Siirry suoraan sisältöön

Biokemia ja -prosessitekniikka (5op)

Toteutuksen tunnus: KC03BKPR05-3004

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
15.04.2018 - 07.10.2018
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
22.10.2018 - 06.01.2019
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Terhi Junkkari
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
KC03BKPR05

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa määritellä tärkeimmät biomolekyylien rakenteet (DNA, RNA, proteiinien ja hiilihydraattien) ja tuntee niiden merkityksen eläville soluille
- osaa käyttää tietojaan bio- ja elintarviketeknisiä prosesseja ja tuotteita suunniteltaessa
- osaa toteuttaa fermentorikasvatuksen
- osaa luetella keskeisimmät biotekniset valmistusprosessit ja niihin liittyvät laiteratkaisut, mittaukset, mallinnuksen ja jälkikäsittelymenetelmät
- osaa laskea kasvua, tuotteenmuodostusta ja ravinteiden kulutusta kuvaavia kuvaavia parametreja

Suoritustavat

Luennot ja laboratorioharjoitukset

Sisältö

Biokemian perusteet, nukleotidit ja nukleiinihapot, aminohapot, proteiinit, hiilihydraatit, lipidit, biokemian yleisimmät työkalut.

Teolliset mikrobit ja solutehtaat mutaatiot, bioprosessitekniikan käytännön sovellukset, bioreaktorikasvatuksissa ja jälkikäsittelyssä käytettävät menetelmät ja laitteistot, imumobilisointi- ja solunkierrätystekniikat, Kemostaatti, yleisemmät bioreaktorityypit, niiden mittaus, mallinnus ja säätö, biotekniikan erityiskysymyksiä kuten työturvallisuus, laatujärjestelmät, patentointi ja etiikka.

Oppimateriaalit

Ilari Suominen, Kari Haajanen, Raimo Pärssinen 2012. Biogeeni - Ammatillista biokemiaa ja geenitekniikkaa. Opetushallitus. Helsinki. ISBN 978-952-13-4952-2
Aittomäki, Eerikäinen, Leisola, Ojamo, Suominen & von Weymarn 2002. Bioprosessitekniikka. WSOY. Porvoo

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, laboratoriotyöt

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 135 h
- työjärjestyksessä olevaa 50 h
- itseänäistä opiskelua 85 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Ruokaketjun kemia
Kemia

Lisätiedot

Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Epäorgaaninen ja orgaaninen kemia

Siirry alkuun