Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia (7 op)
Toteutuksen tunnus: 8B00CX54-3008
Toteutuksen perustiedot
- Ilmoittautumisaika
-
22.04.2024 - 04.09.2024
Ilmoittautuminen toteutukselle on päättynyt.
- Ajoitus
-
26.08.2024 - 18.12.2024
Toteutus on päättynyt.
- Opintopistemäärä
- 7 op
- Lähiosuus
- 7 op
- Toteutustapa
- Lähiopetus
- Toimipiste
- SeAMK Seinäjoki, Frami
- Opetuskielet
- suomi
- Paikat
- 15 - 50
- Koulutus
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
- Opettajat
- Merja Kyntäjä
- Gun Wirtanen
- Ryhmät
-
BIELI24Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, Päivätoteutus
- Opintojakso
- 8B00CX54
Arviointiasteikko
1-5
Sisällön jaksotus
Opetus järjestetään syksyllä 2024.
Tavoitteet
Opiskelija osaa esitellä yleiset elintarvikealan mikrobit (patogeenit, pilaajat ja hyödylliset mikrobit) ja niiden elinehtoja (yleisesti, raaka-aineissa, tuotteissa, tuotantopinnoilla, ilmassa ja hyödykkeissä) sekä käyttää mikrobiologiset käsitteet ja termit. Opiskelija tuntee omavalvonnan ja pesuprosessien periaatteet.
Sisältö
Arkkibakteerit, bakteerit, hiivat, homeet, levät, alkueläimet ja virukset
Mikrobien morfologia ja lisääntyminen, kasvuolosuhteet, kasvukäyrät, spesifinen kasvunopeus sekä kasvun estäminen
Tärkeimmät elintarvikkeita pilaavat pieneliöt sekä yleisimmät patogeenit, sekä yleiset elintarvikevalmistuksessa käytetyt mikrobit
Aseptiset ja hygieeniset työskentelytavat sekä sterilointi
Elintarvikehygieniasäädökset
Omavalvonta tukijärjestelmineen
Pintahygienia ja pesuprosessit
Ilman mikrobiologinen laatu
Hyödykkeiden mikrobiologinen laatu
Perusmenetelmät laboratoriotyöskentelyssä
Näytteenotto ja näytteiden käsittely
Oppimateriaalit
Luennoilla esitetty materiaali + kurssikirjan kappaleet 1-7 & 9 + S. Hallanvuon & T. Johanssonin kirjoittaman julkaisu Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat (Eviran julkaisuja 1/2010; https://www.ruokavirasto.fi/globalassets/tietoa-meista/julkaisut/julkaisusarjat/julkaisuja/elintarvikkeiden_mikrobiologiset_vaarat.pd f)
Kurssikirjan tiedot: Sojakka, K. & Välimäki, M.-L., 2011. Ammatillinen Mikrobiologia, Juvenes Print: Tampere, 306 s. ISBN 978-952-13-4723-8.
Artikkelit aiheesta:
Björkroth, J. 2009. Elintarvikkeille ominaiset pilaajamikrobit. Duodecim, 125: 659-666.
kirjakappale: Importance of Yeasts and Lactic Acid Bacteria in Food Processing kirjasta Food Processing: Strategies for Quality Assessment (löytyy kurssisivulla; täydelliset viitetiedot: Erten, H., A?irman, B., Gündüz, C., Çar?anba, E., Sert, S., Bircan, S. & Tangüler, H. 2014. Importance … food processing. In: Malik, A., Erginkaya, Z., Ahmad, S. & Erten, H. (Eds). Food processing: strategies for quality assessment. New York: Springer. p. 351–378. DOI: 10.1007/978-1-4939-1378-7_14)
Wirtanen, G. 2017. Biofilm formation on process surfaces. Renhetsteknik 46:1, 20-21.
Wirtanen, G. 2017. Prevention and control of biofilm formation. Renhetsteknik 46:2, 7-11.
Wirtanen, G. 2017. Common pathogens in biofilms. Renhetsteknik 46:3, 6-11.
Lisäksi materiaalina esityksiin mm. Hallanvuo, S. & Johansson, T. 2010. Elintarvikkeiden mikrobiologiset vaarat. Eviran julkaisuja 1/2010. Multiprint Oy: Vantaa, 204 s.
Opetusmenetelmät
Kurssi toteutetaan:
- luennoilla sekä
- laboratorioharjotuksilla ja lisäksi
- opiskelijat osallistuvat aktiivisesti patogeeniesityksen tekoon ja toisen pstogeeni esityksen opponointiin ryhmätöinä.
Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö
-
Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet
Kirjallinen tentti järjestetään 16/12 2024 kampuksella klo 14.00-16.00 (tai jos on oikeus pidennettyyn tenttiaikaan klo 16.30 saakka; eli opiskelijoilla, joilla on lukihäiriödokumenteilla, on oikeus pidennettyyn tenttiaikaan (2,5 h). Lukihäirlötodistus pitää olla näytettynä opettajalle lokakuun (2024) loppuun mennessä. Pidennetty tentti alkaa jo klo 14.00 ja loppuu viimeistään klo 16.30).
Uusinnoista ilmoitetaan kurssin Moodlesivulla. Ehdotetut rästitenttiajat ovat tammikuun (2025) lopussa ja maaliskuun alkupuolella (2025).
Kansainvälisyys
-
Toteutuksen valinnaiset suoritustavat
-
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Työmäärä yhteensä: 189 h
- josta ohjattua toimintaa on n. 65 h
- josta itsenäistä opiskelua n. 124 h
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin mikrobiologian peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten ongelmien ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija tuntee hyvin mikrobiologiaan liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi. Hän kykenee yhdistämään oppimaansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija tuntee kiitettävästi mikro-biologiaan liittyvät käsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä erityyppisten kysymysten ja haasteiden ratkaisemisessa. Lisäksi opiskelija osaa toimia työohjeiden mukaisesti sekä työskennellä turvallisesti laboratoriossa ja pystyy esittämään tuloksia selkeästi sekä esittämään johtopäätöksiä. Hän osoittaa innovatiivisuutta soveltaen oppimaansa.
Esitietovaatimukset
Edeltäviä opintoja ei tarvita.
Lisätiedot
Opintojakson suorittaminen edellyttää aktiivista osallistumista patogeeniryhmätyöhön, ryhmätyön esittämistä ja toisen ryhmätyön opponointia. Yllämainittujen tehtävien jälkeen opiskelija saa osallistua kirjalliseen tenttiin.
Opintojakso suoritetaan tenttimällä teoriaosan (4 op) kurssin loppupuolella. Lisäksi kurssiin sisältyy laboratoriotyöt (3 op), jotka suoritetaan käytännönharjoitusten avulla ja raportoidaan opettajalle.