Siirry suoraan sisältöön

Opi elintarvikkeista (3op)

Toteutuksen tunnus: 9A00BJ38-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
15.11.2017 - 20.11.2017
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
15.11.2017 - 31.03.2018
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 15
Opettajat
Eija Putula-Hautala
Vastuuopettaja
Eija Putula-Hautala
Ryhmät
VVO
VVO-ryhmä Peppiä varten
Opintojakso
9A00BJ38

Arviointiasteikko

Hyväksytty/hylätty

Tavoitteet

Elintarvikkeiden tunteminen on edellytys onnistumiselle ruuan valmistuksessa ja hyvälle ravitsemukselle. Elintarvikkeet tunteva osaa valita oikeat ja taloudelliset ruoanvalmistustavat ja koostaa täysipainoisia aterioita. Lähde siis matkalle elintarvikkeiden ihmeelliseen maailmaan!

Suoritustavat

Verkko-opinnot

Sisältö

– elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
– kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa
– elintarvikkeet ravintoaineiden lähteenä
– suomalaisten ruoankulutus

Oppimateriaalit

- Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2012. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark.
- Fineli. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://fineli.fi/fineli/fi/index
- Sääksjärvi, K. ja Reinivuo, H. 2004. Ruokamittoja. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja 15B/2004. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/103051/2004b15.pdf?sequence=1
- Erikseen osoitetut verkkolähteet
Oheismateriaalia:
- Hopia, A. ja Fooladi, E. 2017. Hyppysellinen tiedettä. Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä. Gaudeamus.
- Hopia, A. 2009. Kemiaa keittiössä. Nemo.
- Lehtovaara, T. ja Hopia, A. 2011. Molekyyli sopassa. Sanoma Pro.
- Hopia, A. ja Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva.

Opetusmenetelmät

verkko-opinnot

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

3 op vastaa keskimäärin 80 h opiskelijan työtä

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Opiskelija tuntee elintarvikkeiden ominaisuudet ja koostumuksen elintarvikeryhmittäin. Hän osaa selittää ja ennustaa ruoanvalmistuksessa tapahtuvia muutoksia ja ilmiöitä. Hänellä on kokonaiskuva elintarvikkeiden kulutusmääristä ja ravintosisällöstä niin, että hän kykenee hahmottamaan ravintoaineiden saantia ateriakokonaisuuksista. Opiskelija on palauttanut opintojakson tehtävät määräajassa.

Lisätiedot

Opintojaksosta aiheutuu jonkin verran kustannuksia, sillä tehtävissä käytetään pieniä määriä kotitalouksissa yleisesti käytössä olevia ruoka-aineita. Lisäksi tarvitset keittiövaa'an (mielellään digitaalinen), lämpömittarin ja normaaleja ruoanvalmistusvälineitä.

Siirry alkuun