Siirry suoraan sisältöön

Ravitsemustieto (2 op)

Toteutuksen tunnus: SH00DN12-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
22.04.2025 - 04.09.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
29.09.2025 - 21.12.2025
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
2 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
2 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Sairaanhoitaja (AMK)
Opettajat
Anita Keski-Hirvi
Ryhmät
SH25S
Sairaanhoitaja (AMK)
Opintojakso
SH00DN12

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.

Sisältö

Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan

Arviointikriteerit, hyvä (3)

3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti

Siirry alkuun