Be familiar with foodstuffs (3cr)
Code: 9A00BJ38-3002
General information
- Enrollment
- 15.11.2017 - 20.11.2017
- Registration for the implementation has ended.
- Timing
- 15.11.2017 - 31.03.2018
- Implementation has ended.
- Number of ECTS credits allocated
- 3 cr
- Local portion
- 0 cr
- Virtual portion
- 3 cr
- Mode of delivery
- Distance learning
- Teaching languages
- Finnish
- Seats
- 0 - 15
Evaluation scale
Passed/failed
                    
Objective
Students are familiar with the special qualities of various food groups. They will understand food as the origin of nutrients and consider chemical and physical phenomena in food preparation.
                    
Accomplishment methods
Verkko-opinnot
                    
Content
– Special qualities of various food product groups 
– Chemical and physical phenomena in food preparation 
– Food as the origin of nutrients 
– Food consumption in Finland
                    
Materials
- Parkkinen, K. and Rautavirta, K. 2012. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark.
- Fineli. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://fineli.fi/fineli/fi/index 
- Sääksjärvi, K. and Reinivuo, H. 2004. Ruokamittoja. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja 15B/2004. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/103051/2004b15.pdf?sequence=1 
- Additional web pages shown by the teacher
Supplementary material:
- Hopia, A. ja Fooladi, E. 2017. Hyppysellinen tiedettä. Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä. Gaudeamus.
- Hopia, A. 2009. Kemiaa keittiössä. Nemo.
- Lehtovaara, T. and Hopia, A. 2011. Molekyyli sopassa. Sanoma Pro.
- Hopia, A. and Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva.
                    
Teaching methods
On-line course
                    
Student workload
3 credits is average 80 hours of studying
                    
Assessment criteria, approved/failed
Student is familiar with special qualities of various food product groups. Student can interpret chemical and physical phenomena in food preparation. Student has general view over food consumption in Finland and nutrient consistency. He or she has done all assignments on time.
                    
Further information
Opintojaksosta aiheutuu jonkin verran kustannuksia, sillä tehtävissä käytetään pieniä määriä kotitalouksissa yleisesti käytössä olevia ruoka-aineita. Lisäksi tarvitset keittiövaa'an (mielellään digitaalinen), lämpömittarin ja normaaleja ruoanvalmistusvälineitä.
                    
