Terveys ja ravitsemusfysiologiaLaajuus (3 op)
Opintojakson tunnus: CA00DC06
Opintojakson perustiedot
- Laajuus
- 3 op
- Opetuskieli
- suomi
- Vastuuhenkilö
- Leena Arjanne
Osaamistavoitteet
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.
Sisältö
Ravitsemusfysiologia (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
Ravitsemuksen yhteydet suomalaisten elämäntapasairauksiin ja niiden ennaltaehkäisy
Ylipaino ja lihavuus
Painonhallinta
Esitietovaatimukset
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai vastaavat tiedot (ml. ruoansulatuskanavan toiminnan perusteet)
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia ja ravitsemuksen yhteyksiä niihin. Hän osaa määritellä lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustellen kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee laajasti lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteet ja vertailla eri menetelmiä.
Oppimateriaalit
Mutanen, M., Niinikoski, H., Schwab, U., & Uusitupa, M. (toim.). (2021) Ravitsemustiede, (8. p.). Kustannus OY DUODECIM.
Voutilainen, E., Fogelholm, M, & Mutanen, M. (2015). Ravitsemustaito; Sanoma Pro.