Peltokasvit (6 op)
Toteutuksen tunnus: 9A00DC45-3004
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
11.11.2024 - 15.01.2025
Ajoitus
13.01.2025 - 17.01.2025
Laajuus
6 op
Yksikkö
SeAMK Agrologi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Agrologi (AMK)
Opettaja
- Anu Latva-Reinikka
- Anna Tall
- Merja Kyntäjä
- Jari Luokkakallio
Ajoitusryhmät
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa) (Koko: 100. Avoin AMK: 100.)
- Pienryhmä 1 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
- Pienryhmä 2 (Koko: 0. Avoin AMK: 0.)
Opiskelijaryhmät
-
MAGRO24Agrologi (AMK)
Koulutusryhmat
- Avoin AMK (Ei koske tutkinto-opiskelijaa)
- Pienryhmä 1
- Pienryhmä 2
Tavoitteet
Opiskelija on selvillä tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheista ja satokomponenteista. Hän osaa tärkeimpien viljojen, palkoviljojen ja öljykasvien viljelytekniikan. Hän tuntee tärkeimmät nurmikasvit ja niiden ominaisuudet sekä viljelytekniikan. Hän tuntee sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät ja osaa tehdä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit ja tietää eri laatutekijöiden merkityksen. Hän osaa laatia viljelysuunnitelman ympäristönäkökohdat huomioon ottaen.
Sisältö
Tärkeimpien peltokasvien sadon tuoton perusteet ja kehitysasteet; viljojen, palkoviljojen ja öljykasvien viljelytekniikka; nurmikasvit ja niiden viljelytekniikka; tärkeimmät viljojen laatuanalyysit; viljelysuunnitelman laatiminen tietokoneella.
Oppimateriaalit
Seppänen, M (toim.) 2008. Peltokasvien tuotanto. Opetushallitus.
Ansalehto ym. 1999. Laatuviljan tuotanto. Tieto tuottamaan 80. Maaseutukeskusten liitto.
Opas rukiin viljelyyn. www.vyr.fi (2010).
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/ruisopas/
Rypsin ja Rapsinviljelyopas. www.vyr.fi.
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/rypsin_rapsin_opas/fi/
Mallasohran viljelyopas. www.vyr.fi.
Saatavuus: http://www.vyr.fi/multimagazine/web/mallasohraopas/fi/
Peltonen, Puurunen ja Harmoinen (toim). 2010. Nurmirehujen tuotanto ja käyttö. Tieto tuottamaan 132. ProAgria Keskusten liitto.
Herneen tuotanto. 1993. Maaseutukeskusten liiton julkaisuja 860.
Peltonen-Sainio ym. 2005. Viljojen kehityksen ja kasvun ABC. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus.
Opetusmenetelmät
Luennot (30 %), harjoitustyöt (25%), hyväksytysti suoritetut oppimistehtävät (20%) ja tentti (25%)
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
Yhteensä 162 h, josta luennot 70 h, pakolliset harjoitustyöt 18 h, oppimistehtävät 40 h, tentti 34 h
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija tietää tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheet ja satokomponentit. Hän osaa tärkeimpien viljojen, palkoviljojen ja öljykasvien viljelytekniikan. Hän tietää tärkeimmät nurmikasvit ja niiden ominaisuudet sekä viljelytekniikan. Hän tuntee sadon laatuun ja määrään vaikuttavat tekijät sekä viljojen tärkeimmät laatuanalyysit. Hän tuntee viljelysuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on selvillä tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheista ja satokomponenteista. Hän osaa vertailla tärkeimpien viljojen, palkoviljojen ja öljykasvien viljelytekniikoita. Hän osaa vertailla eri nurmikasveja ja niiden ominaisuuksia sekä viljelytekniikoita. Hän osaa arvioida sadon laatuun ja määrään vaikuttavia tekijöitä sekä viljojen tärkeimpiä laatuanalyysejä. Hän osaa viljelysuunnittelun periaatteet.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija ymmärtää tärkeimpien peltokasvien kehitysvaiheet ja satokomponentit ja niiden vaikutuksen sadonmuodostukseen. Hän osaa vertailla tärkeimpien viljojen, palkoviljojen ja öljykasvien viljelytekniikoita. Hän tuntee nurmikasvit ja niiden ominaisuudet sekä viljelytekniikan. Hän tietää keinoja parantaa sadon laatua ja määrää sekä pystyy tekemään viljojen tärkeimmät laatuanalyysit itsenäisesti. Hän pystyy tekemään viljelysuunnitelman.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Luennot, aktiivisuus
- Harjoitustyöt, osallistuminen
- Hyväksytyt oppimistehtävät
- Tentti
Esitietovaatimukset
Suositellaan opiskeltavaksi ensin opintojaksoja: maaperä ja vesitalous ja kasvin kasvu tai vastaavat tiedot.