Siirry suoraan sisältöön

Liikunta, ravitsemus ja terveys - hyvinvoinnin peruskulmakivetLaajuus (5 op)

Tunnus: BB00BU05

Osaamistavoitteet

Opiskelija:

- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle

Sisältö

- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.

Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään

Ilmoittautumisaika

14.08.2023 - 22.09.2023

Ajoitus

02.10.2023 - 31.12.2023

Laajuus

5 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Maija Hiltunen
Opiskelijaryhmät
  • VVO
    VVO-ryhmä Peppiä varten

Tavoitteet

Opiskelija:

- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle

Sisältö

- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.

Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään

Ilmoittautumisaika

15.08.2022 - 25.09.2022

Ajoitus

03.10.2022 - 16.12.2022

Laajuus

5 op

Virtuaaliosuus (op)

5 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Fysioterapeutti (AMK)
Opettaja
  • Maija Hiltunen
Opiskelijaryhmät
  • FYS20
    Fysioterapeutti (AMK)
  • FYS22
    Fysioterapeutti (AMK)
  • FYS21
    Fysioterapeutti (AMK)

Tavoitteet

Opiskelija:

- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle

Sisältö

- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle

Oppimateriaalit

Oppimateriaali on saatavilla kurssialustalla

Opetusmenetelmät

Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö opintojaksolla on 135h (= 5 op.) Joka sisältää itsenäisesti sekä pienryhmittäin suoritettavia harjoitustehtäviä verkko-opintoina Moodlessa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.

Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa kurssin osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti
Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät, jotka noudattavat niille asetettuja vaatimuksia.

Hylätty:
Opiskelija ei osallistu sovitusti keskusteluihin moodlealustalla. Opiskelijan kommentit eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon.
Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään.

Ajoitus

01.08.2022 - 31.07.2023

Laajuus

5 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet
  • Suomi
Opettaja
  • Maija Hiltunen

Tavoitteet

Opiskelija:

- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle

Sisältö

- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle

Oppimateriaalit

Oppimateriaali on saatavilla kurssialustalla

Opetusmenetelmät

Kurssi suoritetaan verkko-opintoina Moodlessa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan ajankäyttö opintojaksolla on 135h (= 5 op.) Joka sisältää itsenäisesti sekä pienryhmittäin suoritettavia harjoitustehtäviä verkko-opintoina Moodlessa

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.

Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa kurssin osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti
Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät, jotka noudattavat niille asetettuja vaatimuksia.

Hylätty:
Opiskelija ei osallistu sovitusti keskusteluihin moodlealustalla. Opiskelijan kommentit eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon.
Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään.

Ilmoittautumisaika

22.11.2021 - 20.02.2022

Ajoitus

21.03.2022 - 15.06.2022

Laajuus

5 op

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Kampustalo

Opetuskielet
  • Suomi
Tutkinto-ohjelma
  • Vapaasti valittavat opinnot
Opettaja
  • Maija Hiltunen

Tavoitteet

Opiskelija:

- tarkastelee ajantasaista tietoa hyödyntäen suomalaisen väestön terveyttä ja pystyy luettelemaan suomalaisten terveyttä uhkaavia riskitekijöitä
- tarkastelee objektiivisesti omaa terveyttään suhteessa olemassa oleviin liikunta- ja ravitsemussuosituksiin
- täyttää ruokapäiväkirjaa omasta syömisestään ja tulkitsee toteutumaa ravitsemussuosituksia hyödyntäen
- osaa määrittää itselleen ja erityisryhmää edustavalle henkilölle päivittäisen energian tarpeen
- osaa kuvata valitsemansa erityisryhmän ravitsemukseen ja liikkumiseen liittyvät erityiskysymykset
- osaa laatia teoriatietoon pohjautuvan, tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman valitsemalleen kohderyhmälle

Sisältö

- Suomalaisen väestön terveys ja väestön terveyttä uhkaavat riskitekijät
- Oman terveyden tarkastelu liikunta- ja ravitsemussuositusten viitekehyksessä
- Ruokapäiväkirjan tulkinta suositusten avulla
- Energiatarpeen ja energiankulutuksen määrittäminen
- Erityisryhmien (diabeetikot, raskaana olevat naiset jne.) ravitsemustarpeet ja liikuntasuositukset
- Tasapainoisen, terveyttä edistävän ravinto- ja liikuntaohjelman laatiminen kohderyhmälle

Oppimateriaalit

Oppimateriaali esitellään ja on saatavilla kurssilta

Opetusmenetelmät

Opiskelu tapahtuu verkko-opiskeluna Moodlessa. Opiskelu sisältää yksilö- ja ryhmätehtäviä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kurssin laajuus on 5 op (yht.135h). Opiskelu tapahtuu verkko-opiskeluna Moodlessa. Opiskelu sisältää yksilö- ja ryhmätehtäviä.

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

.

Arviointikriteeri, hyväksytty/hylätty

Hyväksytty:
Opiskelija suorittaa opintojakson osatehtävät annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset perustuvat teoreettiseen tietoon, sekä noudattavat niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija palauttaa sovittuna aikana kirjalliset tehtävät.

Hylätty:
Opiskelija ei suorita kurssin osatehtäviä annettujen ohjeiden mukaisesti. Tehtävien vastaukset eivät pohjaudu teoreettiseen tietoon, eivätkä noudata niille asetettuja vaatimuksia. Opiskelija ei palauta sovitun ajan sisällä kirjallisia tehtäviään