Siirry suoraan sisältöön

Terveys ja ravitsemusfysiologia (3 op)

Toteutuksen tunnus: CA00DC06-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.04.2024 - 04.09.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
26.08.2024 - 18.12.2024
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Opettajat
Leena Arjanne
Ajoitusryhmät
Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 50 . Avoin AMK : 50.)
Ryhmät
RESTO22
Restonomi (AMK)
MRESTO23
Restonomi (AMK), monimuotototeutus
Pienryhmät
Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
Opintojakso
CA00DC06

Arviointiasteikko

1-5

Sisällön jaksotus

Opetus tapahtuu 1. ja 2. jaksoissa.

Tavoitteet

Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.

Sisältö

Ravitsemusfysiologia (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
Ravitsemuksen yhteydet suomalaisten elämäntapasairauksiin ja niiden ennaltaehkäisy
Ylipaino ja lihavuus
Painonhallinta

Oppimateriaalit

Mutanen, M., Niinikoski, H., Schwab, U., & Uusitupa, M. (toim.). (2021) Ravitsemustiede, (8. p.). Kustannus OY DUODECIM.
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. (2016). Ravitsemustaito (1.-3. painos.). Sanoma Pro.

Opetusmenetelmät

Pienryhmätyöskentely
Luennot
Itsenäinen opiskelu

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 tuntia, joka jakautuu:
- kontaktiopetukseen
- itsenäiseen opiskeluun
- harjoitustehtäviin
- tenttiin

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia ja ravitsemuksen yhteyksiä niihin. Hän osaa määritellä lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustellen kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee laajasti lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteet ja vertailla eri menetelmiä.

Esitietovaatimukset

Elintarvikkeet ja ravitsemus tai vastaavat tiedot (ml. ruoansulatuskanavan toiminnan perusteet)

Siirry alkuun