Peltokasvien viljely (4op)
Toteutuksen tunnus: KA01BKATU11-3002
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 17.04.2017 - 05.01.2018
- Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
- 01.11.2017 - 31.05.2018
- Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 4 op
- Lähiosuus
- 3 op
- Virtuaaliosuus
- 1 op
- TKI-osuus
- 1 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Agrologi (AMK)
- Opettajat
- Anu Latva-Reinikka
- Anna Tall
- Juhani Suojaranta
- Heikki Harmanen
- Ajoitusryhmät
- Pienryhmä 1 (Koko: 1 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 1 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmä 3 (Koko: 1 . Avoin AMK : 0.)
- Pienryhmät
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
- Pienryhmä 3
- Opintojakso
- KA01BKATU11
Tavoitteet
Opiskelija on selvillä tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheista sekä viljelytekniikasta ja tuntee sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät. Hän tuntee peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävän koneistuksen. Hän osaa laatia viljelysuunnitelman. Hän osaa tehdä tärkeimmät laatuanalyysit ja tietää eri laatutekijöiden merkityksen.
Sisältö
Viljojen sadon tuoton perusteet ja viljojen kehitysasteet; peltokasvien viljelytekniikka: viljat, rypsi, herne, nurmet; tärkeimmät viljojen laatuanalyysit; viljelysuunnitelman laatiminen tietokoneella; viljojen korjuussa ja käsittelyssä käytettävät koneet
Oppimateriaalit
Seppänen, M (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto. Opetushallitus.
Ansalehto ym. 1999. Laatuviljan tuotanto. Tieto tuottamaan 80. Maaseutukeskusten liitto.
Opas rukiin viljelyyn. www.vyr.fi (2010).
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/ruisopas/
Rypsin ja Rapsinviljelyopas. www.vyr.fi.
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/rypsin_rapsin_opas/fi/
Mallasohran viljelyopas. www.vyr.fi.
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/mallasohraopas/fi/
Peltonen, Puurunen ja Harmoinen (toim). 2010. Nurmirehujen tuotanto ja käyttö. Tieto tuottamaan 132. ProAgria Keskusten liitto.
Herneen tuotanto. 1993. Maaseutukeskusten liiton julkaisuja 860.
Franssila ym. 2001. Grunder för ekologisk växtodling. Del IV, Växtodling och förädling av foder.
Peltonen-Sainio ym. 2005. Viljojen kehityksen ja kasvun ABC. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.
Opetusmenetelmät
Luennot (40 %), harjoitustyöt (25%), hyväksytysti suoritettu oppimistehtävä (10%) ja tentti (25%)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 106 h, josta luennot 42 h, harjoitustyöt 24 h, oppimistehtävät 10 h, tentti 30 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Taso 1: Opiskelija tuntee tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheet, viljelytekniikat sekä sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät. Hän on selvillä peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävästä koneistuksesta. Hän tuntee viljelysuunnittelun periaatteet sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit.
Taso 3: Opiskelija osaa vertailla tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheita, viljelytekniikoita sekä sadon laatuun ja määrään vaikuttavia tekijöitä. Hän osaa keskeisen peltokasvien sadon korjuussa ja käsittelyssä käytettävän koneistuksen. Hän osaa viljelysuunnittelun periaatteet sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit.
Taso 5: Opiskelija kykenee arvioimaan tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheiden ja viljelytekniikoiden vaikutusta sadon laatuun ja määrään. Hän osaa valita tarkoituksenmukaisimman sadon korjuussa ja käsittelyssä tarvittavan koneistuksen. Hän pystyy tekemään viljelysuunnitelman sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit itsenäisesti.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.