Siirry suoraan sisältöön

Terveys ja ravitsemusfysiologia (3 op)

Toteutuksen tunnus: CA00DC06-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.04.2025 - 03.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
25.08.2025 - 14.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
SeAMK Restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 30
Koulutus
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettajat
Leena Arjanne
Ryhmät
RESTO23
Restonomi (AMK), Päivätoteutus
MRESTO24
Restonomi (AMK), Monimuotototeutus
Opintojakso
CA00DC06

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.

Sisältö

Ravitsemusfysiologia (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
Ravitsemuksen yhteydet suomalaisten elämäntapasairauksiin ja niiden ennaltaehkäisy
Ylipaino ja lihavuus
Painonhallinta

Aika ja paikka

AIKATAULUTETTU VERKKO-OPINTO

Aikataulutetun verkko-opetuksen aikataulut löytyvät lukujärjestyksestä osoitteesta https://lukkarikone.seamk.fi/. Lukujärjestyksiä on julkaistuna kuusi seuraavaa viikkoa. Syksyn 6 ensimmäistä viikkoa julkaistaan juhannukseen mennessä ja kevään 6 ensimmäistä viikkoa jouluun mennessä. Lukujärjestyksiin voi tulla muutoksia.

Oppimateriaalit

Voutilainen, E., Fogelholm, M., Mutanen, M. (2025). Ruoka ja ravitsemus - Hyvän elämän perusta. Duodecim. (julkaistaan 09/2025)
TAI
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. (2016). Ravitsemustaito (1.-3. painos.). Sanoma Pro. (Huom. kirja löytyy SeAMK-tunnuksilla kirjastosta e-kirjana.)

Mutanen, M., Niinikoski, H., Schwab, U., Uusitupa, M. (2021). Ravitsemustiede. Kustannus Oy Duodecim. 8. uudistettu painos. (Huom. kirja löytyy SeAMK-tunnuksilla kirjastosta e-kirjana.)

Opetusmenetelmät

Aikataulutettu verkko-opinto:

Opinto suoritetaan verkossa Moodle-oppimisympäristössä.

Opinto edellyttää aikataulutettuun etäopetukseen osallistumista verkossa.

Opetuskerroilta saatetaan tehdä tallenteita ja ne ovat katsottavissa rajoitetun ajan jälkikäteen Moodlessa.

Opinto sisältää yhteisiä etätapaamisia/pari- tai ryhmätyöskentelyä verkossa.

Opinto sisältää myös itsenäistä työskentelyä verkossa.

Opiskelija perehtyy teoria-aineistoon, tekee verkkotehtävät, harjoitustehtävän ja tentin annettujen ohjeiden mukaisesti.

Opinto edellyttää itsenäistä työskentelyä ja aikataulun suunnittelua

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentti pidetään Examissa opintojakson loppuvaiheessa.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Suoritustavat kuvataan tarkemmin Moodle-oppimisympäristössä.

Osallistuminen etäluennoille + Oppimistehtäviä + Reflektiopäiväkirja

Pari-/ryhmä-/projektityö + Seminaari tai esitys verkossa

Tentti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opinnon työmäärä on mitoitettu siten, että opinnon tavoitteena olevan osaamisen hankkimiseksi yksi opintopiste vastaa keskimäärin 27 tuntia opiskelijan tekemää työtä. Todellinen ajan tarve vaihtelee yksilöittäin mm. aiemman osaamisen takia.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia ja ravitsemuksen yhteyksiä niihin. Hän osaa määritellä lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustellen kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee laajasti lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteet ja vertailla eri menetelmiä.

Esitietovaatimukset

Elintarvikkeet ja ravitsemus tai vastaavat tiedot (ml. ruoansulatuskanavan toiminnan perusteet)

Siirry alkuun