuunnittelun opintojaksoa.

Osana opintojakson suoritusta opiskelijan on osallistuttava syyslukukaudella järjestettävään taloushallinnon case-klinikkaan.