Skip to main content

Be familiar with foodstuffs (3cr)

Code: 9A00BJ38-3002

General information


Enrollment
15.11.2017 - 20.11.2017
Registration for the implementation has ended.
Timing
15.11.2017 - 31.03.2018
Implementation has ended.
Number of ECTS credits allocated
3 cr
Local portion
0 cr
Virtual portion
3 cr
Mode of delivery
Distance learning
Teaching languages
Finnish
Seats
0 - 15
Teachers
Eija Putula-Hautala
Teacher in charge
Eija Putula-Hautala
Course
9A00BJ38

Evaluation scale

Passed/failed

Objective

Students are familiar with the special qualities of various food groups. They will understand food as the origin of nutrients and consider chemical and physical phenomena in food preparation.

Accomplishment methods

Verkko-opinnot

Content

– Special qualities of various food product groups
– Chemical and physical phenomena in food preparation
– Food as the origin of nutrients
– Food consumption in Finland

Materials

- Parkkinen, K. and Rautavirta, K. 2012. Utelias kokki. Elintarviketietoa ja -kemiaa ruoanvalmistajalle. Restamark.
- Fineli. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. https://fineli.fi/fineli/fi/index
- Sääksjärvi, K. and Reinivuo, H. 2004. Ruokamittoja. Kansanterveyslaitoksen julkaisuja 15B/2004. https://www.julkari.fi/bitstream/handle/10024/103051/2004b15.pdf?sequence=1
- Additional web pages shown by the teacher
Supplementary material:
- Hopia, A. ja Fooladi, E. 2017. Hyppysellinen tiedettä. Valeomenapiirakka ja muita kokeiluja keittiössä. Gaudeamus.
- Hopia, A. 2009. Kemiaa keittiössä. Nemo.
- Lehtovaara, T. and Hopia, A. 2011. Molekyyli sopassa. Sanoma Pro.
- Hopia, A. and Lehtovaara, T. 2015. Kasvikset kemistin keittiössä. Minerva.

Teaching methods

On-line course

Student workload

3 credits is average 80 hours of studying

Assessment criteria, approved/failed

Student is familiar with special qualities of various food product groups. Student can interpret chemical and physical phenomena in food preparation. Student has general view over food consumption in Finland and nutrient consistency. He or she has done all assignments on time.

Further information

Opintojaksosta aiheutuu jonkin verran kustannuksia, sillä tehtävissä käytetään pieniä määriä kotitalouksissa yleisesti käytössä olevia ruoka-aineita. Lisäksi tarvitset keittiövaa'an (mielellään digitaalinen), lämpömittarin ja normaaleja ruoanvalmistusvälineitä.

Go back to top of page