Siirry suoraan sisältöön

BetonirakenteetLaajuus (3 op)

Tunnus: 8H00DL20

Osaamistavoitteet

Työ- ja ympäristöturvallisuus rakentamisessa
Opiskelija osaa betonirakenteiden vaatimukset ja työturvallisuuden huomioimisen suunnittelussa.

Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija tuntee betonin ja betoniterästen tärkeimmät ominaisuudet, jotka vaikuttavat rakenteiden toimintatapaan ja kestävyyteen sekä osaa betonin ja teräksen yhteistoiminnan pääperiaatteet. Opiskelija osaa määrittää yksinkertaisten rakenneosien rasitukset. Opiskelija osaa määrittää betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet ja mitoittaa tavanomaisen teräsbetonipoikkileikkauksen taivutukselle ja leikkaukselle ja määrittää sen taivutus- ja leikkauskestävyyden. Opiskelija osaa mitoittaa yksinkertaisen teräsbetonipoikkileikkauksen puristavalle normaalivoimalle. Opiskelija osaa määrittää raudoituksen ankkurointi-, jatkos- ja katkaisupituudet yksinkertaisissa tapauksissa. Opiskelija tuntee muodonmuutoksen merkityksen mitoituksessa.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa erilaisten rakenneosien soveltamisen ja paikalla valettavien rakenneosien rakenteelliset ohjeet. Opiskelija osaa tunnistaa paikallavalettavan ja elementtijärjestelmän rakenneosien eroavuudet ja niiden erityisvaatimukset. Opiskelija osaa ottaa huomioon talotekniikan vaatimukset rungon toteutuksessa ja osaa määrittää niissä raudoituksen tarpeet.

Sisältö

- rakenteelliset suunnitteluperusteet
- betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet
- raudoituksen suunnittelu, raudoituksen minimietäisyydet
- betonin ja raudoituksen yhteistoiminta
- yksinkertaisten teräsbetonirakenteiden mitoitus ja raudoituspiirustukset
- jälkihoidon ja muottien purkulujuuden vaikutus virumaan
- betonirakenteiden liitosten raudoitus
- työmaavierailut
- laboratorioharjoitukset

Esitietovaatimukset

Rakennusmateriaalit, rakennusalan piirustukset, rakennussuunnittelu, betonitekniikka, rakennesuunnittelun perusteet, betonirakentaminen.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa määrittää betonirakenteiden minimimitat huomioiden korroosiovaara. Opiskelija osaa materiaalin valintaan vaikuttavat asiat.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa määrittää betonin ja betoniterästen mitoituslujuudet ja mitoittaa tavanomaisen teräsbetonipoikkileikkauksen yksinkertaisissa tapauksissa. Opiskelija osaa tunnistaa tärkeimmät betonirakenteiden rakenneosat sekä niiden liitos- ja tuentatavat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Oppimateriaalit

Betonirakenteiden eurokoodit/määräykset soveltuvin osin.

RunkoRYL Talonrakennuksen runkotöiden yleiset laatuvaatimukset.

Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja – osa 1 2013.

Betonirakenteiden suunnittelun oppikirja – osa 2 2014.

Opettajan luentoaineisto.