Siirry suoraan sisältöön

Maaperä ja vesitalous 1.Laajuus (3 op)

Tunnus: 9A00DT49

Osaamistavoitteet

Opiskelija osaa selostaa keskeiset kasvien kasvuun vaikuttavat kemialliset, fysikaaliset ja biologiset maaperätekijät ja maaperän toimimisen hiilinieluna. Hän osaa määrittää maaperätietojen perusteella lannoituksen tavoitteet huomioiden ympäristö- ja kestävyysnäkökulmat sekä kiertotalouden mahdollisuudet. Opiskelija osaa kuvailla maaperän syntyyn ja peltomaan koostumukseen, toimintaan ja kasvukuntoon liittyviä tekijöitä. Hän osaa määritellä maalajit ja niiden ominaisuudet sekä osaa soveltaa tietoja maatalouskäytössä. Opiskelija osaa selostaa meteorologiset peruskäsitteet ja osaa selittää sääilmiöiden syntyyn vaikuttavat tekijät erityisesti Suomen olosuhteissa.

Sisältö

Maan kemiallinen, fysikaalinen ja biologinen kasvukunto sekä sen merkitys peltoviljelyssä. Ravinteiden kierto ja ympäristövaikutukset, lannoitus ja lannoitteet mukaan lukien karjanlanta ja muut eloperäiset ja kierrätyslannoitteet
Maaperän muodostuminen, maalajit ja niiden ominaisuudet, maan mineraalit ja orgaaninen aines.
Säähavainnot, ilmastovyöhykkeet ja Suomen ilmasto, pien- ja mikroilmasto ja maatalouden sääpalvelu.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee pääpirtein ravinteiden käyttäytymisen maassa ja lannoituksen kannalta ja pystyy auttavasti arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan ja kasvukunnon perusteet ja tietää maalajien perusominaisuudet.
Opiskelija tietää meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee ravinteiden käyttäytymisen maassa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen.
Opiskelija ymmärtää maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan ja kasvukunnon perusteet ja tietää maalajien ominaisuudet.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian perusteet

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee hyvin ravinteiden käyttäytymisen maassa ja lannoituksen kannalta ja pystyy arvioimaan lannoitus- ja kalkitustarpeen eri tilanteissa.
Opiskelija tuntee maaperän muodostumisen ja peltomaan toiminnan ja kasvukunnon sekä eri maalajien ominaisuudet ja soveltuvuuden erilaiseen tuotantoon.
Opiskelija hallitsee meteorologian ja maatalousmeteorologian käsitteistön. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa käytäntöön.

Oppimateriaalit

Maan vesi- ja ravinnetalous Ojitus, kastelu ja ympäristö.
Saatavana: https://www.salaojayhdistys.fi/wp-content/uploads/2022/05/web_maanvesijaravinnetalous_B5_2016.pdf , luvut 2-4