Siirry suoraan sisältöön

Ruokaketjun vastuullisuus, väyläopinnot (3 op)

Toteutuksen tunnus: XX00DT51-3001

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 31.12.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
03.02.2025 - 04.04.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
3 op
Lähiosuus
0 op
Virtuaaliosuus
3 op
Toteutustapa
Etäopetus
Yksikkö
SeAMK Agrologi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Agrologi (AMK)
Restonomi (AMK), Ravitsemispalvelut
Avoin amk
Opettajat
Eija Putula-Hautala
Merja Kyntäjä
Teija Rönkä
Ryhmät
TAVAYLARUOKA24S
Toisen asteen väylä, Agrologi (AMK), Insinööri (AMK),Bio- ja elintarviketekniikka, Restonomi (AMK)
Opintojakso
XX00DT51

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opiskelija osaa tunnistaa ja selittää ruokaketjun vastuullisuuden eri ulottuvuudet: ympäristövastuullisuus, tuoteturvallisuus, ravitsemus, työhyvinvointi, eläinten hyvinvointi, taloudellinen vastuu ja paikallisuus. Hän osaa käyttää tietojaan myöhemmissä opinnoissaan. Hän pystyy seuraamaan ruokaketjun vastuullisuuteen liittyvää keskustelua mediassa ja myös osallistumaan siihen. Opiskelija osaa arvioida tiedon luotettavuutta ja osaa löytää luotettavia lähteitä ruokaketjun vastuullisuuteen liittyvistä aiheista.

Sisältö

- Ruokaketjun vastuullisuuden merkitys globaalissa maailmassa
- Ruokaketjun ympäristövastuullisuus
- Ruokaketjun tuoteturvallisuus ja jäljitettävyys
- Ravitsemussuositukset laadun ja vastuullisuuden ohjaajana
- Työhyvinvoinnin eri ulottuvuudet vastuullisessa ruokaketjussa
- Eläinten hyvinvointi vastuullisuuden ulottuvuutena
- Taloudellinen vastuu ja paikallisuus

Aika ja paikka

Opettajien koostama ja valitsema opiskelu- ja tehtävämateriaali.

Oppimateriaalit

Heikkurinen, M. (2012). Vastuullisuus ruokaketjussa: Eväitä johtamiseen, mittaamiseen ja viestintään. MTT.

Heikkurinen, P., Jalkanen, L., Järvinen, M., Katajajuuri, J-M., Koistinen, L., Kotro, J., Riipi, I., Forsman-Hugg, S., Järvelä, K., Mäkelä, J., Pesonen, H-M., & Ulvila, K-M. (2012). Vastuullisuus ruokaketjussa. Eväitä johtamiseen, mittaamiseen ja viestintään. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus (MTT). 26 s.

Opetusmenetelmät

Opintojakso toteutetaan Moodle-oppimisympäristössä verkko-opetuksena.
Alkuinfo ja loppuseminaari ovat aikaan sidottuja, mutta niiden luennollinen ja ohjeellinen sisältö tallennetaan. Tallenteen voi kuunnella omalla ajalla.
Muut luennot nauhoituksena etukäteen.
Tehtävät ovat yksilötehtäviä, ja ne voi suorittaa omassa tahdissa opintojakson toteutusaikana.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Opintojaksoon ei kuulu tenttiä, arvioidaan tehtävien ja aktiivisen osallistumisen perusteella.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

81 h
Kontaktiopetus verkossa 6 h (alkuinfo ja loppuseminaari), itsenäinen työskentely noin 75 h. Itsenäiseen työskentelyyn sisältyy opettajien valitsemiin opiskelu- ja tehtävämateriaaleihin tutustumista, itsenäistä tiedonhankintaa ja tehtävien tekoa.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija osaa nimetä ja määritellä suurimman osan ruokaketjun vastuullisuuden eri ulottuvuuksista. Opiskelija osaa arvioida tiedon luotettavuutta ja hakea luotettavaa tietoa aiheesta satunnaisesti. Opiskelija osoittaa kiinnostusta vastuullisuuden eri osa-alueisiin. Hän osaa joiltakin osin noudattaa annettuja ohjeita ja toimia annetussa aikataulussa.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija osaa määritellä ja esitellä ruokaketjun vastuullisuuden eri ulottuvuudet. Opiskelija osaa arvioida tiedon luotettavuutta ja osaa nimetä ja etsiä luotettavan tiedon lähteitä ruokaketjun vastuullisuuden eri osa-alueista. Opiskelija osaa referoida alan ammatillisia kirjoituksia ja käyttää uusinta tietoa työssään suurimmalta osin. Opiskelija tiedostaa kehittymistarvetta omassa toiminnassaan ja havaitsee siinä kehittämismahdollisuuksia.
Hän osoittaa toiminnassaan analysointikykyä. Hän osaa pääosin noudattaa annettuja ohjeita ja toimia annetussa aikataulussa.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija osaa määritellä ja selittää luotettavasti ruokaketjun vastuullisuuden eri ulottuvuudet. Opiskelija osaa arvioida tiedon luotettavuutta ja osaa käyttää luotettavan tiedon lähteitä laajasti. Opiskelija osaa referoida ja tulkita alan ammatillisia kirjoituksia ja käyttää uusinta tietoa perustellusti.
Opiskelijalla on valmius soveltaa oppimaansa käytäntöön sekä kehittää omaa ja työyhteisönsä toimintaa. Hän osaa noudattaa annettuja ohjeita ja toimia prosessin aikana annetussa aikataulussa täsmällisesti.

Esitietovaatimukset

Ruokaketjun toiminta

Lisätiedot

Opintojakso toteutetaan Moodle-oppimisympäristössä verkko-opetuksena.
Alkuinfo ja loppuseminaari ovat aikaan sidottuja, mutta niiden luennollinen ja ohjeellinen sisältö tallennetaan. Tallenteen voi kuunnella omalla ajalla.
Muut luennot nauhoituksena etukäteen.
Tehtävät ovat yksilötehtäviä, ja ne voi suorittaa omassa tahdissa opintojakson toteutusaikana.
Kurssilla noudatetaan SeAMKin linjausta tekoälyn hyödyntämisestä.

Siirry alkuun