Nurmen tuotanto ja käyttö (5 op)
Toteutuksen tunnus: 9A00DC58-3004
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
- 15.04.2025 - 03.09.2025
- Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
- Ajoitus
- 25.08.2025 - 18.12.2025
- Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 1 op
- Virtuaaliosuus
- 4 op
- Toteutustapa
- Monimuoto-opetus
- Yksikkö
- SeAMK Agrologi
- Toimipiste
- SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Agrologi (AMK)
- Opettajat
- Teija Rönkä
- Jari Luokkakallio
- Ajoitusryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 100 . Avoin AMK : 100.)
- Ryhmät
-
MAGRO23Agrologi (AMK)
-
MAGRO24Agrologi (AMK)
-
AGRO22PRAgrologi (AMK)
-
AGRO22TAAgrologi (AMK)
-
AGRO23PRAgrologi (AMK)
- Pienryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
- Opintojakso
- 9A00DC58
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opiskelija osaa suunnitella tilakohtaiset nurmikierrot ja niiden viljelytekniikan tilan olosuhteet huomioiden. Opiskelija osaa suunnitella eri karkearehuihin perustuvia rehuannoksia eri tuotantoeläimille ja eri tuotantovaiheisiin.
Sisältö
Karkearehujen tuotantomuodot (laidun, kokoviljasäilörehu, nurmisäilörehu, kuiva heinä) ja niiden soveltuvuus yksittäiselle tilalle; kasvivalinnat ja nurmikiertojen suunnittelu; karkearehujen viljely, korjuu ja säilöntä; karkearehujen rehuarvo, hygieeninen ja säilönnällinen laatu, syöntiominaisuudet ja niihin vaikuttavat tekijät; karkearehut osana eri tuotantoeläinten ruokintaa
Oppimateriaalit
Peltonen, Puurunen, Harmoinen, 2010, Nurmirehujen tuotanto ja käyttö, Tieto tuottamaan 132.
Moodlessa esitetty suomen-, ruotsin- ja englanninkielinen materiaali, joka on saatavilla sähköisesti.
Opetusmenetelmät
Luennot, ryhmätyöt, itsenäiset tehtävät
Luennot osin paikan päällä Framilla, mutta niitä on mahdollista seurata myös etänä. Luentotallenne saatavilla opintojakson Moodle-verkkoluokkahuoneessa..
Sisältää aikaan sidottua verkossa tai paikan päällä Framilla toteutettavaa ohjausta. Framilla annettavan ohjauksen ajankohdat lukujärjestyksessä. Verkossa Teamsin kautta etänä annettavan ohjauksen ajankohdat sovitaan opintojakson alussa.
Pienryhmäohjaukseen osallistuminen on kaikille ryhmän jäsenille pakollista.
viikon 50 opiskelijoiden esityksiin osallistuminen on pakollista, myös etämahdollisuus.
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Opintojakson voi myös opinnollistaa, mikäli opiskelija on työpaikassa, jossa työtehtävissä tulee vastaavia sisältöjä. Osaamisen tunnustamisen kautta voidaan ottaa huomioon aikaisemmat vastaavat opinnot. Sovitaan opettajan kanssa.
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Kokonaiskuormitus 135 tuntia, mistä noin 20 h luentoja, 15 h ohjattua tehtävien tekemistä ja 100 h itsenäistä opiskelua.
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija osaa tehdä suunnitelmat ja laskelmat ohjatusti. Hän osaa hakea alan tietoa ohjatusti. Opiskelija osaa selittää, miten tuotetaan laadukasta karkearehua. Hän osaa nimetä keinoja nurmituotannon kehittämiseksi.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa hakea alan tietoa ja soveltaa sitä kehittämisehdotuksissaan. Hän osaa tulkita karkearehuista tehtyjä analyysejä. Hän osaa tunnistaa nurmen satotasoon ja laatuun vaikuttavia tekijöitä. Opiskelija osaa mitoittaa viljelyn pinta-alatarpeet eläinten rehun tarpeen mukaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija osaa soveltaa suunnitelmien ja laskelmien teossa käytettäviä tietoja itsenäisesti. Hän osaa itsenäisesti hakea alan tietoa ja soveltaa sitä ongelmanratkaisussa ja ratkaisujen perusteluissa eri vaihtoehtoja vertailtaessa. Opiskelija osaa analysoida tilan nurmituotantoa kriittisesti eri näkökulmista. Opiskelija osaa rakentaa laaja-alaista tietämystä osoittavaa kokonaiskuvaa, jossa yhdistyvät viljelyn ja ruokinnallisen käytön näkökulmat.
Esitietovaatimukset
Kotieläintuotannon ja kasvituotannon kaikille yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat tiedot
Lisätiedot
Lisätietoa ilmoittaumisesta niille, jotka eivät ole SEAMKin tutkinto-opiskelijoita
* Ilmoittautumisesi jälkeen opettajan on vielä hyväksyttävä ilmoittautuminen. Tämä tapahtuu keskiviikkoisin 6.8., 13.8., 20.8., 27.8. ja ilmoittautumisen päättymisen jälkeen ke 3.9.
* Kun opettaja on hyväksynyt opiskelijan toteutukselle, muiden korkeakoulujen opiskelijat löytävät kurssin SEAMKin Moodlesta viimeistään ilmoittautumisen hyväksymistä seuraavana päivänä.
* Avoimen AMK:n opiskelija, jolla ei ole vielä ole SEAMK:in tunnuksia, saa automaattisen viestin, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet käyttäjätunnuksista ja muista opintojen käytäntöjen järjestelyistä. Tämän automaattiviestin jälkeen on rajoitetusti (muutama päivä) aikaa käyttäjätunnusten aktivointiin. Käyttäjätunnukset ovat välttämättömät opintojaksolle osallistumiseen.
Osallistumisen edellytyksenä yhteiset ammattiopinnot tai vastaavat perustiedot kasvi- ja kotieläintuotannosta. Kuvaukset näiden opintojen sisällöstä löytyvät SEAMKin opinto-oppaasta https://opinto-opas.seamk.fi/21/fi/49/71/1347 (kestävän kasvituotannon ja vastuullisen kotieläintuotannon opinnot).