Elintarvikekemia (5 op)
Toteutuksen tunnus: 8B00CX55-3006
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
10.11.2025 - 14.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle ei ole vielä alkanut.
- Ajoitus
-
07.01.2026 - 10.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
- Opintopistemäärä
- 5 op
- Lähiosuus
- 5 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Yksikkö
- SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka
- Toimipiste
- SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Koulutus
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Opettajat
- Merja Kyntäjä
- Sarita Ventelä
- Ryhmät
-
MBIELI25Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Monimuotototeutus
- Opintojakso
- 8B00CX55
Arviointiasteikko
1-5
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä elintarvikkeiden keskeisten ainesosien kemialliset rakenteet, tärkeimmät kemialliset ja funktionaaliset ominaisuudet sekä merkityksen elintarvikkeissa. Opiskelija osaa nimetä elintarvikkeiden sisältämien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia sidoksia ja selittää näiden merkitystä elintarvikkeiden ominaisuuksiin. Opiskelija osaa tunnistaa pääravintoaineiden tyypilliset kemialliset reaktiot ja päätellä niiden käyttäytymisen elintarvikkeiden prosessoinnin ja säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille. Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia sekä raportoida ja tehdä johtopäätöksiä kemiallisista analyysituloksista.
Sisältö
Hiilihydraatit
Rasvat
Proteiinit ja entsyymit
Funktionaaliset elintarvikkeet
Lisä- ja vierasaineet
Elintarvikeanalytiikka
Aistinvarainen arviointi
Oppimateriaalit
Opettajan Moodlessa jakama materiaali
Opetusmenetelmät
Teorialuennot, harjoitusehtävät ja laboratorioharjoitukset
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
Osan opinnoista voi opinnollistaa
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Opiskelijan työmäärä 135 h
Teorialuentoja 30 h
Laboratorioharjoituksia 3x4h
Loppu itsenäistä työskentelyä
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja osaa nimetä tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyviä peruskäsitteitä ja menetelmiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen ja kykenee perustelemaan valintansa.
Esitietovaatimukset
Kemia / Ruokaketjun kemia
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia