Siirry suoraan sisältöön

Basics of Food Safety Management (5 op)

Toteutuksen tunnus: 8L00DM07-3003

Toteutuksen perustiedot


Ilmoittautumisaika

06.10.2024 - 19.02.2025

Ajoitus

03.03.2025 - 15.06.2025

Laajuus

5 op

Yksikkö

VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi

Toimipiste

SeAMK Seinäjoki, Frami

Opetuskielet

  • Englanti

Tutkinto-ohjelma

  • Avoin amk, polkuopinnot / Maa- ja metsätalousalat

Opettaja

  • Gun Wirtanen

Opiskelijaryhmät

  • IEPFF24F
    From Field to Fork
  • AFE24
    Bachelor of Engineering, Agri-Food Engineering , full time studies

Tavoitteet

The students can
- describe the fundamentals in management of food safety in the food industry.
- indentify food safety management in the feed chain.
- use and apply food safety concepts in describing example products.

Sisältö

- fundamentals in management of food safety in the industrial setting: challenges and outlook of the 21st century
- management of safety in the feed chain
- naturally occurring toxicants of plant origin
- allergens
- fruits and vegetables (including herbs)
- coffee, cocoa and derived products (e.g. chocolate)
- honey, confectionery and bakery products
- edible nuts, oilseeds and legumes
- oils and fats.

Oppimateriaalit

“Food Safety Management - A Practical Guide for the Food Industry (2023)” Veslemøy Andersen, Huub Lelieveld & Yasmine Motarjemi; löytyy linkistä https://app-knovel-com.libts.seamk.fi/kn/resources/kpFSMAPG01/toc?cid=kpFSMAPG01.
Kurssikirjallisuuteen sisältyy myös asetukset (EY) 852/2004 (the latest updated consolidated version of the food hygiene law) ja (EU) 2021/382 (legislation on allergens and food safety culture). Asetukset ovat saatavilla https://eur-lex.europa.eu/. Käyttäkää englannikieliset versiot. Tenttikysymykset ovat englanninkielellä ja vastaukset pitää antaa englanniksi.

Opetusmenetelmät

Intro ja tentti lähiopetuksena. Kirjallisuustentti, jossa kysymykset ovat englanniksi

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Tarkistakaa tenttiajankohdat kurssin Moodle-sivusta ja Peppi-kalenterista.

Kansainvälisyys

Kurssi on osaa Agri-Food Engineering opetusohjelmaa. Kurssi on myös saatavilla BiEli-opiskelijoille. Tentti suoritetaan englanniksi.

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Kirjallisuustentti

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Kokonaistunnit ovat 108 h, josta 105 h ovat allokoitu itsenäisiin opintoihin.
Lähiopetus:intro 1 h ja tentti 2 h

Lisätietoja opiskelijoille

Kurssimateriaali ja tentti on englannikielellä. Kurssikirja on saatavilla e-kirjaston kautta. Kurssikirjallisuus löytyy “Food Safety Management - A Practical Guide for the Food Industry (2023)”, jonka Veslemøy Andersen, Huub Lelieveld & Yasmine Motarjemi ovat koostaneet/koostaneet:
- Fundamentals in management of food safety in the industrial setting: Challenges and outlook of the 21st century
- Management of safety in the feed chain
- Naturally occurring contaminants and inherent toxicants of plant origin
- Allergens
- Fruits and vegetables including herbs
- Coffee, cocoa and derived products e.g., chocolate
- Confectionery and bakery products including honey
- Edible nuts, oilseeds and legumes
- Vegetable oils and fats
- Bottled and drinking water

Arviointiasteikko

1-5

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)

The student can explain the basic principles of food safety management. Student can describe these concepts satisfactorily and is familiar with practical applications.

Arviointikriteerit, hyvä (3)

The student has the basic command of the theoretical foundations food safety management, and is able to describe them well. The student has the good command of the practical applications.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

The student can clearly describe structures of food safety management. She/he has the excellent command of practical applications of food safety management.

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Kurssin arvosana perustuu kirjallisen tentin tulokseen.

Hylätty (0)

The student is not able to describe and explain basic principles in food safety mangement (FSM) in the processes covered.

Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)

The student can describe and explain the basic principles in food safety mangement (FSM) in the processes covered. Furthermore, the student is familiar with practical FSM applications in the covered processes.

Arviointikriteerit, hyvä (3-4)

The student has thorough knowledge in basic principles in the food safety mangement (FSM) of processes covered. Furthermore, the student can clearly describe activities needed in practical FSM applications in covered processes.

Arviointikriteerit, kiitettävä (5)

The student is able to describe clearly both basic principles and structures in food safety mangement (FSM) of the processes covered. Furthermore, the student has excellent knowledge in practical FSM applications and is able to clearly summarize needed to fulfil FSM in covered processes.