Biokemia ja -prosessitekniikka (3 op)
Toteutuksen tunnus: 8B00CX62-3003
Toteutuksen perustiedot
Ilmoittautumisaika
17.04.2023 - 11.10.2023
Ajoitus
23.10.2023 - 15.12.2023
Laajuus
3 op
Virtuaaliosuus (op)
3 op
Yksikkö
VANHENNETTU SeAMK Bio- ja elintarviketekniikka sekä restonomi
Toimipiste
SeAMK Seinäjoki, Frami
Opetuskielet
- Suomi
Tutkinto-ohjelma
- Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka
Opettaja
- Terhi Junkkari
Opiskelijaryhmät
-
MBIELI22Insinööri (AMK), Bio- ja elintarviketekniikka, monimuotototeutus
-
ELIKE23Elintarvikekehittäjä
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa määritellä tärkeimpien biomolekyylien (hiilihydraatit, proteiinit, rasvat, nukleiinihapot) rakenteet ja tuntee niiden merkityksen eläville soluille. Opiskelija osaa nimetä tärkeimmät aineenvaihduntareaktiot ja luetella keskeisimmät biotekniset valmistusprosessit ja niihin liittyvät laiteratkaisut, mittaukset, mallinnuksen ja jälkikäsittelymenetelmät. Opiskelija osaa laskea tuotteenmuodostusta ja ravinteiden kulutusta kuvaavia parametreja. Opiskelija osaa käyttää tietojaan bio- ja elintarviketeknisiä prosesseja ja tuotteita suunniteltaessa.
Sisältö
Biokemian perusteet
-solujen rakenne ja tehtävät sekä biomolekyylien merkitys solujen toiminnassa
-aineenvaihdunta, proteiinisynteesi, entsyymien toiminta
-keskeisimmät biokemialliset laboratorioanalyysit
Bioprosessitekniikan perusteet
-solut tuotantolaitoksina
-käytännön sovellukset
-biotekniikan erityiskysymykset
Oppimateriaalit
Opiskelumateriaali
Clarke, Kim Gail. (2013). Bioprocess Engineering - An Introductory Engineering and Life Science Approach. Woodhead Publishing. Retrieved from
https://app.knovel.com/hotlink/toc/id:kpBEAIELS6/bioprocess-engineering/bioprocess-engineering
e-kirja: Jyrki Heino ja Matti Vuento (2020). Biokemia ja solubiologia. Sanoma Pro Oy.
Ilari Suominen, Kari Haajanen ja Raimo Pärssinen (2012). Biogeeni - Ammatillista biokemiaa ja geenitekniikkaa. Opetushallitus. Helsinki. ISBN 978-952-13-4952-2
Aittomäki, Eerikäinen, Leisola, Ojamo, Suominen ja von Weymarn (2002). Bioprosessitekniikka. WSOY. Porvoo
Opetusmenetelmät
Luennot (osittain etänä), harjoitustehtävät
Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus
työmäärä yhteensä 80 h
- työjärjestyksessä olevaa 10 h
- itsenäistä opiskelua 70 h
Lisätietoja opiskelijoille
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
- osaa määritellä tärkeimmät biomolekyylien rakenteet (DNA, RNA, proteiinien ja hiilihydraattien) ja tuntee niiden merkityksen eläville soluille
- osaa käyttää tietojaan bio- ja elintarviketeknisiä prosesseja ja tuotteita suunniteltaessa
- osaa luetella keskeisimmät biotekniset valmistusprosessit ja niihin liittyvät laiteratkaisut, mittaukset, mallinnuksen ja jälkikäsittelymenetelmät
- osaa laskea kasvua, tuotteenmuodostusta ja ravinteiden kulutusta kuvaavia kuvaavia parametreja
Edeltävät opinnot / Suositellut valinnaiset opinnot
Mikrobiologia, Epäorgaaninen ja orgaaninen kemia
Arviointiasteikko
1-5
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja osaa nimetä tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyviä peruskäsitteitä ja menetelmiä.
Arviointikriteerit, hyvä (3)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen ja kykenee perustelemaan valintansa.
Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet
Arviointimenetelmät
Tentti ja harjoitukset
Arviointikriteerit, tyydyttävä (1-2)
Tyydyttävä (1…2): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot. Opiskelija tuntee ja hallitsee tyydyttävässä määrin aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät.
Arviointikriteerit, hyvä (3-4)
Hyvä (3…4): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä kykenee soveltamaan niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän kykenee yhdistämään oppimansa aiempiin kokemuksiinsa aihepiiristä.
Arviointikriteerit, kiitettävä (5)
Kiitettävä (5): Opiskelija on suorittanut hyväksytysti annetut tehtävät/osiot ja osallistunut aktiivisesti opintojaksoon. Opiskelija tuntee aiheeseen liittyvät peruskäsitteet ja menetelmät sekä osaa soveltaa niitä tavanomaisten kysymysten ratkaisemisessa. Hän on osoittanut kykyä luoda aihepiirin puitteissa uusia merkityksiä ja ajatuksia aiemmin oppimaansa soveltaen
Esitietovaatimukset
Kemia
Elintarvikemikrobiologia ja prosessihygienia