Siirry suoraan sisältöön

Geotekniikan ja pohjarakentamisen perusteetLaajuus (5 op)

Tunnus: 8H00DK06

Osaamistavoitteet

Rakennetekninen osaaminen
Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kallioperän muodostumisesta sekä maa-ainesten erilaisesta koostumuksesta ja niiden soveltuvuudesta rakennuspohjaksi. Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kalliovaraisesta perustamisesta sekä hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.

Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija osaa perustiedot maa- ja kalliovaraisesta perustamisesta sekä paalutuksesta ja hallitsee niiden työmenetelmät. Opiskelijan osaa hankkia itsenäisesti tietoa, joka kehittää laadunhallintaosaamista.

Rakentamisprosessiosaaminen
Opiskelija osaa huomioida geotekniikan ja pohjarakentamisen osaksi rakennushanketta sekä osaa huomioida niiden vaikutuksen hankkeen kustannuksiin.

Sisältö

- Suomen kallio- ja maaperä
- maaluokitukset
- maalajien ominaisuudet
- maapohjan kantavuus ja vakavuus
- maanpaine
- määräykset ja ohjeet
- laboratorioharjoitukset

- pohjatutkimukset
- kalliolle ja maanvaraan perustaminen
- paalutus
- kuivatus- ja routasuojaus
- kaivannot
- täyttö ja tiivistys
- pohjanvahvistus
- määräykset ja ohjeet

Esitietovaatimukset

Rakennusmestarin statiikka, Rakennesuunnittelun perusteet.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa maa- ja kallioperän muodostumiseen sekä maa-ainesten koostumukseen liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee maa-ainesten soveltuvuuden rakennuspohjaksi ja ymmärtää sen merkityksen rakennushankkeessa

Opiskelija osaa keskeiset pohjarakentamista säätelevät määräykset ja ohjeet. Opiskelija tuntee pohjatutkimuksen merkityksen pohjarakentamisessa ja niihin liittyvät perusasiat. Opiskelija tuntee roudan ja kuivatuksen merkityksen rakennushankkeen eri vaiheissa..

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa maaperän kantavuuden, vakavuuden ja kokoonpuristuvuuden sekä ymmärtää niiden merkityksen rakentamisessa. Opiskelija osaa ottaa huomioon maanpaineet ja niiden vaatimukset.

Opiskelija osaa valita perustustavan maaperän olosuhteiden mukaan ja osaa ottaa huomioon niiden vaatimukset. Opiskelija osaa lukea ja ottaa huomioon alueella olevat kaapeli- ja putkikartat.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Edellisten lisäksi opiskelija hallitsee hyvin ja osaa soveltaa oppimaansa asiaa. Hän osaa myös analysoida asioiden välisiä yhteyksiä. Opiskelija osaa tehdä monipuolisia analyysejä ja johtopäätöksiä omaksumiinsa asioihin nojautuen.

Oppimateriaalit

Jääskeläinen R. Geotekniikan perusteet

Jääskeläinen: Pohjarakennuksen perusteet.

Rakennustietokortisto soveltuvin osin. Opettajan oma aineisto.