Aistinvarainen arviointi (2 op)
Toteutuksen tunnus: CA00CX32-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 22.04.2024 - 01.10.2024
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 13.01.2025 - 09.02.2025
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 2 op
- Lähiosuus
- 0 op
- Virtuaaliosuus
- 2 op
- Toteutustapa
- Etäopetus
- Toimipiste
- SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
- Opettajat
- Kirta Nieminen
- Ajoitusryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 50 . Avoin AMK : 50.)
- Ryhmät
-
RESTO22Restonomi (AMK)
-
MRESTO23Restonomi (AMK), monimuotototeutus
- Pienryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
- Opintojakso
- CA00CX32
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa määritellä aistivaraisen arvioinnin perusteet. Opiskelija osaa arvioida tuotteen aistittavia ominaisuuksia. Opiskelija osaa esitellä tuotteiden aistivaraiset arviointimenetelmät ja mieltymysmenetelmät. Opiskelija osaa suunnitella aistinvaraisen arvioinnin raadin arvioijille. Opiskelija osaa toteuttaa aistinvaraista arviointia tuotekehityksen työkaluna ja laadunvarmistuksessa.
Sisältö
Aistit ja niiden merkitys
Elintarvikkeiden aistittavat ominaisuudet
Aistinvarainen mittaaminen - tuotteiden aistinvaraiset arviointimenetelmät ja mieltymysmenetelmät
Aistinvaraisen arvioinnin raadin järjestäminen
Aistinvaraisen arvioinnin hyödyntäminen tuotekehitysprosessissa
Oppimateriaalit
Tuorila, H., Parkkinen, K., & Tolonen, K. (2008). Aistit ammattikäyttöön. WSOY Oppimateriaalit.
Tuorila, H., & Appelbye, U. (2008). Elintarvikkeiden aistinvaraiset tutkimusmenetelmät (2. p.). Palmenia Helsinki University Press.
Meilgaard, M. C., Civille, G. V., & Carr, B. T. (2016). Sensory evaluation techniques (5. p.). CRC Press, Taylor & Francis Group.
Opetusmenetelmät
Luennot, harjoitukset ja oppimistehtävä 2 op
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä yhteensä 54 h, josta itsenäistä opiskelua 44 h, ja etäopetusta 6 h ja kontaktiopetusta Aistilaboratoriossa 4 h. Kontaktiopetus opinnollistettavissa.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa määritellä aistivaraisen arvioinnin perusteet. Opiskelija osaa tunnistaa tuotteen aistittavia ominaisuuksia. Opiskelija osaa nimetä tuotteiden aistivaraisia arviointimenetelmiä ja mieltymysmenetelmiä. Opiskelija osaa toteuttaa aistinvaraisen arvioinnin raadin arvioijille. Opiskelija osaa määritellä kuinka aistinvaraista arviointia voidaan käyttää tuotekehityksen työkaluna ja laadunvarmistuksessa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa esitellä aistivaraisen arvioinnin perusteet. Opiskelija osaa nimetä tuotteen aistittavia ominaisuuksia. Opiskelija osaa antaa esimerkkejä tuotteiden aistivaraisista arviointimenetelmistä ja mieltymysmenetelmistä. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa aistinvaraisen arvioinnin raadin arvioijille. Opiskelija osaa toteuttaa aistinvaraista arviointia tuotekehityksen työkaluna ja laadunvarmistuksessa.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa esitellä aistivaraisen arvioinnin perusteet. Opiskelija osaa arvioida tuotteen aistittavia ominaisuuksia. Opiskelija osaa esitellä tuotteiden aistivaraiset arviointimenetelmät ja mieltymysmenetelmät. Opiskelija osaa suunnitella ja toteuttaa aistinvaraisen arvioinnin raadin arvioijille. Opiskelija osaa soveltaa aistinvaraista arviointia tuotekehityksen työkaluna ja laadunvarmistuksessa.
Esitietovaatimukset
Ruokatuotantoprosessit, Planning of menus