Siirry suoraan sisältöön

Biokemia ja -prosessitekniikka (5op)

Toteutuksen tunnus: KC03BKPR05-1

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
27.08.2015 - 30.09.2015
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
01.04.2016 - 30.05.2016
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Pekka Maijala
Opintojakso
KC03BKPR05

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa määritellä tärkeimmät biomolekyylien rakenteet (DNA, RNA, proteiinien ja hiilihydraattien) ja tuntee niiden merkityksen eläville soluille
- osaa käyttää tietojaan bio- ja elintarviketeknisiä prosesseja ja tuotteita suunniteltaessa
- osaa toteuttaa fermentorikasvatuksen
- osaa luetella keskeisimmät biotekniset valmistusprosessit ja niihin liittyvät laiteratkaisut, mittaukset, mallinnuksen ja jälkikäsittelymenetelmät
- osaa laskea kasvua, tuotteenmuodostusta ja ravinteiden kulutusta kuvaavia kuvaavia parametreja

Suoritustavat

Luennot ja laboratorioharjoitukset

Sisältö

Biokemian perusteet, nukleotidit ja nukleiinihapot, aminohapot, proteiinit, hiilihydraatit, lipidit, biokemian yleisimmät työkalut.

Teolliset mikrobit ja solutehtaat mutaatiot, bioprosessitekniikan käytännön sovellukset, bioreaktorikasvatuksissa ja jälkikäsittelyssä käytettävät menetelmät ja laitteistot, imumobilisointi- ja solunkierrätystekniikat, Kemostaatti, yleisemmät bioreaktorityypit, niiden mittaus, mallinnus ja säätö, biotekniikan erityiskysymyksiä kuten työturvallisuus, laatujärjestelmät, patentointi ja etiikka.

Oppimateriaalit

Ilari Suominen, Kari Haajanen, Raimo Pärssinen 2012. Biogeeni - Ammatillista biokemiaa ja geenitekniikkaa. Opetushallitus. Helsinki. ISBN 978-952-13-4952-2


Aittomäki, Eerikäinen, Leisola, Ojamo, Suominen & von Weymarn 2002. Bioprosessitekniikka. WSOY. Porvoo

Opetusmenetelmät

Luennot, harjoitukset, laboratoriotyöt

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Ei

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä 135 h
- työjärjestyksessä olevaa 60 h
- itseänäistä opiskelua 75 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen.

Esitietovaatimukset

Ruokaketjun kemia
Kemia

Siirry alkuun