Terveys ja ravitsemusfysiologia (3 op)
Toteutuksen tunnus: CA00DC06-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 22.04.2024 - 04.09.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 26.08.2024 - 18.12.2024
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
- Opettajat
- Leena Arjanne
- Ajoitusryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 50 . Avoin AMK : 50.)
- Ryhmät
-
RESTO22Restonomi (AMK)
-
MRESTO23Restonomi (AMK), monimuotototeutus
- Pienryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
- Opintojakso
- CA00DC06
Arviointiasteikko
1-5
Sisällön jaksotus
Opetus tapahtuu 1. ja 2. jaksoissa.
Tavoitteet
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.
Sisältö
Ravitsemusfysiologia (ruoansulatus, imeytyminen, kuljetus, varastointi, aineenvaihdunta ja eritys, tarve ja ravitsemustila)
Ravitsemuksen yhteydet suomalaisten elämäntapasairauksiin ja niiden ennaltaehkäisy
Ylipaino ja lihavuus
Painonhallinta
Oppimateriaalit
Mutanen, M., Niinikoski, H., Schwab, U., & Uusitupa, M. (toim.). (2021) Ravitsemustiede, (8. p.). Kustannus OY DUODECIM.
Voutilainen, E., Fogelholm, M. & Mutanen, M. (2016). Ravitsemustaito (1.-3. painos.). Sanoma Pro.
Opetusmenetelmät
Pienryhmätyöskentely
Luennot
Itsenäinen opiskelu
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Tentin ajankohta ilmoitetaan opintojakson alussa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
81 tuntia, joka jakautuu:
- kontaktiopetukseen
- itsenäiseen opiskeluun
- harjoitustehtäviin
- tenttiin
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa. Opiskelija osaa nimetä ruokavalion terveyttä edistäviä ja heikentäviä piirteitä. Opiskelija osaa kuvailla suomalaisten tavallisimpia elämäntapasairauksia ja ravitsemuksen yhteyksiä niihin. Hän osaa määritellä lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia tekijöitä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteita.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa monipuolisesti nimetä ravinnon hyväksikäyttöön liittyvää fysiologiaa ja anatomiaa ja selittää, kuinka ravintoaineet päätyvät elimistön käyttöön. Opiskelija osaa perustellen kertoa ravitsemusfysiologian avulla ruokavalion yhteyksiä elämäntapasairauksiin. Hän tuntee laajasti lihavuuteen ja painonhallintaan vaikuttavia moninaisia tekijöitä. Opiskelija tuntee ylipainon terveydelliset yhteydet ja osaa kuvailla painonhallinnan perusteet ja vertailla eri menetelmiä.
Esitietovaatimukset
Elintarvikkeet ja ravitsemus tai vastaavat tiedot (ml. ruoansulatuskanavan toiminnan perusteet)