Siirry suoraan sisältöön

Ruoka ja terveys 1 (3op)

Toteutuksen tunnus: YELRUOTER1-3002

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
31.08.2018 - 14.10.2018
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
29.10.2018 - 18.12.2018
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Opetuskielet
suomi
Paikat
10 - 40
Opettajat
Eija Putula-Hautala
Mari Kinnunen
Ryhmät
VVO
VVO-ryhmä Peppiä varten
Opintojakso
YELRUOTER1

Tavoitteet

Opiskelija osaa määritellä elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista.
Opiskelija osaa tulkita suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä.

Sisältö

- elintarvikeryhmät ja niiden ominaisuudet
- elintarvikeryhmät ravintoaineiden lähteenä
- ruoka ravintoaineiden lähteenä ja terveyteen vaikuttavana tekijänä
- suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
- ravitsemussuositukset

Oppimateriaalit

Parkkinen, K. ja Rautavirta, K. 2010. Utelias kokki. Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Restamark Oy. Vantaa. (tai uudempi painos)
Helldán, A., Raulio, S., Kosola, M., Tapanainen, H., Ovaskainen, M-L. ja Virtanen, S. 2013. Finravinto 2012 -tutkimus - The National FINDIET 2012 Survey. Raportteja 16/2013. THL. Saatavilla: http://urn.fi/URN:ISBN:978-952-245-951-0
Fogelholm M, Voutilainen E. 2015. Ravitsemustaito. SamonaPro.
Muu jaksolla osoitettu materiaali.

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitustyöt, oppimistehtävä, verkko-opiskelu

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 h opiskelijan tekemää työtä.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

T1: Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä. Opiskelija osaa kaavamaisesti hyödyntää tietoaan ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa. Hän osaa nimetä suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja toteuttaa niitä käytännössä.
Opiskelija osaa antaa esimerkkejä ruoasta ravintoaineiden lähteenä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

H3: Opiskelija osaa tulkita tietoaan valitessaan raaka-aineita sekä erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä ja hän osaa laskea erilaisten aterioiden ravintosisällön. Opiskelija osaa tulkita tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan omaa ruokavaliotansa. Hän osaa tunnistaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä. Opiskelija osaa arvioida ruokaa ravintoaineiden lähteenä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

K5: Opiskelija osaa soveltaa tietoaan valitessaan raaka-aineita erilaisiin ruokalajeihin. Hän osaa vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä sekä osaa laskea ja arvioida erilaisten aterioiden ravintosisältöä. Opiskelija osaa soveltaa tietoaan ihmisen ravitsemuksesta sekä ravinnon ja terveyden välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään ravitsemispalveluja ja elintarvikkeita ja koostaessaan ruokavalioita. Hän osaa soveltaa suomalaisten ravitsemussuositusten tavoitteita ja niiden toteuttamista käytännössä. Opiskelija osaa arvioida ja vertailla ruokaa ravintoaineiden lähteenä.

Lisätiedot

Opintojaksoon kuuluu kontaktiopetusta 2 + 3 h, vk 44 ti 30.10. klo 16-18 ja vk 47 ke 21.11. klo 16-19, tämän lisäksi verkkotyöskentelyä.

Siirry alkuun