Yrittäjyys ruoka-alalla (3op)
Toteutuksen tunnus: 8B00DM08-3001
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
 - 22.04.2024 - 13.10.2024
 - Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
 
- Ajoitus
 - 21.10.2024 - 18.12.2024
 - Toteutus on päättynyt.
 
- Opintopistemäärä
 - 3 op
 
- Lähiosuus
 - 3 op
 
- Toteutustapa
 - Lähiopetus
 
- Toimipiste
 - SeAMK Seinäjoki, Frami
 
- Opetuskielet
 - suomi
 
- Koulutus
 - Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
 
- Opettajat
 - Nina Sillvan
 
- Ryhmät
 - 
                        BIELI23Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
 
- Opintojakso
 - 8B00DM08
 
Arviointiasteikko
1-5
                    
Tavoitteet
Opiskelija
• osaa kuvata yrittäjyysosaamisen pääpiirteet sekä pohtia omia tavoitteittaan ja vahvuuksiaan suhteessa niihin.
• osaa havainnollistaa ja tarkastella sosiaalista, kulttuurista, ekologista ja taloudellista arvoa matkailu- ja palvelualalla ja hahmottaa miten ne eroavat toisistaan
• osaa selittää erilaisia arvoketjuja ja –verkkoja elintarvikealalla
• osaa määritellä elintarvikealan yritystoiminnan merkityksen yhteiskunnassa ja kansantaloudessa
• osaa havainnollistaa kannattavan liiketoiminnan edellytykset
• osaa kuvata yrityksen perustamiseen liittyvät vaiheet
• tunnistaa SeAMKin tarjoamat palvelut yrityksen perustamiseen ja kehittämiseen
                    
Sisältö
Yrittäjyysosaaminen
• Arvoketjujen ja arvoverkkojen tunnistaminen eri ympäristöissä, arvon tuottaminen eri rakenteissa, kuten yrityksissä ja yhdistyksissä elintarvikealalla
• Yrittäjyyden ja liiketoiminnan peruskäsitteet ja ansaintalogiikkaa, talouden lukutaito, riskien hallinta elintarvikealalla
• Liiketoiminnan perustamisen vaiheet
• liiketoimintasuunnitelma ja Business Model Canvas liikeidean jäsentämisen työkaluna
• Yritystoiminta osana yhteiskuntaa
• Yrittäjyystaitojen syventäminen SeAMKissa (SeAMK Yritystalli, SeAMKPro, SeiES jne.)
                    
Oppimateriaalit
Moodlen materiaali
Opettajan osoittama materiaali
Yrittäjyyttä koskeva kirjallisuus Kampuskirjaston kokoelmista.
                    
Opetusmenetelmät
Luennot
Yksilötehtävät
Pari- tai ryhmätyöt
                    
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 81 h
Luennot 12 h
Yksilötehtävät ja pari/ryhmätehtävät 69 h
                    
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Osaa
- ottaa vastuun tehtävistään (toimii yrittäjämäisesti)
- tunnistaa omia yrittäjyyteen liittyviä valmiuksiaan ja käsittää epävarmuuden sietämisen merkityksen omassa toiminnassaan 
- tunnistaa asiakkaan keskeisen roolin liiketoiminnan suunnittelussa
- osaa tunnistaa liiketoimintasuunnitelmassa oman osaamisensa, yrityksensä asiakkaat ja tärkeät yhteistyökumppanit.
                    
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida omia mahdollisuuksiaan toimia yrittäjänä
- arvioida liiketoiminnan menestymisen mahdollisuuksia sekä yrittäjäksi ryhtymistä
- tunnistaa liiketoimintansa näkökulmasta tärkeimmät yhteistyökumppanit ja verkostot 
- tuntee hyvin liiketoiminnan tietoperustaa ja vastuullisuuden yhteydet liiketoimintaan
- perusteet liiketoimintasuunnitelmaan liittyvissä laskelmissa.
                    
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Edellisen lisäksi osaa
- arvioida yrittäjyyden haasteita ja mahdollisuuksia sekä
- analysoi kilpailijoiden merkitystä liiketoiminnan näkökulmasta
- analysoida ja arvioida tekemiään strategisia valintoja ja tiedostaa yritystoiminnan yhteiskunnallisen merkityksen
- tunnistaa liiketoimintasuunnitelmansa näkökulmasta keskeisimmät riskit ja hallitsee laskemat ja tuotteen tai tuottamansa palvelun hinnoittelun.