Siirry suoraan sisältöön

Laatu- ja ympäristöjohtaminenLaajuus (4 op)

Tunnus: LTVALK102

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen. Opiskelija omaa perustiedot ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä, tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista sekä tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla. Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.
Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.
Opiskelija omaa perustiedot
- ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä,
- tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista
- tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla.
Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Sisältö

- Laatuun vaikuttavat tekijät
- Laadunhallinnan historia
- Laadun mittaaminen ja laadun mittarit
- Seitsemän laadun perustyökalua
- Laatukustannukset (sisäiset ja ulkoiset)
- Total Quality Management TQM
- Ympäristökäsitteet ja kestävä kehitys
- Uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat, käyttö ja käytön vaikutukset
- Jätehuolto sekä kierrätys

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tyydyttävästi selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa tyydyttävästi käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tyydyttävästi tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa auttavat perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää tyydyttävästi keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä hyvin eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää hyvin laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää hyvin eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa hyvin laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa hyvät perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää hyvin keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä erinomaisesti eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää erinomaisesti laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa erinomaisesti laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa erinomaiset perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää erinomaisesti keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Oppimateriaalit

- Luentomateriaali
- Muu luennoitsijan ilmoittama materiaali

Ilmoittautumisaika

11.11.2024 - 15.01.2025

Ajoitus

07.01.2025 - 16.02.2025

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Liiketalous ja pk-yrittäjyys

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Tradenomi (AMK), Liiketalous
Opettaja
  • Jorma Imppola
Opiskelijaryhmät
  • LITA23C
    Tradenomi (AMK), Liiketalous

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen. Opiskelija omaa perustiedot ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä, tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista sekä tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla. Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.
Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.
Opiskelija omaa perustiedot
- ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä,
- tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista
- tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla.
Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Sisältö

- Laatuun vaikuttavat tekijät
- Laadunhallinnan historia
- Laadun mittaaminen ja laadun mittarit
- Seitsemän laadun perustyökalua
- Laatukustannukset (sisäiset ja ulkoiset)
- Total Quality Management TQM
- Ympäristökäsitteet ja kestävä kehitys
- Uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat, käyttö ja käytön vaikutukset
- Jätehuolto sekä kierrätys

Oppimateriaalit

- Luentomateriaali, joka on saatavilla Moodlessa
- Muu luennoitsijan ilmoittama materiaali

Opetusmenetelmät

- Luennot
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esitys loppuseminaarissa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä harjoittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kotitentti luentojen jälkeen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- Työmäärä yhteensä 110 h
- Luennot ja seminaari 21 h + 6 h,
- Itsenäinen työskentely sisältäen kirjallisen harjoitustyön 83 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tyydyttävästi selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa tyydyttävästi käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tyydyttävästi tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa auttavat perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää tyydyttävästi keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä hyvin eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää hyvin laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää hyvin eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa hyvin laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa hyvät perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää hyvin keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä erinomaisesti eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää erinomaisesti laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa erinomaisesti laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa erinomaiset perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää erinomaisesti keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Kotitentti 50 %
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esittäminen 50 %

Ilmoittautumisaika

13.11.2023 - 17.01.2024

Ajoitus

08.01.2024 - 18.02.2024

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Liiketalous ja pk-yrittäjyys

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Tradenomi (AMK), Liiketalous
Opettaja
  • Jorma Imppola
Opiskelijaryhmät
  • LITA22C
    Tradenomi (AMK), Liiketalous

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen. Opiskelija omaa perustiedot ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä, tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista sekä tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla. Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.
Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.
Opiskelija omaa perustiedot
- ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä,
- tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista
- tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla.
Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Sisältö

- Laatuun vaikuttavat tekijät
- Laadunhallinnan historia
- Laadun mittaaminen ja laadun mittarit
- Seitsemän laadun perustyökalua
- Laatukustannukset (sisäiset ja ulkoiset)
- Total Quality Management TQM
- Ympäristökäsitteet ja kestävä kehitys
- Uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat, käyttö ja käytön vaikutukset
- Jätehuolto sekä kierrätys

Oppimateriaalit

- Luentomateriaali, joka on saatavilla Moodlessa
- Muu luennoitsijan ilmoittama materiaali

Opetusmenetelmät

- Luennot
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esitys loppuseminaarissa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä harjoittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kotitentti luentojen jälkeen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- Työmäärä yhteensä 110 h
- Luennot ja seminaari 21 h + 6 h,
- Itsenäinen työskentely sisältäen kirjallisen harjoitustyön 83 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tyydyttävästi selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa tyydyttävästi käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tyydyttävästi tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa auttavat perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää tyydyttävästi keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä hyvin eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää hyvin laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää hyvin eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa hyvin laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa hyvät perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää hyvin keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä erinomaisesti eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää erinomaisesti laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa erinomaisesti laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa erinomaiset perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää erinomaisesti keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Kotitentti 50 %
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esittäminen 50 %

Ilmoittautumisaika

14.11.2022 - 15.01.2023

Ajoitus

09.01.2023 - 17.02.2023

Laajuus

4 op

Yksikkö

SeAMK Liiketalous ja pk-yrittäjyys

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Tradenomi (AMK), Liiketalous
Opettaja
  • Jorma Imppola
Opiskelijaryhmät
  • LITA21C
    Tradenomi (AMK), Liiketalous

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen. Opiskelija omaa perustiedot ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä, tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista sekä tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla. Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.
Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.
Opiskelija omaa perustiedot
- ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä,
- tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista
- tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla.
Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Sisältö

- Laatuun vaikuttavat tekijät
- Laadunhallinnan historia
- Laadun mittaaminen ja laadun mittarit
- Seitsemän laadun perustyökalua
- Laatukustannukset (sisäiset ja ulkoiset)
- Total Quality Management TQM
- Ympäristökäsitteet ja kestävä kehitys
- Uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat, käyttö ja käytön vaikutukset
- Jätehuolto sekä kierrätys

Oppimateriaalit

- Luentomateriaali, joka on saatavilla Moodlessa
- Muu luennoitsijan ilmoittama materiaali

Opetusmenetelmät

- Hybridiluennot (luennot, joihin voi myös osallistua Teams:in välityksellä)
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esitys loppuseminaarissa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä harjoittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kotitentti luentojen jälkeen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- Työmäärä yhteensä 110 h
- Luennot ja seminaari 24 h + 6 h,
- Itsenäinen työskentely sisältäen kirjallisen harjoitustyön 80 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tyydyttävästi selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa tyydyttävästi käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tyydyttävästi tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa auttavat perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää tyydyttävästi keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä hyvin eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää hyvin laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää hyvin eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa hyvin laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa hyvät perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää hyvin keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä erinomaisesti eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää erinomaisesti laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa erinomaisesti laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa erinomaiset perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää erinomaisesti keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Kotitentti 50 %
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esittäminen 50 %

Ilmoittautumisaika

15.10.2021 - 31.01.2022

Ajoitus

10.01.2022 - 18.02.2022

Laajuus

4 op

Virtuaaliosuus (op)

2 op

Yksikkö

SeAMK Liiketoiminta ja kulttuuri

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Tradenomi (AMK), Liiketalous
Opettaja
  • Jorma Imppola
Opiskelijaryhmät
  • LITA20C
    Tradenomi (AMK), Liiketalous

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen. Opiskelija omaa perustiedot ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä, tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista sekä tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla. Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.
Opiskelija osaa nimetä eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.
Opiskelija omaa perustiedot
- ihmiseen ja hänen toimintaympäristöönsä vaikuttavista ympäristötekijöistä,
- tuotantotoiminnan ja ympäristön välisistä suhteista
- tuotannon vaikutuksista ympäristöönsä niin paikallisella, alueellisella kuin maailmanlaajuisellakin tasolla.
Opiskelija on tietoinen keinoista, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Sisältö

- Laatuun vaikuttavat tekijät
- Laadunhallinnan historia
- Laadun mittaaminen ja laadun mittarit
- Seitsemän laadun perustyökalua
- Laatukustannukset (sisäiset ja ulkoiset)
- Total Quality Management TQM
- Ympäristökäsitteet ja kestävä kehitys
- Uusiutuvat ja uusiutumattomat luonnonvarat, käyttö ja käytön vaikutukset
- Jätehuolto sekä kierrätys

Oppimateriaalit

- Luentomateriaali, joka on saatavilla Moodlessa
- Muu luennoitsijan ilmoittama materiaali

Opetusmenetelmät

- Hybridiluennot (luennot, joihin voi myös osallistua Teams:in välityksellä)
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esitys loppuseminaarissa

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei sisällä harjoittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kotitentti luentojen jälkeen

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

- Työmäärä yhteensä 107 h
- Luennot ja seminaari 24 h + 6 h,
- Itsenäinen työskentely sisältäen kirjallisen harjoitustyön 77 h

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa tyydyttävästi selittää laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa tyydyttävästi käyttää eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tyydyttävästi tunnistaa laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa auttavat perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää tyydyttävästi keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä hyvin eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää hyvin laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää hyvin eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa hyvin laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa hyvät perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää hyvin keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa nimetä erinomaisesti eri laatuideologiat. Opiskelija osaa selittää erinomaisesti laadunhallinnan peruskäsitteet. Opiskelija osaa käyttää erinomaisesti eri laatutyökaluja ja tilastollista laadunvalvontaa. Opiskelija osaa tunnistaa erinomaisesti laatukustannukset ja niiden merkityksen.

Opiskelija omaa erinomaiset perustiedot ympäristötekijöistä ja teollisen toiminnan ja ympäristön suhtesta. Opiskelija tietää erinomaisesti keinot, joilla ihmisen ja tuotantotoiminnan haitallista vaikutusta ympäristöön pyritään vähentämään.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

- Kotitentti 50 %
- Kirjallinen harjoitustyö ja sen esittäminen 50 %