Ravitsemustieto (2 op)
Toteutuksen tunnus: SH00DN12-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
06.01.2025 - 19.01.2025
Ajoitus
20.01.2025 - 27.04.2025
Laajuus
2 op
Yksikkö
SeAMK Sairaanhoitaja ja terveydenhoitaja
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Kampustalo
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Sairaanhoitaja (AMK)
- Terveydenhoitaja (AMK)
Opettaja
- Anita Keski-Hirvi
Opiskelijaryhmät
-
MSH25KSairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus
-
MTH25Terveydenhoitaja (AMK)
Tavoitteet
Opiskelija
- osaa soveltaa eri ikä- ja kohderyhmille suunnattuja ravitsemus- ja hoitosuosituksia kansansairauksien ehkäisyssä ja hoidossa.
- osaa integroida ravitsemushoitoa ja –ohjausta osaksi kokonaisvaltaista hoitotyötä yhdessä monialaisen asiantuntijaverkoston kanssa.
- osaa arvioida asiakkaan/ potilaan ravitsemustilaa ja tunnistaa vajaaravitsemusriskissä olevan asiakkaan/ potilaan.
Sisältö
Kansalliset, eri ikäryhmille kohdistetut ravitsemussuositukset
Ravitsemussuositusten sisällön soveltaminen potilaan/ asiakkaan arjen ruokavalinnoissa ja ruokailutilanteissa
ravitsemushoidon ja ennaltaehkäisevän ravitsemusneuvonnan toteutus
Ravitsemushoidon merkitys ja suunnitelmallinen toteutus asiakkaan/ potilaan hoidossa
Ravitsemushoidon tarpeen tunnistaminen
Yleisimmät erityisruokavaliot
Potilaan/asiakkaan energian ja ravintoaineiden tarpeen arviointi
Painon seurantatiedot osana kokonaishoitoa
Ravitsemustilaa mittaavat testit sekä niiden tulosten tulkinta ja soveltaminen hoidossa
Potilaan ravinnon saanti, ruuan- ja nesteenkulutuksen seuranta ja yksilöllinen tarvearvio
Energia- ja proteiinitarpeen sekä ravintolisien ja suojaravintoaineiden yksilöllinen tarvearvio
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija
- osaa etsiä ravitsemustietoa yksittäisiin tilanteisiin asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osoittaa käyttävänsä jonkin verran ravitsemuksen tietoperustaa
- erottaa arkitiedon tutkitusta ravitsemustiedosta asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmän jäsenenä ja jakaa jonkin verran ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, hyvä (3)
3-4
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia työryhmässä asiakaslähtöisen kliinisen hoitotyön periaatteiden pohjalta ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
5
Opiskelija
- osaa etsiä asiakaslähtöiseen kliiniseen hoitotyöhön liittyvää ravitsemustietoa eri tietolähteistä ja perustella niiden käytön
- osaa käyttää ja soveltaa näyttöön perustuvaa ravitsemustietoa asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- osaa toimia erilaisissa työryhmissä ja jakaa ravitsemustiedon osaamistaan asiakaslähtöisessä kliinisessä hoitotyössä
- kehittää itseään ja osaamistaan systemaattisesti