Opi elintarvikkeista (3op)
Toteutuksen tunnus: 9A00BJ38-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.11.2017 - 20.11.2017
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 15.11.2017 - 31.03.2018
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 3 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 3 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 0 - 15
- Opettajat
- Eija Putula-Hautala
- Vastuuopettaja
- Eija Putula-Hautala
- Ryhmät
-
VVOVVO-ryhmä Peppiä varten
- Opintojakso
- 9A00BJ38
Arviointiasteikko
Hyväksytty/hylätty
Tavoitteet
Elintarvikkeiden tunteminen on edellytys onnistumiselle ruuan valmistuksessa ja hyvälle ravitsemukselle. Elintarvikkeet tunteva osaa valita oikeat ja taloudelliset ruoanvalmistustavat ja koostaa täysipainoisia aterioita. Lähde siis matkalle elintarvikkeiden ihmeelliseen maailmaan!
Suoritustavat
Verkko-opinnot
Sisältö
– elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
– kemialliset ja fysikaaliset ilmiöt ruoanvalmistuksessa
– elintarvikkeet ravintoaineiden lähteenä
– suomalaisten ruoankulutus
Oppimateriaalit
- Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2012. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark.
- Fineli. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://fineli.fi/fineli/fi/index
- Sääksjärvi, K. ja Reinivuo, H. 2004. Ruokamittoja. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja 15B/2004. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/103051/2004b15.pdf?sequence=1
- Erikseen osoitetut verkkolähteet
Oheismateriaalia:
- Hopia, A. ja Fooladi, E. 2017. Hyppysellinen tiedettä. Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä. Gaudeamus.
- Hopia, A. 2009. Kemiaa keittiössä. Nemo.
- Lehtovaara, T. ja Hopia, A. 2011. Molekyyli sopassa. Sanoma Pro.
- Hopia, A. ja Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva.
Opetusmenetelmät
verkko-opinnot
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
3 op vastaa keskimäärin 80 h opiskelijan työtä
Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty
Opiskelija tuntee elintarvikkeiden ominaisuudet ja koostumuksen elintarvikeryhmittäin. Hän osaa selittää ja ennustaa ruoanvalmistuksessa tapahtuvia muutoksia ja ilmiöitä. Hänellä on kokonaiskuva elintarvikkeiden kulutusmääristä ja ravintosisällöstä niin, että hän kykenee hahmottamaan ravintoaineiden saantia ateriakokonaisuuksista. Opiskelija on palauttanut opintojakson tehtävät määräajassa.
Lisätiedot
Opintojaksosta aiheutuu jonkin verran kustannuksia, sillä tehtävissä käytetään pieniä määriä kotitalouksissa yleisesti käytössä olevia ruoka-aineita. Lisäksi tarvitset keittiövaa'an (mielellään digitaalinen), lämpömittarin ja normaaleja ruoanvalmistusvälineitä.