Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia (7op)

Toteutuksen tunnus: 8B00CX54-3009

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
20.10.2025 - 14.01.2026
Ilmoittautuminen toteutukselle on käynnissä.
Ajoitus
12.01.2026 - 24.05.2026
Toteutus ei ole vielä alkanut.
Opintopistemäärä
7 op
Lähiosuus
3 op
Virtuaaliosuus
4 op
Toteutustapa
Monimuoto-opetus
Yksikkö
SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Paikat
0 - 40
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Merja Kyntäjä
Gun Wirtanen
Ajoitusryhmät
Pienryhmä 1 (Koko: 18 . Avoin AMK : 0.)
Pienryhmä 2 (Koko: 18 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
MBIELI26
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Monimuotototeutus
Pienryhmät
Pienryhmä 1
Pienryhmä 2
Opintojakso
8B00CX54

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit (patogeenit, pilaajat ja hyödylliset mikrobit) ja niiden elinehtoja (yleisesti, raaka-aineissa, tuotteissa, tuotantopinnoilla, ilmassa ja hyödykkeissä) sekä käyttää mikrobiologiset käsitteet ja termit. Opiskelija tuntee omavalvonnan ja pesuprosessien periaatteet.

Sisältö

Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset
Mikrobien morfologia ja lisääntyminen, kasvuolosuhteet, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus sekä kasvun estäminen
Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit, sekä yleiset elintarvikevalmistuksessa käytetyt mikrobit
Aseptiset ja hygieeniset työskentelytavat sekä sterilointi
Elintarvikehygieniasäädökset
Omavalvonta tukijärjestelmineen
Pintahygienia ja pesuprosessit
Ilman mikrobiologinen laatu
Hyödykkeiden mikrobiologinen laatu
Perusmenetelmät laboratoriotyöskentelyssä
Näytteenotto ja näytteiden käsittely

Oppimateriaalit

Kirja: Sojakka, K. & Välimäki, M.-L., 2011. Ammatillinen Mikrobiologia, Juvenes Print: Tampere, 306 s. ISBN 978-952-13-4723-8. (2. painos on julkaistu 2020)
Luentomonisteet

Opetusmenetelmät

Teams: Luennot, esityksen teko ryhmätyönä ja toisen esityksen opponointi (myös ryhmätyönä), Lähiopetuksena laboratorioharjoitukset omine raportteineen.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Työmäärä yhteensä: 189 h

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mikrobiologian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija tuntee kiitettävästi mikro-biologiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten kysymysten ja haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän osoittaa innovatiivisuutta soveltaen oppimaansa.

Esitietovaatimukset

Edeltäviä opintoja ei tarvita.

Siirry alkuun