Siirry suoraan sisältöön

Elintarvikekemia (5 op)

Toteutuksen tunnus: 8B00CX55-3005

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 15.01.2025
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
Ajoitus
07.01.2025 - 27.04.2025
Toteutus on päättynyt.
Opintopistemäärä
5 op
Lähiosuus
5 op
Toteutustapa
Lähiopetus
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
suomi
Koulutus
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettajat
Merja Kyntäjä
Sarita Ventelä
Ajoitusryhmät
Lähialue (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Pitkämatka (Koko: 0 . Avoin AMK : 0.)
Ryhmät
MBIELI24
Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Monimuotototeutus
Pienryhmät
Lähialue
Pitkämatka
Opintojakso
8B00CX55

Arviointiasteikko

1-5

Tavoitteet

Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä elintarvikkeiden keskeisten ainesosien kemialliset rakenteet, tärkeimmät kemialliset ja funktionaaliset ominaisuudet sekä merkityksen elintarvikkeissa. Opiskelija osaa nimetä elintarvikkeiden sisältämien sokereiden, tärkkelyksen, proteiinien ja rasvojen kemiallisia sidoksia ja selittää näiden merkitystä elintarvikkeiden ominaisuuksiin. Opiskelija osaa tunnistaa pääravintoaineiden tyypilliset kemialliset reaktiot ja päätellä niiden käyttäytymisen elintarvikkeiden prosessoinnin ja säilytyksen aikana sekä veden merkityksen elintarvikkeiden säilyvyydelle ja kemiallisille reaktioille. Opiskelija osaa analysoida tärkeimpiä elintarvikkeissa esiintyvien ravintoaineiden pitoisuuksia sekä raportoida ja tehdä johtopäätöksiä kemiallisista analyysituloksista.

Sisältö

Hiilihydraatit
Rasvat
Proteiinit ja entsyymit
Funktionaaliset elintarvikkeet
Lisä- ja vierasaineet
Elintarvikeanalytiikka
Aistinvarainen arviointi

Oppimateriaalit

Opettajan Moodlessa jakama materiaali

Opetusmenetelmät

Teorialuennot, harjoitusehtävät ja laboratorioharjoitukset

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Osan opinnoista voi opinnollistaa

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Opiskelijan työmäärä 135 h
Teorialuentoja 30 h
Laboratorioharjoituksia 3x4h
Loppu itsenäistä työskentelyä

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja osaa nimetä tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyviä peruskäsitteitä ja menetelmiä.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen ja kykenee perustelemaan valintansa.

Esitietovaatimukset

Kemia / Ruokaketjun kemia
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia

Siirry alkuun